I dette løpet har ni hester dødd på ti år

Lørdag går startskuddet for det engelske hesterittet Grand National. Løpet som er så tøft at det nær årlig går hesteliv tapt.

grand national

Det tradisjonsrike hesteløpet Grand National er kjent for å være tøft. I løpet av ti år har ni hester dødd under løpet.

Foto: IAN HODGSON / REUTERS

Det tradisjonsrike hekkeløpet som hvert år trekker både idrettsstjerner, kjendiser og den britiske overklassen til Liverpool er svært krevende.

Så hardt er det at det i løpet av ti år har kostet ni hester livet. Ser man på dødsstatistikken helt tilbake til 1963, har 36 hester mistet livet som følge av løpet.

Fjoråret ble i så måte positivt for arrangøren – alle hestene kom seg levende gjennom løpet, men i dagene før hadde to hester mistet livet på samme bane i andre løp.

Byttet ut hekkene etter dødsfall

I England dreier debatten seg om hvorvidt løpet i det hele tatt skal arrangeres. Dyrevernere har tatt til orde for at Grand National, som de mener er dyreplageri, må avskaffes.

Etter at to hester mistet livet i løp under Grand National-helgen i fjor tok arrangøren grep og satte inn mer fleksible hekker for å unngå flere alvorlige skader, ifølge BBC. I stedet for hekker laget av tre, blir det nå brukt hinder laget av såkalt plastbjørk.

I 2012 gjorde arrangøren av Grand National flere endringer for å forbedre sikkerheten. To hester hadde i forkant dødd i Grand National-løpet, og det var enighet om at noe måtte gjøres. Blant annet ble starten flyttet nærmere første hekk, slik at hestene – som så tidlig i løpet er samlet – har lavere hastighet på første hinder.

Vi ha mindre felt

Flere i hestemiljøet har ønsket at startfeltet i Grand National reduseres. Men dette ble ikke hørt da reglementet ble endret. Det skuffet Roly Owers i organisasjonen World Horse Welfare.

– Vi ble skuffet over at de ikke foreslo å redusere størrelsen på feltet. Samtidig noterer vi oss at de gjennomgår det, sa han til BBC den gang.

Owers mener et mindre startfelt er oppskriften på å redusere antallet ulykker under Grand National.

– Det er ingen magisk formel, men det må gjøres endringer for å få ned antallet fall. Som igjen reduserer antallet skader og dødsfall.

I Grand National i 2012 – som førte til enrdinger i reglementet – var det kun 15 av 40 hester som fullførte det prestisjefulle hekkeløpet.

– Vi mener den aller mest effektive måten å gjøre dette på er å få ned antallet i feltet, mener Owers.

Siste nytt

 • Hegerberg og Lyon tok første stikk

  Ada Hegerbergs Lyon slo Wolfsburg og Caroline Graham Hansen 2–1 hjemme i det første oppgjøret i kvartfinalen i mesterligaen for kvinner onsdag. Eugénie Le Sommer og Wendie Renard skåret målene for Lyon, mens Nilla Fischer stod for Wolfsburgs’ mål.

  Hegerberg.
  Foto: Jeff Pachoud / AFP
 • Pedersen vant verdenscupen

  Jesper Saltvik Pedersen ble nummer tre i slalåmrennet i franske Morzine. Det betyr seier i verdenscupen sammenlagt.

  Karmøy-gutten har vært i fyr og flamme den siste tiden. 19-åringen har også vunnet slalåmcupen og super-G-cupen denne sesongen.

  Saltvik Pedersen.
  Foto: Jessica Gow/tt / NTB scanpix
 • Ruud klar for Miami Open

  Casper Ruud tapte første sett på tie break, men snudde kampen mot russiske Jevgenij Donskoj og er klar for hovedturneringen i Miami Open. Dette er første gang Ruud kvalifiserer seg for en ATP Masters-turnering, ifølge nettstedet tennis-Norge.com.

  Ruud.
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal