Her får Tomas Northug sitt store gjennombrudd

Han har stått i skyggen av storebror Petter i årevis. På lørdag klinte Tomas Northug til med sin første verdenscupseier - og det med et skikkelig Northug-rykk.

Thomas Northug vant sprinten

Tomas Northug tok sin første verdenscupseier i Otepää. Foto: NRK

– Dette er hans store gjennombrudd som langrennsløper. Hans endelige gjennombrudd! utbrøt ekspertkommentator Torgeir Bjørn henrykt idet Tomas Northug tok sin aller første verdenscupseier.

Northug ble liggende i målområdet og ta seg til hodet, tydelig rørt.

– Det kommer noen følelser, det er klart det. Jeg har lagt ned enormt mye jobb, men ikke helt oppnådd det jeg ønsker. Og så kommer det her i dag, sier Northug til NRK mens han rister på hodet.

Tung og lang vei til toppen

Petter Northugs lillebror Northug er tidligere juniorverdensmester og har lenge vært regnet som et kjempetalent, men har slitt med å slå helt gjennom i verdenstoppen.

Spesielt før denne sesongen mente mange at han kunne bli årets stjerneskudd, men han har ikke lyktes.

– Dette må være fantastisk for Tomas. Det kan ikke ha vært lett å leve i skyggen av Petter Northug så lenge. Forventningene har vært store fordi han heter Northug, sier Torgeir Bjørn.

– Det betyr ganske mye for meg. Det var ganske spesielt å komme i mål og kjenne på den følelse, sier Northug.

På grunn av en litt trøblete periode hadde Northug kniven på strupen før lørdagens renn med tanke på å få en VM-plass i sprint.

– Han har faktisk hatt en tung periode. Så dette unner jeg ham, sier landslagstrener Arild Monsen til NRK.

Nå har i hvert fall Northug lagt inn en solid VM-søknad, og Monsen innrømmer at det blir vanskelig å ta ut VM-laget i sprint.

Rykk a la Petter

For én som har levd i skyggen av sin bror, kunne seieren knapt kommet på en bedre måte. Han leverte et rykk nesten i Petter-stil helt i begynnelsen av sprintfinalen, og fikk en svær luke. Uvant kost i herrelangrenn, men Northug bare fortsatte å seile fra.

24-åringen kom helt alene inn på oppløpet.

– Det var egentlig ikke planen å rykke sånn. Men jeg følte meg veldig sterk. Det var helt topp, sa Northug etter løpet.

Toni Ketelae var eneste utenlandske løper i finalen, og kom på 2. plass. Ola Vigen Hattestad tok siste plass på pallen. Pål Golberg og Finn Hågen Krogh fulgte bak.

Siste nytt

 • Tettey hyllet i siste kamp

  Alexander Tettey (35) ledet sitt Norwich ut til sin siste kamp i den gule trøya da Norwich spilte 2-2 mot Barnsley i mesterskapsserien lørdag.

  Tettey var første Norwich-spiller ut på matta der Barnsley sto æresvakt for ligamesteren i serieavslutningen. Norwich hadde allerede sikret seg opprykket og ligagullet på Englands nest øverste nivå.

  Han ble byttet ut i det 87. minutt.

  ngfih7W0yKw
  Foto: ADAM HOLT / Reuters
 • Leeds nærmer seg Europa

  Leeds øyner håp om europaspill neste sesong etter at de lørdag imponerte stort på Elland Road og slo formlaget Tottenham 3-1.

  Seieren gjør at Marcelo Bielsa og co. er nummer ni med tre kamper igjen, men bare fire poeng bak Liverpool på 7.-plassen, som gir kvalikspill til den nye turneringen Europa Conference League, der Molde, Rosenborg og Vålerenga også er med.

  Opp til sjetteplasserte Tottenham er det seks poeng. Det vil bety europaligagruppespill. Det hører til historien at Liverpool har to kamper færre spilt enn Leeds.

  QpooQHZnzV8
  Foto: Michael Regan / AP
 • Neymar forlenger med PSG

  En av fotballens største stjerner har forlenget sin kontrakt med Paris Saint-Germain. Brasilianerens nye kontrakt strekker seg til 2025.

  Ifølge L'Equipe vil den nye avtalen sikre Neymar 26 millioner pund per sesong, nærmere 300 norske millioner kroner.

  Det bekrefter den franske klubben på Twitter. 29 år gamle Neymar har vært i PSG siden sommeren 2017. Han kom dit etter fire år i Barcelona.

  Neymar har vært ryktet vekk fra klubben tidligere denne sesongen, men utover våren har han hintet om en forlengelse.

  Neymars kontrakt med klubben utløp opprinnelig i 2022.

  Tirsdag røk hans lag ut i semifinalen i mesterligaen mot Manchester City. I den hjemlige serien er laget fire poeng bak Lille med én kamp mindre spilt. Det gjenstår kun to serierunder igjen i Ligue 1. (NTB)

  Champions League - Semi Final Second Leg - Manchester City v Paris St Germain
  Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal