Hopp til innhold

– For øyeblikket er rettighetene til færøysk fotball mer ettertraktet enn Premier League

9. mai starter fotballsesongen på Færøyene. Det er det ikke bare fotballfansen som gleder seg over.

Ole Erik Midtskogen

SESONGÅPNER: Etter to måneder med utsettelser kan Ole Erik Midtskogen (til venstre) få sin debut for Kí Klaksvik i den færøyske eliteserien. Her avbildet fra en treningskamp tidligere i år.

Foto: Sverri Egholm

I store deler av verden er all organisert idrett satt på vent som følge av koronapandemien og ingen vet når de store fotballigaene vil kunne starte igjen.

Men for dem som savner aktiv idrett kom det færøyske fotballforbundet med en gladnyhet fredag.

På Færøyene bor det snaut 50 000 mennesker og øygruppen har hatt lite smitte av korona og ingen koronarelaterte dødsfall. Per nå er det så godt som koronafritt på øyene og i dag begynte gjenåpningen av skolene.

Derfor er det også besluttet at eliteserien i fotball starter 9. mai.

– Vi er veldig heldige som har fått kontroll på smitten så fort slik at vi kan starte med fotball igjen. Jeg tror dette er bra for færøysk fotball og at vi kan få litt ekstra oppmerksomhet, sier norske Ole Erik Midtskogen.

– Godt å få komme i gang

25-åringen dro til den færøyske toppklubben Kí Klaksvik fra HamKam i vinter, og fikk mildt sagt en uventet start på oppholdet. Sesongen skulle egentlig startet 8. mars, men på grunn av koronaen ble den utsatt flere ganger.

– Det har jo vært en spesiell oppkjøring selvfølgelig, men samtidig har vi vært heldige som har fått trent gjennom hele perioden i grupper på fem og ti. Nå trener faktisk hele laget sammen igjen, forteller Midtskogen.

Den regjerende seriemesteren møter fjorårssesongens nest beste, Torshavn-klubben B36, i serieåpningen. En toppkamp som dette ville vanligvis dratt et par tusen tilskuere, men trolig går kampen for tomme tribuner.

Nå håper nordmannen flere internasjonalt vil få øynene opp for færøysk fotball i mangel på annen aktiv idrett, og nettopp dét er det mye som tyder på.

Ettertraktede rettigheter

Rettighetene til færøysk fotball er nemlig et hett tema skal man tro TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen.

– Det blir som med mesterligaen og andre sportsrettigheter; vi får vente og se hvem som går seirende ut av kampen. Men for øyeblikket er rettighetene til færøysk fotball mer ettertraktet enn Premier League, sier han.

rxm9oy0uNRc

SPENNENDE: TV 2s sportsredaktør, Vegard Jansen Hagen, mener folk er sulteforet på aktiv idrett og at færøysk fotball dermed er en spennende mulighet.

Foto: Alex Iversen / TV 2

TV 2 har i dag rettighetene til å vise blant annet Premier League, mesterligaen, europaligaen og landskamper.

Hagen forklarer at de har fått noen henvendelser om færøysk fotball.

– Det synes vi i utgangspunktet er spennende. Vi fikk henvendelser om rettighetene til hviterussisk fotball også, men da takket vi nei fordi vi ikke mente det var forsvarlig slik de holdt på. Men Færøyene er alt det Hviterussland ikke er, og når fotball skjer i ansvarlige former slik det tilsynelatende vil på Færøyene, så er det en spennende mulighet.

Bettingselskapene viser interesse

En som også har merket interessen er norske Julian Madsen. Han trener førstedivisjonsklubben 07 Vestur, altså en klubb på det nest øverste nivået på Færøyene.

Han har fått flere henvendelser fra bettingselskaper som ønsker å vite hvor sterkt hans lag og motstanderne i serien er.

– Jeg ser det allerede er noen bettingselskaper som har sendt meg mailer som vil vite om både vårt og andre lag. Men jeg har valgt ikke å svare, forteller Madsen.

Roar Jødahl, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping, forteller at færøysk fotball kan være interessant for dem.

– Vi har dette til vurdering. Vi har foreløpig ikke besluttet om, hva, eller eventuelt hvor mye av det vi vil ha på programmet, skriver han i en SMS.

Julian Madsen

TRENER: Julian Madsen (t.h.) signerte for 07 Vestur i 2018 og var kun én plass unna opprykk til eliteserien i fjor.

Foto: 07vestur.fo

– Bør gjøre kampene tilgjengelig for andre nasjoner

Førstedivisjon på Færøyene starter uka etter eliteserien. De rakk å spille én runde før koronasmitten kom til øygruppen. Når serien får starte igjen såpass tidlig blir serien like lang som planlagt med 27 kamper. Det samme gjelder eliteserien.

Madsen tror mange vil sette pris på å kunne se litt aktiv idrett igjen.

– Jeg ser jo på nyhetssendingene fra Norge, og det er mye depressive nyheter rundt omkring i verden. Det å kunne få sendt en fotballkamp og ha fokus på litt hverdagslige ting tror jeg kan være positivt.

Siste nytt

  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med Feyenoord som går ut sommeren 2026.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal