Her setter Sveriges fotballkvinner tilskuerrekord: En planlagt strategi

Lørdag ble en 17 år gammel tilskuerrekord slått på Friends arena da det svenske kvinnelandslaget møtte Tyskland i en treningskamp. Bak publikumsrekorden ligger det en nøye planlagt strategi.

LANDSKAMP SWE-GER

REKORD: Sverige følger Europa-trenden, ved å sette publikumsrekord i kampen mot Tyskland på Friends Arena.

Foto: Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN

Til tross for publikumsrekord på Friends arena lørdag, ble billettene til Sverige–Tyskland solgt så billige, at det førte til økonomisk tap for det svenske fotballforbundet, ifølge Expressen. Det kom likevel ikke som noen bombe.

– Vi ser det som en langsiktig investering for kvinnefotballen, sier fotballforbundets markeds- og salgssjef, Mikael Jiffer, til Aftonbladet.

«En drøm som går i oppfyllelse»

Nesten 26 000 tilskuere hadde valgt å bruke lørdagen på Friends arena for å se treningslandskampen mellom Sverige og Tyskland, der tyskerne vant 2-1.

Det var solgt hele 31 000 billetter til kampen som er 10 000 flere sammenlignet med den gamle rekorden som ble satt i 2002.

– Å få spille for 30 000 pluss på hjemmebane med alle svenske fans er noe man har drømt om helt siden man begynte å spille fotball. Man blir både rørt og stolt, sa lagkaptein Caroline Seger før kampen.

Selv om ikke alle som hadde kjøpt billett møtte opp, var kapteinen blant de første til å hylle fansen etter kampslutt.

– Jeg håper alle forstår hvor mye dette betyr for oss.

Strategisk plan

Ifølge Aftonbladet gjemmer det seg en detaljert strategisk plan bak publikumsrekorden.

Dagen etter at Sverige hadde kvalifisert seg til VM, begynte det svenske fotballforbundet og sponsorer å lete etter et tema som kunne øke interessen for svensk kvinnefotball inn mot VM i sommer.

Valget falt på likestilling.

– Vi vil gjøre det til et manifest. I løpet av våren vil vi ha flere kampanjer som setter fokus på problemet, sier Jiffer til Aftonbladet.

Landslagssjef Marika Domanski Lyfors, lette etter en motstander til vårens treningslandskamper og fikk napp hos Tyskland som ønsket å være med på en tidlig aprilkamp i Stockholm. Da falt puslespillet på plass.

Videre flyttet de damelaget inn i mennenes storstue, Friends Arena, og lagde et familievennlig arrangement med tidlig avspark.

– Kryss i taket... Det er et skritt i riktig retning, sier Seger.

Positiv trend

Martin Sjögren, landslagssjef for det norske fotballandslaget for kvinner, er ikke overrasket. Det er ikke første gang i år at publikumstallene i internasjonal kvinnefotball har vært enorme.

LANDSKAMP SWE-GER

TRØKK: Tribunene var mer eller mindre fulle på Friends Arena under kampen.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det har vært eksplosjonsartet på tilskuer-antall flere steder i verden. I Spania kom det 60.000 og så en kamp nylig, og i Italia har vi sett lignende. Det har vært mye folk i England og på mesterligakamper også. Det følger trenden, og det er veldig gøy at det er så mye folk som vil se, sier Sjögren.

Han håper trenden snart smitter over til Norge.

– Jeg synes det er vanskelig å si hva vi kan lære av det, men jeg tror at vi kommer til å dras med av den totale interessen snart. I Sverige har man tidligere hatt problemer med å lokke folk på kamp, og nå lykkes man. Jeg tror nok at bare vi får rett ramme rundt en kamp, vil vi også klare å lokke flere, sier Sjögren.

Siste nytt

 • Silje Solberg klar for storklubb

  Den norske målvakten Silje Solberg er klar for den ungarske storklubben Györ, det melder klubben på sine nettsider. 29-åringen slutter seg til klubben som har vunnet mesterligaen de tre siste sesongene til sommeren. Der blir hun lagvenninne med Stine Bredal Oftedal, Amanda Kurtovic og Veronica Kristiansen for storklubben. – Jeg er veldig glad for å bli del av Györ i sommer. Det er det beste laget i verden, og det gleder meg. Jeg ønsker å innfri de store forventningene her, og jeg ønsker å ta del i klubbens suksess, sier Solberg.

  Silje Solberg under VM i fjor
  Foto: Charly Triballeau / AFP
 • Brann signerer kantspiller

  Finske Robert Taylor har signert en treårsavtale med Brann, det melder klubben på sin nettside. Taylor har spilt ti kamper for det finske landslaget og spilt de siste sesongene for Tromsø. – Det er fantastisk å endelig være her. Det var kjæresten min som leste at Brann var interessert og da ville jeg dit med en gang. Det har vært noen stressende uker, men nå er jeg glad for at alt endelig er i orden, sier Taylor.

  Robert Taylor i aksjon for Tromsø forrige sesong
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Iranske fotballag truer med boikott

  Fire av Irans beste fotballag truer med å boikotte den asiatiske mesterligaen hvis et antatt forbud mot internasjonale kamper i landet ikke fjernes. Fredag opplyste Irans fotballforbund at Det asiatiske fotballforbundet (AFC) nekter landet å arrangere internasjonale kamper i landet, noe som innebærer at kampene må spilles i et annet land. AFC har imidlertid ikke bekreftet om et slikt forbud har blitt vedtatt. Esteghlal, Persepolis, Sepahan og Shahr Khodro er Irans lag i årets mesterliga i Asia. I en felles uttalelse sier klubbene at de kun vil delta i turneringen hvis de får spille hjemmekampene sine i Iran. Det skriver nyhetsbyrået AFP. (NTB)

  Truer med boikott
  Foto: Atta Kenare / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal