NRK Meny
Normal

Her ligger Northug fullstendig utslått

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no): – Jeg kjente tidlig at det ble tungt, sier Northug om rennet i Val di Fiemme som har kostet ham sammenlagtledelsen i Tour de Ski.

Petter Northug

Her ligger Petter Northug fullstendig utslått etter 15 kilometeren i Val di Fiemme.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Ett halvt minutt til, jeg må puste, sa Petter Northug til Tord Asle Gjerdalen da sistnevnte forsøkte å hjelpe skistjernen opp etter målpassering.

Mens Dario Cologna hadde kommet seg til utøverteltet og byttet klær, lå Northug fortsatt utslått igjen på bakken som sistemann ved målstreken i Val di Fiemme.

– Da skjønte jeg at han bare måtte få ligge, sier Tord Asle Gjerdalen til NRK.no

Artikkelen fortsetter under

Intervju med Petter Northug etter 15 km fellesstart i Val di Fiemme. I morgen er det siste etappe i Tour de Ski og skiløperne skal opp monsterbakken. Northug tror det kan bli fire menn som kjemper mot hverandre opp bakken.

Northug om monsterbakken: – Artig for seerne og tungt for oss.

– Bestemte meg for å ta den første spurten

28.-plassen til Northug, 29,3 sekunder bak vinneren Alexej Poltoranin, gjør at han nå har falt ned til tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski. Før lørdagens etappe ledet han touren med 16 sekunder ned til Dario Cologna.

– Jeg hadde ikke dagen i dag, jeg kjente tidlig at det var tungt. Derfor bestemte jeg meg for å ta den første spurten. Sekundene der vil bli viktige i sammendraget, det skjønte jeg tidlig, sier Northug.

– Planen min på forhånd var å ligge langt fremme. Men jeg klarte ikke det i dag.

Artikkelen fortsetter under

Det var ikke dagen til Petter Northug i dag på 15 km i Tour de Ski. Han havnet langt bak på lista, 28. plass. Alexey Poltaranin, snek seg knepent over mållinjen og kom på førsteplass.

Langt bak i leksa kommer Northug

For det virket bra sett med norske øyne tidlig i rennet da Northug frekt tok den første spurtbonusen foran en oppgitt Vylegzjanin, som ikke likte den brå stansen Northug foretok etter passeringen.

– Fornøyd med sammendraget

Dessverre ble stansen et forvarsel for resten av rennet, for Northug la seg etter den første bonuspasseringen ganske langt bak i feltet, og ble liggende der.

– Det var ikke bra. Vi skulle kjempe i teten, men det var vi ikke. Resultatet var ikke bra nok. Petter er 20 sekunder bak, det er ikke umulig – men vi gjør det ikke lettere for oss selv, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.

Alexander Legkov kom på sjetteplass, men tok mange bonussekunder underveis og ledet touren sammenlagt med 20 sekunder ned til Northug foran monsterbakken i morgen.

I ettertid viser det seg at russeren har fått tidsstraff får tidsstraff for å ha sperret vei for tyske Tobias Angerer i oppløpet ved å stake mellom sporene.

Legkovs 15 sekunder i straff gjør at Cologna går opp i ledelsen sammenlagt, og at ting ser mye bedre ut for Northug, som nå er 11,5 sekunder bak lederen i motsetning til 20, som først var antatt.

Legkov ligger på andre 6,5 sekunder bak Cologna.

Artikkelen fortsetter under

Petter Northug tok de første 15 bonuspoengene i fellesstarten i Val di Fiemme.

Northug lekte med feltet ved første bonuspassering.

Northug selv har heller ikke gitt opp håpet om sin første Tour de Ski-tittel, og er til tross for dagens renn fornøyd foran morgendagen.

– Jeg er fornøyd med stillingen jeg har i sammendraget. Jeg gir ikke opp noe som helst. Man må aldri gi opp. Men jeg må ha en mye bedre dag i morgen enn jeg hadde i dag om det skal holde helt inn, sier han.

– Ser seig ut

NRKs kommentatorer så for seg at det var en taktisk disponering av Northug å ligge så langt bak i feltet som han gjorde. De ventet på hans avansement, men etter hvert skjønte man at Northug ikke hadde så mye å gi.

– Dette er farlig, dette er veldig farlig. Petter er i ferd med å miste ledertrøyen, kom det fra NRKS kommentator da avstanden til teten økte for Northug.

– Kroppsspråket til Petter ser veldig seigt ut, la ekspertkommentator Thomas Alsgaard til.

Siste nytt

 • Frisk-protest avvist

  Frisk Askers protest etter det annullerte målet mot Storhamar i NM-semifinalen i går, er avvist. 3-2 og finaleplass til Storhamar blir dermed ståande.

  Frisk meinte dei hadde scora i sudden death, men dommarane annullerte etter å ha sett video av hendinga.

 • Lorentzen og Bøkko leier sprint-NM

  Håvard Holmefjord Lorentzen og Hege Bøkko leier etter første dag av sprint-NM på skøyter i Bjugn. Lorentzen vann 500 m på 35,49 og 1000 m på 1.10,48. Han er 1,58 poeng framfor Henrik Fagerli Rukke.

  Njåtun vann også begge distansane på 39,17 og 1.17,61. Ida Njåtun er nr 2.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Krutsterk norsk fotballsiger

  Etter 1-6 for Nederland onsdag slo Norges G19-landslag knallhardt tilbake med 5-2 over sjølvaste Tyskland i Arnsberg. Erling Braut Håland (2), Leo Skiri Østigård, Hugo Vetlesen og Simen Bolkan Nordli scora for Norge.

  Norge møter Skottland i siste kamp tysdag, men berre gruppevinnaren går til EM-sluttspelet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal