NRK Meny
Normal

Her flyr Jakob (11) i en «kjempeorkan»

Lurer du på hvordan det føles å fly? I et bortgjemt hus inne i skogen på Voss får du svaret.

Jakob (11) følger i pappas fotspor for å bli en fallskjermpilot.

Se Jakob Rongve Bryn leke seg i vindtunnelen!

jakob

Jakob Rongve Bryn drømmer om å bli fallskjermhopper. - Det er nemlig ikke så lett å bli fotballspiller når man kommer fra Voss, sier han.

vind

Denne modellen viser hvordan vinden sendes gjennom hele bygningen. Den blåses opp i tunnelen gjennom en rekke rør i bunnen. (Grafikk: Voss Vind)

– Det er ikke som i tegneseriene der man kan fly opp og ned akkurat som man vil. Men det føles litt som å være Supermann likevel, sier Jakob Rongve Bryn.

11-åringen er slett ikke ulik Supermann da han iført stram heldress tar sats, stuper inn i sylinderen foran seg og blir kastet rett til værs.

Kan fly i 300 kilometer i timen

Det høres nesten utrolig ut, men inne i skogen et lite stykke utenfor Voss sentrum finnes det et hus med dette inni: en 12 meter høy og 14 kvadratmeter stor tunnel, hvor utallige luftrør i bakken gjør at man kan nå vindhastigheter på nærmere 300 kilometer i timen.

Formålet er rett og slett å få folk til å fly.

– Det er sykt kult. Man må bare prøve det. Det føles som å hoppe fra en bygning, bare at man aldri lander, forteller Jakob.

Regnes som orkan

5. klassingen er i vindtunnelen flere ganger i uken, og bruker å fly på vindstyrker rundt 230 kilometer i timen.

Til sammenligning regnes vindstyrker over 118 kilometer i timen som orkan, og også på denne hastigheten vil de fleste ha problemer med å holde seg på bena.

– Det er som å fly i en orkan. Det er en god sammenligning, sier Hans Christian Amlie, daglig leder i Voss Vind.

Hvor mye man tåler, avgjøres av ferdighetsnivå og kroppsvekt.

– Det er ikke veldig mye som skal til før man blir kastet en annen vei enn man vil, det skal bare en liten bevegelse til. Men man lærer seg fort å kontrollere vinden, mener Martin Kristensen, som er instruktør i Voss Vind.

Gjør ikke vondt

Jakob hevder han aldri har slått seg i tunnelen. Han forsikrer at heller ikke trykket fra vinden gjør vondt.

– Når jeg har på meg dress og maske foran ansiktet merker jeg ingenting. Men noen ganger har dressen vært for stor i armene, og da har vinden gjort at stoffet pisker på huden. Det er skikkelig vondt.

Vindtunnelen på Voss sto ferdig i vår, og det er første gang den er del av Ekstremsportveko.

Resten av året blir den brukt av turister og andre som er nysgjerrige på hvordan det føles å fly, men hovedsaklig er den et ypperlig treningsverktøy for fallskjermhoppere.

Fallskjermlandslaget bruker den jevnlig.

Vil bli fallskjermhopper

Og det er nettopp fallskjermhopper Jakob vil bli når han er gammel nok, akkurat som faren Bjørn Magne Bryn og trener Martin Kristensen. Sistnevnte er tidligere verdensmester.

– Men jeg må vente til jeg blir 16 år gammel. Det er aldersgrensen for å hoppe i fallskjerm. I mellomtiden trener jeg i tunnelen og med paraglider.

Siden april har Jakob trent omtrent ti timer til sammen i vindtunnelen. I starten klarte han bare å «ligge» på magen i luften. Nå klarer han å gjøre forskjellige triks og beveger seg akkurat som han vil i tunnelen.

– Han har absolutt talent, bekrefter Kristensen.

For utrente holder det med noen minutter av gangen inne i tunnelen, som er den eneste av sitt slag i Norden.

– Man blir sliten av det. Det krever utholdenhet og kroppskontroll. Men de fleste kan prøve. Vi stiller inn vindstyrken slik at det passer både ferdighetene og kroppstypen, sier Amlie.

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld