Her setter Sveriges fotballkvinner tilskuerrekord: En planlagt strategi

Lørdag ble en 17 år gammel tilskuerrekord slått på Friends arena da det svenske kvinnelandslaget møtte Tyskland i en treningskamp. Bak publikumsrekorden ligger det en nøye planlagt strategi.

LANDSKAMP SWE-GER

REKORD: Sverige følger Europa-trenden, ved å sette publikumsrekord i kampen mot Tyskland på Friends Arena.

Foto: Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN

Til tross for publikumsrekord på Friends arena lørdag, ble billettene til Sverige–Tyskland solgt så billige, at det førte til økonomisk tap for det svenske fotballforbundet, ifølge Expressen. Det kom likevel ikke som noen bombe.

– Vi ser det som en langsiktig investering for kvinnefotballen, sier fotballforbundets markeds- og salgssjef, Mikael Jiffer, til Aftonbladet.

«En drøm som går i oppfyllelse»

Nesten 26 000 tilskuere hadde valgt å bruke lørdagen på Friends arena for å se treningslandskampen mellom Sverige og Tyskland, der tyskerne vant 2-1.

Det var solgt hele 31 000 billetter til kampen som er 10 000 flere sammenlignet med den gamle rekorden som ble satt i 2002.

– Å få spille for 30 000 pluss på hjemmebane med alle svenske fans er noe man har drømt om helt siden man begynte å spille fotball. Man blir både rørt og stolt, sa lagkaptein Caroline Seger før kampen.

Selv om ikke alle som hadde kjøpt billett møtte opp, var kapteinen blant de første til å hylle fansen etter kampslutt.

– Jeg håper alle forstår hvor mye dette betyr for oss.

Strategisk plan

Ifølge Aftonbladet gjemmer det seg en detaljert strategisk plan bak publikumsrekorden.

Dagen etter at Sverige hadde kvalifisert seg til VM, begynte det svenske fotballforbundet og sponsorer å lete etter et tema som kunne øke interessen for svensk kvinnefotball inn mot VM i sommer.

Valget falt på likestilling.

– Vi vil gjøre det til et manifest. I løpet av våren vil vi ha flere kampanjer som setter fokus på problemet, sier Jiffer til Aftonbladet.

Landslagssjef Marika Domanski Lyfors, lette etter en motstander til vårens treningslandskamper og fikk napp hos Tyskland som ønsket å være med på en tidlig aprilkamp i Stockholm. Da falt puslespillet på plass.

Videre flyttet de damelaget inn i mennenes storstue, Friends Arena, og lagde et familievennlig arrangement med tidlig avspark.

– Kryss i taket... Det er et skritt i riktig retning, sier Seger.

Positiv trend

Martin Sjögren, landslagssjef for det norske fotballandslaget for kvinner, er ikke overrasket. Det er ikke første gang i år at publikumstallene i internasjonal kvinnefotball har vært enorme.

LANDSKAMP SWE-GER

TRØKK: Tribunene var mer eller mindre fulle på Friends Arena under kampen.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det har vært eksplosjonsartet på tilskuer-antall flere steder i verden. I Spania kom det 60.000 og så en kamp nylig, og i Italia har vi sett lignende. Det har vært mye folk i England og på mesterligakamper også. Det følger trenden, og det er veldig gøy at det er så mye folk som vil se, sier Sjögren.

Han håper trenden snart smitter over til Norge.

– Jeg synes det er vanskelig å si hva vi kan lære av det, men jeg tror at vi kommer til å dras med av den totale interessen snart. I Sverige har man tidligere hatt problemer med å lokke folk på kamp, og nå lykkes man. Jeg tror nok at bare vi får rett ramme rundt en kamp, vil vi også klare å lokke flere, sier Sjögren.

Siste nytt

 • Mikkelsen leder sin klasse

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen klart etter fredagens etappe i Rally Monte-Carlo. Totalt er Elfyn Evans i ledelsen, men Sébastien Ogier kjører fortest.

  Mikkelsen er på 7.-plass i sin Skoda Fabia, men han er klart best av deltakerne i WRC2-klassen.

  – Jeg nyter dette. Jeg har en god luke nå, og det gir en god følelse, for vi føler ikke at vi presser særlig hardt. Jeg synes bilen er fantastisk under disse forholdene, sa Mikkelsen ifølge WRCs nettsted etter fullført dagsetappe.

  Oliver Solberg, som konkurrerer på svensk lisens, er på 13.-plass totalt etter fredagens kjøring.

  Rallyet fortsetter lørdag og avsluttes søndag.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Bare nesten for Island

  Seier til Island over Frankrike i hovedrunden i VM ville gi Norge hjelp, og oppgjøret ble av den spennende sorten. Lagene fulgte hverandre tett hele veien, og til pause ledet franskmennene med to. Island slo tilbake i andre omgang, men helt på tampen mistet de overtaket. Da vant Frankrike 28-26 og er med det oppe på åtte poeng i gruppa i Egypt.

  – Jeg er av den tro at det franske laget vil spille bra nok til å slå Portugal på søndag, men jeg er litt skeptisk nå, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

  For Norge må først slå Algerie, og er avhengig av fransk poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer for å nå kvartfinalen.

  w5rr7HxYzFE
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters
 • V-cupseier til Saltvik Pedersen

  Paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen vant fredagens slalåmrenn i verdenscupen i Veysonnaz i Sveits, etter tre 2.-plasser på rad i storslalåm.

  – Det er veldig digg å være i gang med seier. Jeg har hatt noen 2.-plasser, og det er herlig å være tilbake på toppen, sa Pedersen.

  – Den første omgangen var litt rotete, men jeg ledet med noen hundredeler. I finaleomgangen gikk det bedre, og jeg økte ledelsen.

  Han seiret 0,26 sekund foran nederlenderen Jeroen Kampschreur, som slo ham i storslalåm både onsdag og torsdag. Tirsdag kjørte Kampschreur ut, men da var det italienske René De Silvestro som henviste Pedersen til 2.-plassen.

  Det skal være slalåmrenn også lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Thomas Brun / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal