Hopp til innhold

Her forstår «Nepo» at landsmannen jobber mot ham

Mange russere reagerte sterkt da det ble kjent at Daniil Dubov hadde hjulpet Magnus Carlsen til VM-seier. Nå røper Jan Nepomnjasjtsjij øyeblikket han forsto at landsmannen sto på norsk side.

Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij

PARTI TO: Det var i det andre VM-partiet at Jan Nepomnjasjtsjij forsto at Daniil Dubov var Magnus Carlsens sekundant. Partiet endte med remis.

Foto: Kamran Jebreili / AP

– Det var i det andre partiet. Det ble spilt en veldig interessant idé i «den katalanske åpningen», som Daniil bør få skryt for, sier Jan Nepomnjasjtsjij i et intervju med Det russiske sjakkforbundet.

En skuffet Nepomnjasjtsjij måtte søndag se Magnus Carlsen løfte VM-trofeet under avslutningsseremonien i Dubai. Etterpå tok russeren seg tid til å svare på spørsmål om sjakkstjernen som har blitt det store samtaleemnet etter VM-kampen:

Chess - 2018 World Rapid and Blitz Chess Championships

PÅ ALLES LEPPER: Daniil Dubov har blitt den store snakkisen etter VM.

Foto: ANTON VAGANOV / Reuters

Landsmannen Daniil Dubov.

Det har nemlig stormet rundt 25-åringen fra Moskva etter at det ble kjent at han var en del av Carlsens sekundantteam.

I rollen som sekundant har Dubov hjulpet verdenseneren med både åpningsforberedelser og analyser før VM-kampen. Han hjalp også nordmannen før VM i 2018.

– Før det andre partiet var det litt tvil om Dubov faktisk var en del av Magnus sitt team, men etterpå forsvant tvilen, sier Nepomnjasjtsjij.

SE VIDEO: Her ser du de fem første trekkene i det andre VM-partiet. Nepomnjasjtsjij har foreløpig ikke sagt konkret hvilke trekk som gjorde at han forsto at Dubov var på norsk side.

«Nepo» med stikk mot landsmannen

Dubov er kjent for å være en av sjakkelitens mest originale spillere, og «Nepo» røper også at Carlsens spill i det femte partiet bar preg av landsmannens ideer.

– Så vidt jeg forstår, hadde nok ikke rekkefølgen på trekkene blitt valgt uten Dubovs innflytelse, sier Nepomnjasjtsjij før han kommer med et stikk:

– I utgangspunktet hadde jeg en ganske god sjanse til å vinne i begge disse partiene. Så jeg vil gjerne gratulere ham med den prestasjonen.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae påpeker at Nepomnjasjtsjij kjenner Dubov godt, og at det trolig er derfor «Nepo» klarer å se landsmannens ideer i Carlsens spill.

Han vet også at Dubov er den mest kreative spilleren i verdenseliten, så når Magnus drar noe nytt opp av hatten, føler nok «Nepo» at han ikke bare spiller mot Magnus, men også Dubov på bakrommet, sier Bae.

Mener Dubov burde vært nøytral

I intervjuet med Det russiske sjakkforbundet får også Nepomnjasjtsjij spørsmål om hva han tenker om kontroversene rundt Dubov. Her understreker «Nepo» at landsmannen faktisk har samarbeidet med Carlsen siden 2018.

Magnus Carlsen

SEIER: Magnus Carlsen kunne søndag løfte sin femte VM-trofé.

Foto: Christian Kråkenes

– Men på en annen side, Dubov og jeg har også tidligere samarbeidet i et par år, så jeg tenker det mest logiske hadde vært om han var nøytral, sier han.

Bae mener det skinner igjennom at Nepomnjasjtsjij er lite fornøyd med at russeren valgte å jobbe for Carlsen.

Det er klart at han ikke er fornøyd etter denne matchen, og han ønsker å rette et spark mot Dubov ved å si at det ikke var spesiell klasse over jobben han gjorde, konkluderer Bae.

Dubov selv virker å ta kritikken fra det russiske sjakkmiljøet med stor ro. Han fortalte til nettsiden Championat at han først og fremst så på VM-kampen mellom to personer og ikke to land.

– Jeg så ingen grunn til å si nei til å jobbe med historiens sterkeste sjakkspiller og samtidig hjelpe en venn, sa han og kom med følgende beskjed til kritikerne:

– Jeg vet ikke hvor det kommer fra at en russer ikke kan hjelpe en utlending med å forberede seg til en tittelkamp mot en russer. Ikke fra et stort sinn, sannsynligvis.

Siste nytt

 • Klopp sesongens manager i Premier League

  Liverpool-manager Jürgen Klopp er kåret til sesongens manager i Premier League for 2021/22, det kom frem i en prisutdeling tirsdag kveld.

  Klopp ledet Liverpool til den sure andreplassen i Premier League, ett poeng bak seriemester Manchester City.

  Pep Guardiola (Manchester City), Eddie Howe (Newcastle), Thomas Frank (Brentford) og Patrick Vieira (Palace) var også nominert i samme kategori.

  Prisen ble for øvrig delt ut av tidligere United-manager Alex Ferguson.

  Jürgen Klopp
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Ding sendte Carlsen ut i semifinalen

  Kinesiske Ding Liren vant det avgjørende partiet i semifinaleduellen i Champions Chess-turneringen mot Magnus Carlsen tirsdag og slo ut nordmannen.

  Neste oppgave for Magnus Carlsen blir Norway Chess. Den turneringen starter i neste uke.

  Dubai World Chess Championship
  Foto: Jon Gambrell / AP
 • PSG-trener suspendert etter «upassende oppførsel og uttalelser»

  Paris Saint-Germain har suspendert treneren for klubbens kvinnelag for det som omtales som upassende oppførsel og ordbruk over spillere på laget.

  Den franske storklubben offentliggjorde selv beslutningen om å suspendere trener Didier Ollé-Nicolle tirsdag.

  «Paris Saint-Germain har i dag blitt informert om upassende hendelser og bemerkninger medlemmer av klubbens kvinnelag skal ha blitt utsatt for», heter det i en uttalelse.

  «Disse hendelsene og kommentarene vil, dersom de blir bekreftet, være uforenlige med de sportslige og menneskelige verdiene til Paris Saint-Germain», skriver storklubben videre.

  PSG opplyser at den tar situasjonen som har oppstått på største alvor, og at klubben har til hensikt å belyse fakta.

  Norske Celin Bizet Ildhusøy er del av PSGs spillerstall.

  (©NTB)

  PCyi-Lw6zws
  Foto: LUKAS BARTH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste