Her setter Bedin norgesrekord i knebøy ved hjelp av én arm

I 2006 ble Geir Olav Bedin (43) lam i deler av kroppen etter en motorsykkelulykke. Denne helgen satte han norsk rekord i knebøy - med én funksjonsfrisk arm.

Han satte ny norgesrekord i veteranklassen

Geir Olav Bedin får bare brukt en arm når han konkurrerer i knebøy. Det hindret ikke 43-åringe i å sette norgesrekord i helgen. Rekordløftet ser du i videovinduet over. (Video: Oddbjørn Steen.)

Geir Olav Bedin

Geir Olav Bedin sier balanse i løftene er enda viktigere etter ulykken som gjorde ham lam i store deler av overkroppen.

Foto: Privat

– Det var overraskende, men når du gjør noe som er mer enn forventet er det alltid fryktelig artig, sier Geir Olav Bedin til NRK.no

– Jeg har kamerater som har fulgt meg i flere år, én av dem trodde ikke på at jeg hadde satt rekord. Men folk kjenner meg slik, som en som ikke gir opp, spesielt etter ulykka, sier mannen som denne helgen satte norsk rekord i knebøy for veteraner.

Ble lam

43-åringen har vært en del av det norske styrkeløftmiljøet i over 20 år. De siste årene har han konkurrert på helt andre premisser enn andre styrkeløftutøvere.

På en motorsykkeltur i 2006 kolliderte han med en elg. Bedin svevde gjennom lufta og ble kastet 50 meter unna elgen etter smellen.

– Jeg fikk revet av nervetråder på fire nakkevirvler. Jeg ble lam i den ene armen, skulderpartiet og deler av ryggen. Nervebanene i skuldra er revet bort, forklarer Bedin.

Godt betalt

Bedin ga ikke opp karrieren som styrkeløfter tross ulykken. Denne helgen deltok 43-åringen i Midt-Norsk Styrkeløft i Skognhallen.

– Det var et stykke frem til rekorden, men det gikk såpass bra at jeg måtte prøve. Det er utrolig hva du kan få til med nok støtte fra publikum, sier han.

 • Se video av rekordløftet i toppen av artikkelen.

Bedin løftet 281 kilo i knebøy, som er ny norgesrekord i veteranklassen 40-50 år. I motsetning til andre styrkeløftere har han bare én arm å hjelpe seg med i løftene.

– Da føler du at du har gjort ting riktig. Jeg får betalt for alle treningstimene. Å få betalt i form av en norgesrekord er fryktelig artig. Vil du nok får du det til, det tar bare litt lenger tid, sier Bedin.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Geir Bedin løftet 200 kg i markløft

Geir Olav Bedin trodde skulderen ville gå ut av ledd om han prøvde seg i markløft etter ulykken som gjorde lam i armen. Med gradvis opptrening og samme stroppløsning som i knebøy, går det likevel bra for styrkeløfteren. (Video: Oddbjørn Steen.)

– En utopi

Selv om Bedin har fortsatt å imponere som styrkeløfter etter ulykken inntraff, så det mørkt ut for nye konkurranser i månedene etter at han ble delvis lam.

– Å delta på stevne igjen var en utopi. Men etter hvert som jeg begynte å trene igjen, så jeg at det kunne være mulig, sier han.

I 2009 var han tilbake i konkurranse. Han søkte forbundet om dispensasjon for å få lov til å delta i stevner med funksjonsfriske.

– Istedenfor å holde stanga, må jeg stroppe fast den ene armen min. Det har gått kjempebra. Jeg har laget anordningen selv. Jeg jobber som produktutvikler på Røros, så jeg gjør mye sånt selv, sier han.

Overrasket legene

Bedin trodde heller ikke han kunne forsøke seg i markløft igjen, én av de andre to øvelsene som inngår i styrkeløft.

– Jeg trodde ikke jeg kunne henge noe i armen uten at skuldra skulle gå ut av ledd. Nå har jeg fått opp stabiliteten i skuldra så jeg kan gå uten fatle, bare det er en kjempelettelse, sier han.

Bedin startet med å løfte kun stanga og har gradvis økt tyngden ettersom skuldra nærmest mirakuløst har blitt bedre.

Geir Olav Bedin

Geir Olav Bedin har selv bygd om en motorsykkel slik at han fortsatt kan kjøre; gass, brems og kløtsj er på venstresiden.

Foto: Privat

– Nerveaktiviteten har kommet tilbake i skuldra, det skal egentlig ikke gå an. Fysioterapeutene er overrasket og legen er litt sjokkert. Egentlig skulle ikke skuldra mi ha fungert i det hele tatt, men nervesystemet er så innfløkt at slike omprogrammeringer kan skje, sier Bedin.

Ser fremover

Denne helgen løftet Bedin 200 kg i markløft. Skuldra blir bedre for hver gang han forsøker seg i øvelsen.

– Jeg skulle egentlig ikke driv med markløft igjen, men våget likevel. Fingrene vil nok aldri få bevegelse, men skuldra er der og henger ikke bare lenger, sier han.

Selv om han nå innehar norgesrekord i knebøy for veteraner, tror Bedin han er kapabel til å løfte enda tyngre vekter.

– De skal være fullt mulig. Jeg har hatt litt kneproblemer, men når jeg kan gi full gass på trening igjen skal det bli endra litt bedre, sier Bedin.

Og motorsykkel kjører han fortsatt.

– Jeg har bygd om en motorsykkel selv, med gass, brems og kløtsj på venstre side, og fått den godkjent. Man trenger ikke grave seg ned om ulykken er ute, man kan ha det bra likevel, sier han.

Siste nytt

 • Christiansen ble norgesmester

  Vetle Sjåstad Christiansen skjøt feilfritt og ble norsk mester i rulleskiskyting sprint over 10 kilometer lørdag. 29-åringen klarte seg uten strafferunder og kom i mål på tiden 22.49,50.

  – Det var melkesyre fra hundre meter og inn i mål. Men det funka bra og skytinga satt, sa Christiansen til NRK.

  – Det er ingenting som er som å matche i konkurranse, det er det som er den beste treninga. Det gir bra med selvtillit å se at det fungerer allerede.

  Sivert Guttorm Bakken og Sindre Pettersen skjøt også to fulle hus og gikk inn til sølv og bronse. Bakken var 7,2 sekunder bak Christiansen og Pettersen var 11,8 sekunder bak.

  Johannes Thingnes Bø ble nummer åtte, mens storebror Tarjei Bø ble nummer 18.

  Holmenkollen Skishow 2021
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Pelé ute av sykehus

  Den brasilianske fotballegenden Pelé er utskrevet fra intensivavdelingen på sykehuset etter et kort opphold. Han skriver selv i et innlegg på Instagram at han er på bedringens vei.

  80-åringen fikk nylig fjernet en svulst fra tykktarmen, og ble i utgangspunktet utskrevet fra sykehus på onsdag. Fredag ble han likevel gjeninnlagt på intensiven, men ble sjekket ut et knapt døgn senere.

  Ifølge sykehuset Sao Paulo Albert Einstein Hospital ble den gamle fotballstjernen gjeninnlagt som et forebyggende tiltak for hans helse.

  Pelé
  Foto: Benedikt Von Loebell / AFP
 • Begge lag fortsatt uten seier

  Det aller meste skjedde før pause i 1-1-kampen mellom Newcastle og Leeds i Premier League fredag kveld.

  13 minutter var spilt da Raphinha ga Leeds ledelsen på Newcastles hjemmebane St. James' Park.

  To minutter før pause kom utligningen i det som var en morsom, sjanserik og underholdende 1. omgang. Banens beste i de første 45 minuttene, Allan Saint-Maximin, sto bak scoringen.

  Newcastle tok dermed sitt andre poeng på to kamper og ligger under streken. Leeds har heller ikke vunnet noen kamper ennå og står med tre poeng etter tre uavgjorte på fem kamper.

  Premier League - Newcastle United v Leeds United
  Foto: Scott Heppell / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal