NRK Meny
Normal

Her lander Birk (16) et historisk triks: – Det er ekstremt

I sitt internasjonale gjennombrudd landet 16 år gamle Birk Ruud tidenes første switch trippel 1620 i konkurranse.

Den ferske landslagsutøveren fikk sitt internasjonale gjennombrudd under konkurransen «One Hit Wonder» i Thredbo, Australia. Han satte tidenes første switch trippel 1620 i konkurranse. Han ble med det nr 2, ette amerikaneren Alex Hall som like etter satte en switch trippel 1800. Birk var også millimeter unna å sette det trikset.

SE VIDEO: Her lander tidenes første switch trippel 1620 i en konkurranse.

For å si det med litt enklere ord: Ruud kjører baklengs inn på hoppet, i lufta roterer han fire og en halv gang rundt sin egen akse, samtidig som han tar tre saltoer og lander trygt på begge beina.

Det er første gang en utøver innenfor fristil har landet i en konkurranse. Det var under konkurransen «One Hit Wonder» i Thredbo i Australia den ferske landslagsutøveren landet det historiske trikset.

– Et vanvittig talent

Birk Ruud er bare 16 år gammel og tok gull under slopetyle under Ungdoms-OL i februar. Og han hadde tydeligvis bestemt seg for å tre inn i rollen som landslagsutøver med et smell.

– Når man kommer opp i så store triks er det en fordel å ikke ha den lille sperren som man kanskje får når man blir litt eldre. Samtidig er det veldig imponerende at han har utviklet seg så mye. Det er ekstremt at han som 16-åring er med på å sette et slikt triks i en konkurranse, sier NRKs ekspertkommentator Fritjof Fredricsson.

– Jeg var litt usikker på hvordan det kom til å gå i dag, ettersom vi så og si kommer direkte fra Chile og har sovet her én natt. Etter å ha sett oppvarmingen og hvordan Birk kjørte, var det ingen tvil om at han var inne på noe og kunne gå for dette trikset. Han er et vanvittig talent, som stadig utvikler seg, sier landslagstrener Luke Allen.

Birk

FORNØYD: Birk Ruud var strålende fornøyd etter å ha landet trikset.

Foto: Norges Skiforbund

En «trippel-dag»

Til tross for å ha landet det historiske trikset ble han likevel overgått av amerikaneren Alex Hall, som like etter satte en switch trippel 1800. Altså roterte han en halv gang mer rundt sin egen akse enn Ruud.

Nordmannen prøvde seg også på dette trikset, men klarte ikke å lande på beina. Likevel var han storfornøyd etter andreplassen.

– I dag var en skikkelig trippel-dag. Det var flott å lande en ny trippel og få en andreplass, sier 16-åringen.

Siste nytt

 • N'Zonzi klar for Roma

  Steven N’Zonzi er klar for Roma. Han kommer fra Sevilla og koster cirka 250 millioner kroner. 29-åringen var med i Frankrikes VM-tropp som tok gull tidligere i sommer. Midtbanemannen har underskrevet en 4-årsavtale.

  SOCCER-WORLDCUP-FINAL/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Dahle gir seg i Ørn

  Thomas Dahle fratrer som hovedtrener for fotballjentene i Trondheims-Ørn etter en tung sesong så langt. Det gjenstår åtte kamper av serien, og Ørn ligger tredje sist. Klubben jobber med å få på plass en midlertidig trenerløsning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Skyting, finpistol kvinner
NM-veka
NM-veka: Skyting finpistol, kvinner
NM-veka: X trial, finale for junior og kvinner
NM-veka: X trial