NRK Meny
Normal

Her lander Birk (16) et historisk triks: – Det er ekstremt

I sitt internasjonale gjennombrudd landet 16 år gamle Birk Ruud tidenes første switch trippel 1620 i konkurranse.

Den ferske landslagsutøveren fikk sitt internasjonale gjennombrudd under konkurransen «One Hit Wonder» i Thredbo, Australia. Han satte tidenes første switch trippel 1620 i konkurranse. Han ble med det nr 2, ette amerikaneren Alex Hall som like etter satte en switch trippel 1800. Birk var også millimeter unna å sette det trikset.

SE VIDEO: Her lander tidenes første switch trippel 1620 i en konkurranse.

For å si det med litt enklere ord: Ruud kjører baklengs inn på hoppet, i lufta roterer han fire og en halv gang rundt sin egen akse, samtidig som han tar tre saltoer og lander trygt på begge beina.

Det er første gang en utøver innenfor fristil har landet i en konkurranse. Det var under konkurransen «One Hit Wonder» i Thredbo i Australia den ferske landslagsutøveren landet det historiske trikset.

– Et vanvittig talent

Birk Ruud er bare 16 år gammel og tok gull under slopetyle under Ungdoms-OL i februar. Og han hadde tydeligvis bestemt seg for å tre inn i rollen som landslagsutøver med et smell.

– Når man kommer opp i så store triks er det en fordel å ikke ha den lille sperren som man kanskje får når man blir litt eldre. Samtidig er det veldig imponerende at han har utviklet seg så mye. Det er ekstremt at han som 16-åring er med på å sette et slikt triks i en konkurranse, sier NRKs ekspertkommentator Fritjof Fredricsson.

– Jeg var litt usikker på hvordan det kom til å gå i dag, ettersom vi så og si kommer direkte fra Chile og har sovet her én natt. Etter å ha sett oppvarmingen og hvordan Birk kjørte, var det ingen tvil om at han var inne på noe og kunne gå for dette trikset. Han er et vanvittig talent, som stadig utvikler seg, sier landslagstrener Luke Allen.

Birk

FORNØYD: Birk Ruud var strålende fornøyd etter å ha landet trikset.

Foto: Norges Skiforbund

En «trippel-dag»

Til tross for å ha landet det historiske trikset ble han likevel overgått av amerikaneren Alex Hall, som like etter satte en switch trippel 1800. Altså roterte han en halv gang mer rundt sin egen akse enn Ruud.

Nordmannen prøvde seg også på dette trikset, men klarte ikke å lande på beina. Likevel var han storfornøyd etter andreplassen.

– I dag var en skikkelig trippel-dag. Det var flott å lande en ny trippel og få en andreplass, sier 16-åringen.

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal