Her må Northug ha toppresultater - ellers ryker VM-planen

Petter Northug (32) har lagt en VM-plan sammen med sprinttrener Arild Monsen frem mot VM. Men skal han få gjennomført den, står han foran to nøkkelhelger de neste to månedene.

Petter Northug

KLAR FOR NY SESONG: Petter Northug, her fra pressetreffet i Molde sist uke. Innfelt er en skjermdump fra verdenscupkalenderen i november/desember fra fis-ski.com.

Foto: NTB Scanpix / NTB Scanpix

I Lillehammer og Davos er det nemlig i november og desember duket for to av denne sesongens fem kvalifiseringsrenn til VM-sprinten.

– Må til Lahti

Northug har andre planer når de tre andre kvalik-rennene går senere i vinter. Han vil blant annet gå Tour de Ski og som eneste herreløper reise til høyden etter nyttår.

– Hvis han skal komme seg til noe høydeopphold etter jul og før Seefeld så må han være kvalifisert. Hvis han for eksempel må til Lahti og sikre seg VM-billett, da blir det ikke noe høydeopphold. Da blir det precamp på Sjusjøen og Lahti-tur, sier Monsen til NRK.

Ikke fort på distanse før jul

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

SPRINTSJEF: Arild Monsen, her fra landslagssamlingen i Molde sist uke.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sprinttreneren svarer «ja, det kan du si» på om Northugs hovedplan, som ifølge Monsen er lagt for «fremgang og suksess» og ikke for «justering», betyr at han i utgangspunktet har to muligheter til å kvalifisere seg. Ellers blir det altså endringer.

Det er ikke godt nytt for Northug. Der fortalte skistjernen at han håper å være i grei form til sesongstart. Skistjernen trodde ikke han var kapabel til å gå fort i distanserenn før jul. Han la blant annet til at november og desember anses som treningsmåneder.

Fem kvalifiseringsrenn

32-åringen reiser fredag på sitt første høydeopphold for sesongen til Val Senales. Rundt 10. desember blir det en ny tur til høyden i forbindelse med verdenscuprennet i Davos.

Og så skal han forsøke å forberede seg til VM med et høydeopphold i Seiser Alm fra og med månedsskiftet januar og februar 2019. Mesterskapet starter med nettopp sprint 21. februar.

Kvalifiseringsrennene til VM-sprinten går som følger: Verdenscup Lillehammer (30. november) og verdenscup Davos (15. desember) før nyttår.

Etter nyttår kan sprinterne kvalifisere seg gjennom Skandinavisk Cup i Vuokatti (4. januar), NM i Meråker (1. februar) og til slutt verdenscup Lahti (9. februar). Det betyr at de siste tre i utgangspunktet krasjer med Northugs planer.

– Må inn i det gode selskap

Hva som ligger i ordet kvalifisere vil ikke Monsen gå inn på, men det er helt opplagt at det innebærer en plassering som gjør ham til den sprinteren med minst fjerde best resultater.

– For hans del, der han står nå, så vil situasjonen være resultatavhengig. Han må inn i det gode selskap først, sier Monsen.

– Frykter du noe bråk med Northug dersom plan A går i vasken?

– Nei da, jeg håper at resultatene taler for seg, sier sprinttreneren.

Siste nytt

 • Digne reddet uavgjort for Everton

  Everton gikk mot et sviende tap for Watford på hjemmebane, men seks (!) minutter på overtid utlignet Lucas Digne på et strålende frispark til 2-2. Everton er dermed på 7.-plass i Premier League etter 16 spilte kamper, mens Watford ligger på 12.-plass – tre poeng bak Everton.

  FBL-ENG-PR-EVERTON-WATFORD
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP
 • Utestengt for rasisme

  Fire Chelsea-supporterar er utestengt mistenkt for rasisme. I kampen mot Manchester City søndag skal fleire personar ha ropt heftig mot Raheem Sterling. Dette skjer ei veke etter at det vart kasta bananskal mot Arsenals Pierre Emerick- Aubameyang i kampen mot Tottenham.

  Raheem Sterling
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Russland klar for EM-semifinalen

  Dei russiske kvinnene hadde full kontroll på Danmark og vann overlegent 32–21 i handball-EM måndag kveld. Dermed er Russland første lag som er klart for semifinalen i EM, medan eventyret er over for Danmark. Anna Vjakhireva vart toppscorar med ni mål.

  Møbelringen cup 2016: Norge - Russland.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal