NRK Meny
Normal

Her overraskes Ezinne

Den norske sprintdronningen mottok 325.000 kroner til drømmeprosjektet sitt.

Ezinne Okparaebo overraskes

Se Ezinne bli overrasket med den gledelige beskjeden her.

– Vi har en veldig god nyhet til deg. Vi har bestemt at du skal få midler til prosjektet ditt, «Ezinnes Unge Talenter», forteller Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Extrastiftelsen, til Ezinne.

Se videoen nede i saken.

Ezinne tror hun skal bli intervjuet av NRK i forbindelse med den kommende friidrettssesongen. Det er en tydelig rørt Ezinne som får beskjeden om hennes prosjekt har fått bevilget hele 325.000 kroner til sitt veldedige prosjekt.

– Nå ble jeg veldig overrasket. Dette hadde jeg ikke forventet. Det var jo en veldig hyggelig beskjed å få, sier Ezinne Okparaebo.

«Ezinnes Unge talenter»

«Ezinnes Unge Talenter» er et prosjekt der Ezinne Okparaebo i samarbeid med skoler på østkanten skal lete etter og plukke ut friidrettstalenter gjennom skolekonkurranser.

Det har lenge vært min drøm og visjon å få lov til å gjøre noe for folk i nærområdet mitt. Nå har vi muligheten til å oppdage talenter og kanskje få i gang noe stort.

Ezinne Okparaebo

– Formålet er å få flere inn i idretten og få folk i aktivitet. Spesielt så håper vi å få jenter i ungdomsskolealder med minoritetsbakgrunn inn i friidretten og få de til å bli der. Jeg tror det finnes mye potensiale og uoppdaget talent på østkanten, forteller Ezinne.

Ideen til prosjektet fikk hun i mars i år.

– Jeg begynte å tenke på hva jeg kunne gjøre for nærmiljøet mitt. Jeg har sett veldig mange som bare går rundt. De er ikke en del av et miljø, som for eksempel organisert idrett. Jeg tenkte at jeg som forbilde for veldig mange kan bidra til å få de inn i organisert idrett, sier hun.

Sammen med sin klubb, IL i BUL, håper hun å skape forbilder for unge minoritetskvinner.

– Vi håper at jentene kan utvikle seg til å bli toppidrettsutøvere. Målet er å beholde flest mulig i idrettsmiljøet, forteller 26-åringen.

Hun håper også at dette prosjektet skal gjøre det lettere for foreldrene å engasjere seg.

Ezinne Okparaebo

Ezinne Okparaebo har vært Norges raskeste kvinne i flere år. Her løper hun inn til NM-gull på 100 meter på Jessheim i august i år.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg vet av egne erfaringer at foreldre med annen etnisk bakgrunn oftest ikke har tid til å følge barna til trening, på grunn av at de er opptatt av å jobbe og for å få endene til å møtes. Vi sikter mot å få med familiene til jentene på dugnad og på konkurranser.

Lette i to år etter klubb

Ezinne kom fra Nigeria til Norge som ni-åring. Hun ønsker å være en foregangskvinne for jenter med minoritetsbakgrunn.

– Å gjøre ordentlig research kan føles som et tiltak, og som oftest lar man det ligge og livet går videre. Dette fører til at vi mister talenter som kan representere Norge i fremtiden, og kanskje kan vi forandre livet til den jenta eller gutten som blir oppdaget, sier Okparaebo.

Hun var i 11-årsalderen da hun ble lagt merke til på et skolestevne.

– Jeg gikk på barneskolen og der la lærerne spesielt merke til talentet mitt. De oppfordret meg til å begynne med friidrett.

Les også: – Jeg elsker mesterskap

Men det var ikke bare å begynne med friidrett.

– Min far prøvde å finne noen klubber i nærheten, men det var ingen tilbud på Østkanten på denne tiden. Så dermed gjorde vi ikke noe mer ut av at jeg skulle begynne med friidrett, forteller sprinteren.

Like etter dette flyttet familien Okparaebo til Vestrehaugen, og Ezinne begynte på Haugen skole. Her ble hennes talent raskt bemerket.

– Pappa begynte igjen å lete etter en friidrettsklubb. Det var ikke så lett denne gangen heller, men nå ga ikke pappa opp. Så etter omtrent to års leting oppdaget han BUL som ligger på den andre siden av byen.

Ezinne 2005

Ezinne under NM i Bergen i 2005.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ezinne tror ikke man må lete så lenge etter en klubb i dag.

– I hvert fall ikke så lenge jeg kan bidra, smiler hun.

– BUL har betydd mye

Ezinne Okparaebo forteller at hun ble tatt godt imot i BUL og at klubben har hatt veldig mye å si for karrieren hennes.

– Hvis det ikke hadde vært for BUL, så er det ikke sikkert jeg hadde holdt på med friidrett i dag. Jeg hadde en trener, Unni Helland, som ikke lot meg slutte. Så BUL har betydd veldig mye, forteller Okparaebo.

Siden hun kom til BUL har det gått slag i salg.

– I BUL har jeg fått utviklet meg til å bli den friidrettsutøveren jeg er i dag. For meg har friidretten vært en brobygger for å kunne integrere meg i det norske samfunnet.

– En viktig rollemodell

Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Extrastiftelsen, sier det ikke var vanskelig å bevilge midler til Ezinnes prosjekt.

– De har skrevet en kjempefin prosjektbeskrivelse. Jeg er ikke i tvil om at de har alle forutsetninger for å lykkes. Dette er noe vi gleder oss til å følge fremover, forteller Lillehagen.

Hans Christian Lillehagen, ExtraStiftelsen

Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Extrastiftelsen, synes det prosjektet til Ezinne er spennende.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Han trekker fram hvor viktig Ezinne Okparaebo er for friidrettsmiljøet.

– Først og fremst så er Ezinne en viktig rollemodell. Det er veldig mange som kjenner henne. Ikke bare i Oslo, men i hele Norge. Hun er et menneske som får i gang ting, og hun er ikke redd for å gå sine egne veier. Ezinne viser at det også er mulig for andre å gjøre det, sier generalsekretæren.

Han er ikke i tvil om at dette prosjektet vil ha mye å si for jenter med minoritetsbakgrunn.

– Jeg tror det vil bety mye. Det å ha Ezinne som motivator og inspirator kan nok være med på å skape nye talenter for fremtiden, legger Hans Christian Lillehagen til.

Veien videre

Midlene er på plass, og nå starter arbeidet for Ezinne og de andre i prosjektet.

– Det at folk tror på prosjektet mitt, gir meg motivasjon. Virkelig. Nå er det bare å sette i gang å jobbe. Jeg kommer til å jobbe beinhardt for å få det til, sier Ezinne Okparaebo.

Hvordan ser ting ut om et år?

– Planen for «Ezinnes Unge Talenter» er å starte opp høsten 2015. Så forhåpentligvis har vi kommet i gang om et år, forteller Ezinne.

Sprinteren Ezinne Okparaebo får nå hjelp til å realisere en av sine store drømmer. Hun vil få flere jenter med minoritetsbakgrunn inn i idretten. I dag fikk hun 325000 kroner til prosjektet, det hadde hun ikke forventet. Reporter: Ida Moseng, foto: Jørn Tveter, redigering: Kai Rune Kvitstein.

Siste nytt

 • Fikk medaljene tilbake

  Tidligere snøbrettkjører Andreas Ygre Wiig ble frastjålet medaljer tidligere i juni. Nå melder Oslo Politidistrikt på Facebook at medaljene har kommet til rette igjen. Politiet skriver at de «trolig ble egenhendig returnert av den angrede synderen».

  Mesternes mester, sesong 9
  Foto: Rubicon TV / NRK
 • Norge møter vertsnasjonen Danmark

  Håndballgutta skal møte Danmark, Østerrike, Tunisia, Chile og Saudi-Arabia i VM-sluttspillet i 2019 etter at gruppespillet ble trukket i København mandag.

  – På papiret ser det bra ut, sier landslagssjef Christian Berge til Viasat.

  Christian Berge
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Stabæk lanserer regnbuekortet

  Foran kampen mellom Stabæk og Haugesund har Stabæk trykket opp flere tusen «regnbuekort» i forbindelse med Oslo Pride.

  – Dette kan du bruke neste gang noen går over grensen på tribunen eller andre steder, sier Stabæk-kaptein Andreas Hanche-Olsen.

  Inge Andre Olsen og regnbuekortet
  Foto: Kristian Bjerke / Stabæk Media

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Russland og Saudi-Arabia - Egypt
4-4-2 Eliteserien: Odd - Brann
Fotball-VM: Iran - Portugal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
Fotball-VM: Spania - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Spania - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Iran - Portugal
FIFA Fotball-VM 2018 Iran - Portugal og Spania - Marokko og eliteserien Odd-Brann 2.omgang