NRK Meny
Normal

Her lander Birk (16) et historisk triks: – Det er ekstremt

I sitt internasjonale gjennombrudd landet 16 år gamle Birk Ruud tidenes første switch trippel 1620 i konkurranse.

Den ferske landslagsutøveren fikk sitt internasjonale gjennombrudd under konkurransen «One Hit Wonder» i Thredbo, Australia. Han satte tidenes første switch trippel 1620 i konkurranse. Han ble med det nr 2, ette amerikaneren Alex Hall som like etter satte en switch trippel 1800. Birk var også millimeter unna å sette det trikset.

SE VIDEO: Her lander tidenes første switch trippel 1620 i en konkurranse.

For å si det med litt enklere ord: Ruud kjører baklengs inn på hoppet, i lufta roterer han fire og en halv gang rundt sin egen akse, samtidig som han tar tre saltoer og lander trygt på begge beina.

Det er første gang en utøver innenfor fristil har landet i en konkurranse. Det var under konkurransen «One Hit Wonder» i Thredbo i Australia den ferske landslagsutøveren landet det historiske trikset.

– Et vanvittig talent

Birk Ruud er bare 16 år gammel og tok gull under slopetyle under Ungdoms-OL i februar. Og han hadde tydeligvis bestemt seg for å tre inn i rollen som landslagsutøver med et smell.

– Når man kommer opp i så store triks er det en fordel å ikke ha den lille sperren som man kanskje får når man blir litt eldre. Samtidig er det veldig imponerende at han har utviklet seg så mye. Det er ekstremt at han som 16-åring er med på å sette et slikt triks i en konkurranse, sier NRKs ekspertkommentator Fritjof Fredricsson.

– Jeg var litt usikker på hvordan det kom til å gå i dag, ettersom vi så og si kommer direkte fra Chile og har sovet her én natt. Etter å ha sett oppvarmingen og hvordan Birk kjørte, var det ingen tvil om at han var inne på noe og kunne gå for dette trikset. Han er et vanvittig talent, som stadig utvikler seg, sier landslagstrener Luke Allen.

Birk

FORNØYD: Birk Ruud var strålende fornøyd etter å ha landet trikset.

Foto: Norges Skiforbund

En «trippel-dag»

Til tross for å ha landet det historiske trikset ble han likevel overgått av amerikaneren Alex Hall, som like etter satte en switch trippel 1800. Altså roterte han en halv gang mer rundt sin egen akse enn Ruud.

Nordmannen prøvde seg også på dette trikset, men klarte ikke å lande på beina. Likevel var han storfornøyd etter andreplassen.

– I dag var en skikkelig trippel-dag. Det var flott å lande en ny trippel og få en andreplass, sier 16-åringen.

Siste nytt

 • Bråten ble tredjemann i USA

  Øystein Bråten hevet seg fra kvalifiseringen og slo til med tredjeplass i slopestylefinalen under verdenstouren i fristil i Breckenridge.

  Øystein Bråten
  Foto: Norfreeski
 • Tredjeplass på Røisland

  20-åringen fra Høvik kom seg inn på pallen i Dew Tour i kveld. Han endte fem poeng bak Max Parrot fra Canada som vant slopestyle-konkurransen. Ståle Sandbech kom på niendeplass og Emil Ulsletten endte på 12.- plass.

  Røisland
  Foto: Matthew Stockman / AFP
 • Legkov legger ikke opp

  Aleksander Legkov sin trener, Markus Cramer er irriitert på Aftonbladet sin artikkel om at Legkov legger opp. – Legkov venter på beslutningen fra CAS og vil da bestemme seg for sin sportslige fremtid, sier han til NRK.

  Markus Cramer, russisk langrennstrener
  Foto: Arild Samsvik / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal