NRK Meny
Normal

Her får Hetland gullklem av sjefen

Svømmeesset Aleksander Hetland ble overøst av gratulasjoner og blomster da han kom hjem til Norge etter den sensasjonelle VM-triumfen.

Hetland2

Aleksander Hetland ble møtt av flere gratulanter på Gardermoen dagen etter VM-triumfen. Her får verdensmesteren blomster og klem fra Åsa Essebo, daglig leder i Bærumssvømmerne.

Foto: Anders Engeland / NRK

Hetland

Her står Aleksander Hetland øverst på pallen i Instanbul.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Aleksander Hetland overrasket seg selv og en hel svømmeverden da han fosset inn til VM-gull på 50 meter bryst i Istanbul i går.

Mandag formiddag kom verdensmesteren ut til ankomsthallen på Gardermoen med gullmedaljen i hendene.

– Hver gang jeg ser på den, må jeg ta en ekstra kikk. Er jeg verdensmester? Hvordan skjedde det? Det er helt ufattelig, sier Hetland til NRK.

På Gardermoen sto også daglig leder Åsa Essebo i Bærumssvømmerne. Hun var blant de første til å gratulere gullvinneren med blomster og klemmer.

– Sportslig har dette året inneholdt mine største oppturer og nedturer. Det var utrolig tungt da vi mistet Alexander Dale Oen, men jeg har klart å ta med en del av de tingene han sto for. Han er en stor del av denne medaljen, sier Hetland.

Legger opp

Hetlands VM-seier ble ekstra spesiell siden 29-åringen på forhånd hadde varslet at han skulle legge opp etter mesterskapet.

Nå ser han frem til å gjøre noe helt annet på nyåret.

– Det er bittersøtt. Jeg har aldri vært så godt trent, men jeg gleder meg til en ny tilværelse. Jeg starter i ny jobb i januar, og nå gleder jeg meg til alt, sier Hetland.

Men landslagstrener Petter Løvberg har ikke gitt opp å få svømmeren til å fortsette.

Dale Oen

Alexander Dale Oen (bildet) og Aleksander Hetland var gode kamerater. Her har Dale Oen nettopp sikret VM-gull på 200 meter bryst i Shanghai 25. juli i fjor.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

– Jeg unner ham å slutte, og jeg forstår at VM-gullet kan være et bra punktum, men han har mye å bidra med i landslaget, sier landslagstrener Petter Løvberg til NTB, og påpeker:

– Han sa han skulle gi seg om han tok gull i Istanbul i 2009 og hadde hele familien der for å se det siste løpet. Han tok gullet, men fortsatte.

– Vanvittig sterkt

Svømmepresident Per Rune Eknes mener VM-gullet til Hetland er et av de store øyeblikkene i norsk svømming

– Dette er vanvittig sterkt, fordi han har jobbet så lenge for dette, sa Eknes til NRK da seieren var et faktum.

Nå ser Hetland frem til juleferie og en god natts søvn.

– Jeg har ikke fått sovet ennå, så det er det eneste jeg må gjøre. Jeg gleder meg til ikke å ha noe på agendaen de neste ukene, sier verdensmesteren.

Verdensmester Aleksander Hetland lover å gi noe tilbake til norsk svømming selv om han legger opp. 
I dag kom helten hjem til Norge, fortsatt uten helt å skjønne hvordan han klarte å ta hjem VM-gullet.

VIDEO: VM-helten vil gi noe tilbake etter VM-gullet.

Siste nytt

 • Start henter ny keeper

  Med Håkon Opdal ute til sommeren, hadde Start kun én seniorkeeper. Nå har klubben hentet tyske Jonas Deumeland, har de to.

  – Med situasjonen som oppstod med Håkon, måtte vi foreta oss noe, sier sportslig leder Tor-Kristian Karlsen.

  Tor-Kristian Karlsen
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Felder tar over Østerrike

  Andreas Felder er mannen som skal få Østerrikes hopplandslag tilbake i verdenstoppen. Felder ble presentert av det østerrikske skiforbundet fredag.

  – Jeg er overrasket over at jeg fikk tilbudet, men ser fram til oppgaven, sier Felder.

 • Wenger ferdig i Arsenal

  Arsène Wenger (68) gir seg som manager i Arsenal. Det skriver klubben i en pressemelding. – Etter nøye vurdering og diskusjoner med klubben, føler jeg tiden er riktig for å gi seg etter sesongen, sier franskmannen, som har ledet laget i over 21 år.

  Arsene Wenger
  Foto: Adrian Dennis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag