Her setter Bedin norgesrekord i knebøy ved hjelp av én arm

I 2006 ble Geir Olav Bedin (43) lam i deler av kroppen etter en motorsykkelulykke. Denne helgen satte han norsk rekord i knebøy - med én funksjonsfrisk arm.

Han satte ny norgesrekord i veteranklassen

Geir Olav Bedin får bare brukt en arm når han konkurrerer i knebøy. Det hindret ikke 43-åringe i å sette norgesrekord i helgen. Rekordløftet ser du i videovinduet over. (Video: Oddbjørn Steen.)

Geir Olav Bedin

Geir Olav Bedin sier balanse i løftene er enda viktigere etter ulykken som gjorde ham lam i store deler av overkroppen.

Foto: Privat

– Det var overraskende, men når du gjør noe som er mer enn forventet er det alltid fryktelig artig, sier Geir Olav Bedin til NRK.no

– Jeg har kamerater som har fulgt meg i flere år, én av dem trodde ikke på at jeg hadde satt rekord. Men folk kjenner meg slik, som en som ikke gir opp, spesielt etter ulykka, sier mannen som denne helgen satte norsk rekord i knebøy for veteraner.

Ble lam

43-åringen har vært en del av det norske styrkeløftmiljøet i over 20 år. De siste årene har han konkurrert på helt andre premisser enn andre styrkeløftutøvere.

På en motorsykkeltur i 2006 kolliderte han med en elg. Bedin svevde gjennom lufta og ble kastet 50 meter unna elgen etter smellen.

– Jeg fikk revet av nervetråder på fire nakkevirvler. Jeg ble lam i den ene armen, skulderpartiet og deler av ryggen. Nervebanene i skuldra er revet bort, forklarer Bedin.

Godt betalt

Bedin ga ikke opp karrieren som styrkeløfter tross ulykken. Denne helgen deltok 43-åringen i Midt-Norsk Styrkeløft i Skognhallen.

– Det var et stykke frem til rekorden, men det gikk såpass bra at jeg måtte prøve. Det er utrolig hva du kan få til med nok støtte fra publikum, sier han.

 • Se video av rekordløftet i toppen av artikkelen.

Bedin løftet 281 kilo i knebøy, som er ny norgesrekord i veteranklassen 40-50 år. I motsetning til andre styrkeløftere har han bare én arm å hjelpe seg med i løftene.

– Da føler du at du har gjort ting riktig. Jeg får betalt for alle treningstimene. Å få betalt i form av en norgesrekord er fryktelig artig. Vil du nok får du det til, det tar bare litt lenger tid, sier Bedin.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Geir Bedin løftet 200 kg i markløft

Geir Olav Bedin trodde skulderen ville gå ut av ledd om han prøvde seg i markløft etter ulykken som gjorde lam i armen. Med gradvis opptrening og samme stroppløsning som i knebøy, går det likevel bra for styrkeløfteren. (Video: Oddbjørn Steen.)

– En utopi

Selv om Bedin har fortsatt å imponere som styrkeløfter etter ulykken inntraff, så det mørkt ut for nye konkurranser i månedene etter at han ble delvis lam.

– Å delta på stevne igjen var en utopi. Men etter hvert som jeg begynte å trene igjen, så jeg at det kunne være mulig, sier han.

I 2009 var han tilbake i konkurranse. Han søkte forbundet om dispensasjon for å få lov til å delta i stevner med funksjonsfriske.

– Istedenfor å holde stanga, må jeg stroppe fast den ene armen min. Det har gått kjempebra. Jeg har laget anordningen selv. Jeg jobber som produktutvikler på Røros, så jeg gjør mye sånt selv, sier han.

Overrasket legene

Bedin trodde heller ikke han kunne forsøke seg i markløft igjen, én av de andre to øvelsene som inngår i styrkeløft.

– Jeg trodde ikke jeg kunne henge noe i armen uten at skuldra skulle gå ut av ledd. Nå har jeg fått opp stabiliteten i skuldra så jeg kan gå uten fatle, bare det er en kjempelettelse, sier han.

Bedin startet med å løfte kun stanga og har gradvis økt tyngden ettersom skuldra nærmest mirakuløst har blitt bedre.

Geir Olav Bedin

Geir Olav Bedin har selv bygd om en motorsykkel slik at han fortsatt kan kjøre; gass, brems og kløtsj er på venstresiden.

Foto: Privat

– Nerveaktiviteten har kommet tilbake i skuldra, det skal egentlig ikke gå an. Fysioterapeutene er overrasket og legen er litt sjokkert. Egentlig skulle ikke skuldra mi ha fungert i det hele tatt, men nervesystemet er så innfløkt at slike omprogrammeringer kan skje, sier Bedin.

Ser fremover

Denne helgen løftet Bedin 200 kg i markløft. Skuldra blir bedre for hver gang han forsøker seg i øvelsen.

– Jeg skulle egentlig ikke driv med markløft igjen, men våget likevel. Fingrene vil nok aldri få bevegelse, men skuldra er der og henger ikke bare lenger, sier han.

Selv om han nå innehar norgesrekord i knebøy for veteraner, tror Bedin han er kapabel til å løfte enda tyngre vekter.

– De skal være fullt mulig. Jeg har hatt litt kneproblemer, men når jeg kan gi full gass på trening igjen skal det bli endra litt bedre, sier Bedin.

Og motorsykkel kjører han fortsatt.

– Jeg har bygd om en motorsykkel selv, med gass, brems og kløtsj på venstre side, og fått den godkjent. Man trenger ikke grave seg ned om ulykken er ute, man kan ha det bra likevel, sier han.

Siste nytt

 • «Forbudt» overgang ryster Danmark

  FC København har hentet spissen Kamil Wilczek. Han spilte for rivalen Brøndby halve fjorårssesongen før han gikk til tyrkiske Göztepe. Svært få spillere går fra Brøndby til FCK.

  – Det er en forbudt overgang, sier fotballekspert Andreas Kraul.

  Kamil Wilczek.
  Foto: Anders Kjaerbye / AP
 • Glesnes tap i MLS-semifinale

  Jakob Glesnes og hans Philadelphia Union tapte 1–2 for Portland Timbers i semifinalen av MLS' comeback-turnering. Dermed blir det ingen nordmenn i finalen av turneringa i Orlando.

  Portland Timbers tok ei tidleg leiing etter scoring av Jeremy Ebobisse. Philadelphia hadde sjansen til å utlikne då dei fekk straffespark på overtid i første omgang, men Sergio Santos blåste straffa over mål.

  I andre omgang dobla Dario Zuparic Portland si leiing etter eit hjørnespark, før Andrew Wooten reduserte fem minutt før slutt. Men utan fleire mål er det Portland Timbers som er klare for finalen, der dei skal møte vinnaren av oppgjeret mellom Orlando City og Minnesota United.

  Jakob Glesnes (t.h.) i duell med Zdeněk Ondrášek.
  Foto: Jerome Miron / Reuters
 • Aké er klar for Manchester City

  Nathan Aké blir Bournemouths dyraste sal nokosinne, etter at Manchester City skal ha bladd opp med rundt 475 millionar kroner for den tidlegare Chelsea-spelaren.

  – City har vore det beste laget i England det siste tiåret, og det er ein draum å kome hit. Det er eit topplag fullt av spelarar i verdsklasse, seier Aké.

  Nederlendaren var ein del av Bournemouth-laget som rykka ned frå Premier League førre sesong, men blir ikkje med ned til meisterskapsserien.

  Nathan Aké
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal