Her får Tomas Northug sitt store gjennombrudd

Han har stått i skyggen av storebror Petter i årevis. På lørdag klinte Tomas Northug til med sin første verdenscupseier - og det med et skikkelig Northug-rykk.

Thomas Northug vant sprinten

Tomas Northug tok sin første verdenscupseier i Otepää. Foto: NRK

– Dette er hans store gjennombrudd som langrennsløper. Hans endelige gjennombrudd! utbrøt ekspertkommentator Torgeir Bjørn henrykt idet Tomas Northug tok sin aller første verdenscupseier.

Northug ble liggende i målområdet og ta seg til hodet, tydelig rørt.

– Det kommer noen følelser, det er klart det. Jeg har lagt ned enormt mye jobb, men ikke helt oppnådd det jeg ønsker. Og så kommer det her i dag, sier Northug til NRK mens han rister på hodet.

Tung og lang vei til toppen

Petter Northugs lillebror Northug er tidligere juniorverdensmester og har lenge vært regnet som et kjempetalent, men har slitt med å slå helt gjennom i verdenstoppen.

Spesielt før denne sesongen mente mange at han kunne bli årets stjerneskudd, men han har ikke lyktes.

– Dette må være fantastisk for Tomas. Det kan ikke ha vært lett å leve i skyggen av Petter Northug så lenge. Forventningene har vært store fordi han heter Northug, sier Torgeir Bjørn.

– Det betyr ganske mye for meg. Det var ganske spesielt å komme i mål og kjenne på den følelse, sier Northug.

På grunn av en litt trøblete periode hadde Northug kniven på strupen før lørdagens renn med tanke på å få en VM-plass i sprint.

– Han har faktisk hatt en tung periode. Så dette unner jeg ham, sier landslagstrener Arild Monsen til NRK.

Nå har i hvert fall Northug lagt inn en solid VM-søknad, og Monsen innrømmer at det blir vanskelig å ta ut VM-laget i sprint.

Rykk a la Petter

For én som har levd i skyggen av sin bror, kunne seieren knapt kommet på en bedre måte. Han leverte et rykk nesten i Petter-stil helt i begynnelsen av sprintfinalen, og fikk en svær luke. Uvant kost i herrelangrenn, men Northug bare fortsatte å seile fra.

24-åringen kom helt alene inn på oppløpet.

– Det var egentlig ikke planen å rykke sånn. Men jeg følte meg veldig sterk. Det var helt topp, sa Northug etter løpet.

Toni Ketelae var eneste utenlandske løper i finalen, og kom på 2. plass. Ola Vigen Hattestad tok siste plass på pallen. Pål Golberg og Finn Hågen Krogh fulgte bak.

Siste nytt

 • Derfor går løperne med drikkebelte

  Therese Johaug og resten av løperne går med godt synlige drikkebelter på torsdagens 34 kilometer lange etappe. Av miljøhensyn er det nemlig bestemt at utøverne skal bære sin egen næring for å begrense bruken av snøskutere. Først etter 22 kilometer får skiløperne lov til å motta næring fra støtteapparat.

 • PSG-sjefen siktet i korrupsjonssak

  PSG-president Nasser Al-Khelaifi er siktet for medvirkning til korrupsjon, skriver påtalemyndigheten i Sveits i en pressemelding.

  I tillegg er tidligere generalsekretær i Fifa, Jerôme Valcke og en tredje forretningsmann siktet.

  Valcke skal blant annet ha mottatt bestikkelser og forfalsket dokumenter i forbindelse med salg av TV-rettigheter til fotball-VM i perioden 2018-2030.

  Al-Khelaifi og den tredje mannen skal ha oppfordret til å drive økonomisk kriminaltitet.

  Al-Khelaifi er styreleder i beIN Media group og sitter i styret til det europeiske fotballforbundet (Uefa)

  Ligue 1 - Stade Rennes v Paris St Germain
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Guardiola lover å bli i City

  Manchester City-manager Pep Guardiola lover å fullføre sin kontrakt, til tross for at klubben er utestengt fra mesterligaen de neste to sesongene.

  – Hvis de ikke sparker meg – hvilket godt kan skje – er det 100 prosent sikkert at jeg blir, sa Guardiola etter 2-0-seieren over West Ham onsdag kveld.

  Premier League - Manchester City v West Ham United
  Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal