Hopp til innhold

Kildes dom over østerrikerens kontroversielle seier: – Litt urettferdig

En omstridt juryavgjørelse gjorde at Vincent Kriechmayr fikk stille til start. Etter at østerrikeren vant i Wengen, stiller Aleksander Aamodt Kilde spørsmål ved måten FIS har håndtert saken på.

2Tln9zhfr9E

KONTROVERSIELL SEIER: Ikke all synes det var greit at Vincent kriechmayr fikk kjøre rennet han vant.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Aleksander Aamodt Kilde hadde vunnet fem av ti fartsrenn i verdenscupen, inkludert fredagens utfor i Wengen. Derfor var han den største favoritten også i lørdagens Lauberhorn-renn.

Nordmannen måtte imidlertid ta til takke med en sjuendeplass. I stedet ble det seier til Vincent Kriechmayr.

Den seieren kan mildt sagt kalles kontroversiell. Det har nemlig vært kraftige reaksjoner på at østerrikeren i det hele tatt fikk stille til start.

Juryen omgikk regelverket

På grunn av koronakarantene hjemme i Østerrike, fikk han ikke kjørt noen av treningsomgangene i Wengen. For å få stille til start i et verdenscuprenn i utfor, er det et krav å ha stilt til start i én offisiell treningsomgang.

Da bestemte juryen at Kriechmayr skulle få en egen treningsomgang før fredagens konkurranse, en «gjennomkjøring» der han til gjengjeld bare kjørte noen meter av løypa. Det er nemlig ingen krav om at den ene treningsomgangen må være fullført.

– Det kan diskuteres, men det er litt urettferdig på en måte at han kommer inn her og ja ..., sier Aleksander Aamodt Kilde og lar det henge litt i lufta.

Han mener Kriechmayr hadde en sportslig fordel i verdens lengste utfortrasé fordi han slapp unna treningsomgangene tidlig i uka.

KRITISK: Aleksander Aamodt Kilde.

Avviser fordel

Hvis man ser på tidene hans i bånn, så har han «juice» i beina til å kjøre ordentlig bra. Han er en fantastisk skiløper, det er ikke det. Det er bare at han er ganske langt foran resten, sier Kilde.

Kilde hadde selv to treningsomganger i utfor, et super-G-renn og et utforrenn i beina da han kjørte lørdagens konkurranse.

Kriechmayr avviser overfor NRK at han hadde en fordel.

Nei, jeg mener ikke det. Treningsomgangene er for å finne en grense og for å bli bedre, og jeg ville selvfølgelig kjøre treningene. Jeg var hjemme, kunne ikke trene og det var ikke den beste måten å starte Wengen på, sier han, og bekrefter at oppstyret har påvirket ham.

Det var en vanskelig situasjon for meg. Jeg er veldig takknemlig for muligheten til å være på start, og det er det. Når jeg er det, vil jeg vise mitt beste. Det er det jeg kan gjøre.

Advarer mot ond sirkel

Kilde er skeptisk til å åpne seg fullstendig når NRK spør om hva han tenker om at juryen omgikk regelverket for å få Kriechmayr til start.

Jeg vet ikke om jeg skal si så mye om det, men jeg kan si en ting. Og det er at hvis de begynner å tøye den strikken, så kommer alle land til å tøye den videre, og det er en ond sirkel. Jeg håper ikke det blir den nye greia, å tøye strikken hele veien.

Kilde påpeker at kritikken ikke er rettet mot Kriechmayr, men mot Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Renndirektlren: – Ingen fordeler

Den sveitsiske skipresidenten Urs Lehmann er enda tydeligere overfor Blick:

– Dette åpner dører for flere spesialforespørsler. Avgjørelsen er totalt feil, sier han.

Renndirektør Markus Waldner forklarer avgjørelsen om spesialbehandlingen av Kriechmayr slik i en skriftlig uttalelse fredag:

«Avgjørelsen som ble tatt av juryen om å tillate Vincent Kriechmayr å konkurrere i utfor i dag og i morgen ble gjort i beste interesse for sporten og utøveren. I disse kompliserte tider med covid-19-pandemi, er det viktig å finne løsninger som tillater utøverne å konkurrere så lenge de oppfyller kravene fra FIS. Avgjørelsen ga utøveren ingen fordeler og juryen ville tatt samme avgjørelse for en hvilken som helst annen utøver under de samme omstendighetene.»

SLITEN: Aleksander Aamodt Kilde merket at beina hadde fått brukt seg gjennom uka og klarte ikke å kjempe om pallen i Wengen lørdag.

– Ingen svensk løper hadde fått det til

– Problemet her er hva som skjer med regelen. Den er jo nå tynnslitt. Den har mistet sin kraft, sier NRKs alpinkommentator Thomas Lerdahl.

NRKs ekspertkommentator Lars Elton Myhre er ambivalent til avgjørelsen, men ikke direkte kritisk. Han er imidlertid ikke i tvil om at Kriechmayr får særbehandling fordi han er verdensmester og en av sportens største stjerner.

– Det sier seg selv. Det er ingen svensk løper som hadde fått til det der. Men en verdensmester, en stor stjerne, en fra Østerrike spesielt, de får det til. Jeg bare håper det vil hjelpe andre senere, og så er det sikkert noen bitre hjemme som kunne ha kjørt, sier Myhre.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal