Hopp til innhold

Her forstår «Nepo» at landsmannen jobber mot ham

Mange russere reagerte sterkt da det ble kjent at Daniil Dubov hadde hjulpet Magnus Carlsen til VM-seier. Nå røper Jan Nepomnjasjtsjij øyeblikket han forsto at landsmannen sto på norsk side.

Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij

PARTI TO: Det var i det andre VM-partiet at Jan Nepomnjasjtsjij forsto at Daniil Dubov var Magnus Carlsens sekundant. Partiet endte med remis.

Foto: Kamran Jebreili / AP

– Det var i det andre partiet. Det ble spilt en veldig interessant idé i «den katalanske åpningen», som Daniil bør få skryt for, sier Jan Nepomnjasjtsjij i et intervju med Det russiske sjakkforbundet.

En skuffet Nepomnjasjtsjij måtte søndag se Magnus Carlsen løfte VM-trofeet under avslutningsseremonien i Dubai. Etterpå tok russeren seg tid til å svare på spørsmål om sjakkstjernen som har blitt det store samtaleemnet etter VM-kampen:

Chess - 2018 World Rapid and Blitz Chess Championships

PÅ ALLES LEPPER: Daniil Dubov har blitt den store snakkisen etter VM.

Foto: ANTON VAGANOV / Reuters

Landsmannen Daniil Dubov.

Det har nemlig stormet rundt 25-åringen fra Moskva etter at det ble kjent at han var en del av Carlsens sekundantteam.

I rollen som sekundant har Dubov hjulpet verdenseneren med både åpningsforberedelser og analyser før VM-kampen. Han hjalp også nordmannen før VM i 2018.

– Før det andre partiet var det litt tvil om Dubov faktisk var en del av Magnus sitt team, men etterpå forsvant tvilen, sier Nepomnjasjtsjij.

SE VIDEO: Her ser du de fem første trekkene i det andre VM-partiet. Nepomnjasjtsjij har foreløpig ikke sagt konkret hvilke trekk som gjorde at han forsto at Dubov var på norsk side.

«Nepo» med stikk mot landsmannen

Dubov er kjent for å være en av sjakkelitens mest originale spillere, og «Nepo» røper også at Carlsens spill i det femte partiet bar preg av landsmannens ideer.

– Så vidt jeg forstår, hadde nok ikke rekkefølgen på trekkene blitt valgt uten Dubovs innflytelse, sier Nepomnjasjtsjij før han kommer med et stikk:

– I utgangspunktet hadde jeg en ganske god sjanse til å vinne i begge disse partiene. Så jeg vil gjerne gratulere ham med den prestasjonen.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae påpeker at Nepomnjasjtsjij kjenner Dubov godt, og at det trolig er derfor «Nepo» klarer å se landsmannens ideer i Carlsens spill.

Han vet også at Dubov er den mest kreative spilleren i verdenseliten, så når Magnus drar noe nytt opp av hatten, føler nok «Nepo» at han ikke bare spiller mot Magnus, men også Dubov på bakrommet, sier Bae.

Mener Dubov burde vært nøytral

I intervjuet med Det russiske sjakkforbundet får også Nepomnjasjtsjij spørsmål om hva han tenker om kontroversene rundt Dubov. Her understreker «Nepo» at landsmannen faktisk har samarbeidet med Carlsen siden 2018.

Magnus Carlsen

SEIER: Magnus Carlsen kunne søndag løfte sin femte VM-trofé.

Foto: Christian Kråkenes

– Men på en annen side, Dubov og jeg har også tidligere samarbeidet i et par år, så jeg tenker det mest logiske hadde vært om han var nøytral, sier han.

Bae mener det skinner igjennom at Nepomnjasjtsjij er lite fornøyd med at russeren valgte å jobbe for Carlsen.

Det er klart at han ikke er fornøyd etter denne matchen, og han ønsker å rette et spark mot Dubov ved å si at det ikke var spesiell klasse over jobben han gjorde, konkluderer Bae.

Dubov selv virker å ta kritikken fra det russiske sjakkmiljøet med stor ro. Han fortalte til nettsiden Championat at han først og fremst så på VM-kampen mellom to personer og ikke to land.

– Jeg så ingen grunn til å si nei til å jobbe med historiens sterkeste sjakkspiller og samtidig hjelpe en venn, sa han og kom med følgende beskjed til kritikerne:

– Jeg vet ikke hvor det kommer fra at en russer ikke kan hjelpe en utlending med å forberede seg til en tittelkamp mot en russer. Ikke fra et stort sinn, sannsynligvis.

Siste nytt

 • Glimt-profil mister cupsemifinalen mot Vålerenga

  Bodø/Glimt må klare seg uten Brice Wembangomo når det skal kjempes om cupfinalebillett mot Vålerenga i Oslo torsdag.

  Det er Avisa Nordland som onsdag melder at Wembangomo ikke var med da Glimt-troppen satte seg på flyet til hovedstaden.

  Høyrebacken pådro seg en skade i seriekampen mot Vålerenga søndag og ble ikke friskmeldt i tide til cupoppgjøret mot samme motstander.

  Tidligere denne uken ble det også kjent at Runar Espejord er uaktuell i lengre tid som følge av en skade. (NTB)

  Brice Wembangomo
  Foto: Alessandro Crinari / AP
 • Skandalekamp fullført med ny Ajax-baklengs – kaoset i storklubben fortsetter

  Fotballstorheten Ajax røk 0-4 for Feyenoord i den avbrutte kampen i den nederlandske æresdivisjonen onsdag. Samtidig røk en ny leder ut dørene i Amsterdam.

  Det råder kaos i Ajax-leiren. Nylig fikk teknisk direktør Sven Mislintat sparken, og onsdag ble det opplyst at også styreleder Pier Eringa forlater sin post.

  Samtidig ble søndagens storkamp mot Feyenoord, som måtte avbrytes som følge av tribunebråk, fullført. Kampen ble gjenopptatt på stillingen 3-0 til Feyenoord.

  I løpet av de 36 minuttene som gjensto å spille røk Ajax på ytterligere et baklengsmål, slik at stillingen til slutt ble 0-4. Storklubben fra Amsterdam er i krise.

  – Spesielt når det ikke går bra, er det viktig å være der som rådgiver. Men jeg er ikke døv for kritikken og ikke blind for situasjonen Ajax er i nå, sier avtroppende styreleder Pier Eringa i en uttalelse.

  Ajax har startet sesongen med kun én seier, to uavgjorte kamper og to tap. (NTB)

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Landslagsløper i kombinert med langt skadeavbrekk – hele sesongen ryker

  Landslagsløper Einar Lurås Oftebro mister etter alle solemerker hele den kommende kombinertsesongen som følge av en alvorlig kneskade.

  Det er Norges Skiforbund som opplyser om skadesituasjonen til Lurås Oftebro.

  En meniskskade han pådro seg under Sommer Grand Prix-konkurransen i Oberwiesenthal kommer til å plassere kombinertutøveren på sidelinjen i lang tid.

  – Jeg pådro meg en kompleks ruptur i menisken under SGP i Oberwiesenthal i slutten av august. Det skjedde i utkjøringen på sletta i PCR-hoppet på fredagen. Operasjonen var vellykket. Menisken ble sydd sammen og en liten del ble også fjernet, sier Lurås Oftebro i en uttalelse.

  Nå venter en lang periode med rehabilitering.

  – Jeg er nok ikke tilbake i konkurranse før 2024/25-sesongen. Menisken har begrenset med blodårer og bruker derfor lang tid på å gro. Vi ønsker å gjøre opptreningen skikkelig og i riktig tempo, så jeg unngår unødvendige setback’s på veien, sier landslagsløperen, som er storebroren til Jens Lurås Oftebro. (NTB)

  Einar Lurås Oftebro
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste