Hopp til innhold

Her skulle det vært skiløpere – nødt til å stenge VM-løypa

LAHTI (NRK): Kraftig snøfall og mildere luft endrer premissene for VM-sprinten. Det er godt nytt for Johannes Høsflot Klæbo – og dårlig nytt for Petter Northug.

Lahti

ADGANG FORBUDT: Arrangørene måtte stenge adgangen til sprintløypa for å redde forholdene.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Bare timer før VM-sprinten i Lahti har arrangørene tatt grep. VM-løypa er nå stengt for trening og skitesting fram til én time før rennstart, som er klokka 15.00 lokal tid (14.00 norsk tid).

Årsaken er snøfall i natt og i morgentimene og en kraftig temperaturstigning fra onsdag. Da var det et tosifret antall kuldegrader – nå viser gradestokken rundt null grader i Lahti.

– Nå har det sluttet å snø og det skal bli litt kaldere. Derfor har de sendt ut løypemaskiner og kjørt opp løypene på nytt. Nå skal det ligge i ro i to timer, forklarer NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland, som skulle ha vært ute og testet løyper akkurat nå.

– Kommer til å bli løst

Det er åpnet et lite testområde utenfor selve løypa, så nasjonene får fortsett testet ski, selv om det ikke er i konkurransetraseen.

Fredrik Aukland

SKULLE VÆRT PÅ SKI: I stedet fikk Fredrik Aukland eksta tid til å studere startlista.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Fredrik Akland er usikker på om tiltaket kommer til å fungere.

– Spørsmålet er om det er kaldt nok og om det er lang nok tid. Så må vi huske at i prologen er det 108 kvinner og 158 menn som starter, og det betyr at det er veldig mange som kommer til å gå i den løypa før heatene. Da kommer det til å bli løst, fastslår Aukland.

Det er godt nyt for noen og tilsvarende dårlig nytt for noen. Petter Northug og Emil Iversen er blant dem som har ønsket seg fast føre.

Northug: – Avhengig av faste forhold

Da NRK intervjuet Northug lørdag, sa han følgende:

– Nå trenger jeg bare raskt føre og faste forhold, så er vi der. Da tåler jeg stor fart også, hvis jeg får svar med en gang. Da får man et helt annet skyv. Jeg litt avhengig av det, det kan ikke gå igjennom så mye som i Otepää.

Ønsket blir neppe oppfylt.

– Den siste uka har det vært et raskt føre, nå blir det løsere, og det favoriserer en lettere type løpere som Johannes Høsflot Klæbo og Federico Pellegrino mer enn Petter Northug og Iversen, analyserer Aukland.

Å treffe med gliden blir også avgjørende – etter som farten i nedkjøringen mot stadion blir lavere.

Ski-VM Lahti 2017.

STERKT LAG: Norge har skiløpere for ethvert føre. Fra venstre: Sindre Bjørnestad Skar, Emil Iversen, Finn-Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ski-VM Lahti 2017.

PÅ GULLJAKT: Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng og Kathrine Harsem.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal