NRK Meny
Normal

Her lander Birk (16) et historisk triks: – Det er ekstremt

I sitt internasjonale gjennombrudd landet 16 år gamle Birk Ruud tidenes første switch trippel 1620 i konkurranse.

Den ferske landslagsutøveren fikk sitt internasjonale gjennombrudd under konkurransen «One Hit Wonder» i Thredbo, Australia. Han satte tidenes første switch trippel 1620 i konkurranse. Han ble med det nr 2, ette amerikaneren Alex Hall som like etter satte en switch trippel 1800. Birk var også millimeter unna å sette det trikset.

SE VIDEO: Her lander tidenes første switch trippel 1620 i en konkurranse.

For å si det med litt enklere ord: Ruud kjører baklengs inn på hoppet, i lufta roterer han fire og en halv gang rundt sin egen akse, samtidig som han tar tre saltoer og lander trygt på begge beina.

Det er første gang en utøver innenfor fristil har landet i en konkurranse. Det var under konkurransen «One Hit Wonder» i Thredbo i Australia den ferske landslagsutøveren landet det historiske trikset.

– Et vanvittig talent

Birk Ruud er bare 16 år gammel og tok gull under slopetyle under Ungdoms-OL i februar. Og han hadde tydeligvis bestemt seg for å tre inn i rollen som landslagsutøver med et smell.

– Når man kommer opp i så store triks er det en fordel å ikke ha den lille sperren som man kanskje får når man blir litt eldre. Samtidig er det veldig imponerende at han har utviklet seg så mye. Det er ekstremt at han som 16-åring er med på å sette et slikt triks i en konkurranse, sier NRKs ekspertkommentator Fritjof Fredricsson.

– Jeg var litt usikker på hvordan det kom til å gå i dag, ettersom vi så og si kommer direkte fra Chile og har sovet her én natt. Etter å ha sett oppvarmingen og hvordan Birk kjørte, var det ingen tvil om at han var inne på noe og kunne gå for dette trikset. Han er et vanvittig talent, som stadig utvikler seg, sier landslagstrener Luke Allen.

Birk

FORNØYD: Birk Ruud var strålende fornøyd etter å ha landet trikset.

Foto: Norges Skiforbund

En «trippel-dag»

Til tross for å ha landet det historiske trikset ble han likevel overgått av amerikaneren Alex Hall, som like etter satte en switch trippel 1800. Altså roterte han en halv gang mer rundt sin egen akse enn Ruud.

Nordmannen prøvde seg også på dette trikset, men klarte ikke å lande på beina. Likevel var han storfornøyd etter andreplassen.

– I dag var en skikkelig trippel-dag. Det var flott å lande en ny trippel og få en andreplass, sier 16-åringen.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal