Her prøver smørerne å knekke VM-koden

HOLMENKOLLEN/OSLO (NRK): Uforutsigbare Holmenkollen gir smørerne hodebry før VM. Nå jakter de VM-svar tolv timer i døgnet hver dag for å finne nye, norske gullski.

Uforutsigbare Holmenkollen gir smørerne hodebry før VM.

TESTER MANGE PAR SKI: For å sørge for at de norske utøverne skal ha best mulig ski under VM på hjemmebane testes det ski to ganger om dagen i fire uker. Se video av testingen over. Foto: Håkon Jacobsen/NRK.

Tom Idar Haugen

JOBBER PÅ SPRENG: Smøresjef i Norges Skiskytterforbund Tom Idar Haugen.

Foto: GOL1, Olsen, Geir / NTB scanpix

– Vi har vært her i 14 dager og kommer til å være her 14 dager til frem til VM. Vi gjør våre tester av ski og produkter. Vi er her fra åtte på morgenen til åtte på kvelden, sier smøresjef Tom Idar Haugen til NRK.

Det blir lange dager for Haugen og teamet hans i Holmenkollen.

– Det er så mye forskjellig føre i Holmenkollen. Så det er viktig å teste slik at vi kan gjenkjenne ulike fører under VM, forteller Haugen.

Men om de har knekt koden for hva som skal til for å smøre gullski under VM om to uker er smøresjefen usikker på.

– He he, det tør jeg nesten ikke svare på, men vi håper det. Vi prøver hver eneste dag å finne noe nytt. Vi har to tester i løpet av dagen og prøver å være så godt forberedt vi kan til VM, forteller Haugen.

Samarbeider med langrennslandslaget

For fem år siden tok Norge åtte VM-gull i langrenn i nettopp Holmenkollen. Nå får skiskytterne hjelp av langrennssmørerne for å gjenskape suksessen fra 2011.

Knut Nystad

HJELPER TIL: Smøresjef for langrennsløperne Knut Nystad.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi har forhørt oss masse med langrenn om hva de brukte. Så prøver vi å sette det i et system ut ifra hvilken tidsperiode vi går skirenn, klokkeslett og når på året. Og om vi har sånn noenlunde lik type snø som i 2011, får vi prøve det de hadde under skiene, sier Haugen.

Samarbeidet med langrenn skjer gjennom Olympiatoppen og har pågått i mange år, og inkluderer også kombinert.

Men med et VM i den samme arenaen som langrennsfolket herjet i for fem år siden, er hjelpen fra langrenn ekstra aktuell nå.

Smøresjefen for langrennsløperne, Knut Nystad, har blant annet vært med på skitesting.

– Han har sagt seg villig til å være med når det passer for ham. Nå er han i Korea, men vi prater mye med hverandre på telefon, forteller Haugen.

Bø

VIKTIG MED GODE SKI: Om man skal få tre nordmenn på pallen under VM. Her fra verdenscupen i Rupholding i januar hvor brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen tapetserte pallen.

Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / Afp

Vil unngå «smørebom»

Emil Hegle Svendsen er en av dem som trenger gode ski. Han sliter med formen og har ikke vunnet renn denne sesongen. Men da NRK møtte han for to uker siden skyldte han ikke på skiene.

– Det har vært veldig mye bra ski hittil i sesongen og jeg er tilfreds med situasjonen, sier Svendsen.

Nå jobber smørerne på spreng for å opprettholde det inntrykket.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å unngå at løperne skal få ødelagt VM på grunn av dårlige ski. Men er det ikke sånn at hvis det går bra er det løperen og går det dårlig er det skia?, smiler smøresjefen.

Siste nytt

 • Inter ute av mesterligaen

  Inter tapte 2-1 mot Barcelona i siste runde av mesterligaens gruppespill, et resultat som ikke er godt nok til å ta seg videre til sluttspillet. Barcelona var allerede klare for avasenment før kveldens runde, og får med seg Borussia Dortmund etter at de slo Slavia Praha 2–1.

  nmQa7MwuKWs
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO
 • Chelsea videre i mesterligaen

  Chelsea vant 2–1 mot Lille i sin siste kamp av mesterligaens gruppespill, og kaprer dermed andreplassen i deres gruppe. Den toppes av Valencia, som med 1-0-seier mot Ajax sendte nederlenderne ned på tredjeplass og ut av mesterligaen.

  Mw9sf4uUAYo
  Foto: DYLAN MARTINEZ
 • Napoli videre i mesterligaen

  Napoli slår følge med Liverpool videre fra gruppe E i Mesterligaen. Italienerne slo Genk med 4-0 etter hattrick av Milik før pause. Genks keeper Maarten Vandevoordt ble den yngste målvakten i en Mesterligakamp noensinne ,17 år og 287 dager gammel.

  Champions League - Group E - Napoli v Genk
  Foto: Ciro De Luca / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal