Hopp til innhold

Her får Tomas Northug sitt store gjennombrudd

Han har stått i skyggen av storebror Petter i årevis. På lørdag klinte Tomas Northug til med sin første verdenscupseier - og det med et skikkelig Northug-rykk.

Thomas Northug vant sprinten

Tomas Northug tok sin første verdenscupseier i Otepää. Foto: NRK

– Dette er hans store gjennombrudd som langrennsløper. Hans endelige gjennombrudd! utbrøt ekspertkommentator Torgeir Bjørn henrykt idet Tomas Northug tok sin aller første verdenscupseier.

Northug ble liggende i målområdet og ta seg til hodet, tydelig rørt.

– Det kommer noen følelser, det er klart det. Jeg har lagt ned enormt mye jobb, men ikke helt oppnådd det jeg ønsker. Og så kommer det her i dag, sier Northug til NRK mens han rister på hodet.

Tung og lang vei til toppen

Petter Northugs lillebror Northug er tidligere juniorverdensmester og har lenge vært regnet som et kjempetalent, men har slitt med å slå helt gjennom i verdenstoppen.

Spesielt før denne sesongen mente mange at han kunne bli årets stjerneskudd, men han har ikke lyktes.

– Dette må være fantastisk for Tomas. Det kan ikke ha vært lett å leve i skyggen av Petter Northug så lenge. Forventningene har vært store fordi han heter Northug, sier Torgeir Bjørn.

– Det betyr ganske mye for meg. Det var ganske spesielt å komme i mål og kjenne på den følelse, sier Northug.

På grunn av en litt trøblete periode hadde Northug kniven på strupen før lørdagens renn med tanke på å få en VM-plass i sprint.

– Han har faktisk hatt en tung periode. Så dette unner jeg ham, sier landslagstrener Arild Monsen til NRK.

Nå har i hvert fall Northug lagt inn en solid VM-søknad, og Monsen innrømmer at det blir vanskelig å ta ut VM-laget i sprint.

Rykk a la Petter

For én som har levd i skyggen av sin bror, kunne seieren knapt kommet på en bedre måte. Han leverte et rykk nesten i Petter-stil helt i begynnelsen av sprintfinalen, og fikk en svær luke. Uvant kost i herrelangrenn, men Northug bare fortsatte å seile fra.

24-åringen kom helt alene inn på oppløpet.

– Det var egentlig ikke planen å rykke sånn. Men jeg følte meg veldig sterk. Det var helt topp, sa Northug etter løpet.

Toni Ketelae var eneste utenlandske løper i finalen, og kom på 2. plass. Ola Vigen Hattestad tok siste plass på pallen. Pål Golberg og Finn Hågen Krogh fulgte bak.

Sportsnyheter

Ut mot «dårlig dømming» i dramatisk tap: – Det er helt utrolig

Med tap i Portugal henger Norges OL-drøm i en syltynn tråd. Både Leif Gunnar Smerud og NRKs eksperter var langt ifra imponert over dommerne.

Siste nytt

 • Eikeland erstatter Graham Hansen - slik stiller Norge

  Klokken 19.15 starter kampen mellom Portugal og Norge, som er den andre kampen i Nasjonsligaen for Norge.

  Nasjonsligaen står også sentralt i OL-kvalifiseringen og etter uavgjort mot Østerrike fredag, vil en norsk seier sørge for at de har heng på gruppefavoritt Frankrike.

  Allerede før kampen var det klart at to av spillerne som startet kampen mot Østerrike, Thea Bjelde og Caroline Graham Hansen, måtte stå over kampen med skade.

  De erstattes av Tuva Hansen og Amalie Eikeland.

  – Hun har stor erfaring i den rollen og er en solid og stødig spiller, sier trener Leif Gunnar Smerud om valget av Eikeland.

  Slik stiller Norge i tirsdagens kamp (4-2-3-1): Aurora Mikalsen - Tuva Hansen, Maren Mjelde, Guro Bergsvand, Marit Bratberg Lund - Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten - Amalie Eikeland, Karina Sævik, Frida Maanum - Sophie Román Haug.

  – Det er en veldig viktig kamp for oss. Vi bør kanskje (vinne), men vi fikk ett poeng sist. Vi har lyst på tre poeng i dag, sier Norges Guro Reiten kort tid før kampstart.

  Fotball, trening med kvinnelandslaget
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Kristoff nummer tre i Kroatia

  Godt hjulpet av lagkameratene i Uno-X, fikk Alexander Kristoff en god posisjon ut på oppløpet på den første etappen i CRO Race i Kroatia.

  Elia Viviani åpnet spurten i front, foran Tobias Lund og Kristoff. Nordmannen forsøkte å komme seg forbi, men han måtte se at han ikke klarte det.

  Dermed ble det en tredjeplass, mens Viviani vant foran Lund.

  Etapperittet avsluttes søndag.

  Alexander Kristoff
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Uefa slipper russiske 17-årslag tilbake i sine turneringer

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet på sitt styremøte i Limassol tirsdag å slippe Russlands G17- og J17-landslag inn i EM-turneringene igjen.

  Det begrunnes med at barn ikke skal straffes for handlinger som utelukkende er forårsaket av voksne og at fotballen «aldri må slutte å sende budskap om fred og håp».

  – Det er spesielt opprørende at en generasjon med barn på grunn av konflikten (krigen i Ukraina) fratas retten til å spille internasjonal fotball, står det i en uttalelse.

  Russiske klubblag og alle Russlands landslag i alle eldre årsklasser, inkludert seniorlag, er fortatt utestengt fra Uefa-turneringer. (NTB)

  Aleksander Ceferin
  Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Jessica (28) er første kvinne som testkjører Formel 1-bil på fem år 01:00
Neste