Hopp til innhold

Her får Hetland gullklem av sjefen

Svømmeesset Aleksander Hetland ble overøst av gratulasjoner og blomster da han kom hjem til Norge etter den sensasjonelle VM-triumfen.

Hetland2

Aleksander Hetland ble møtt av flere gratulanter på Gardermoen dagen etter VM-triumfen. Her får verdensmesteren blomster og klem fra Åsa Essebo, daglig leder i Bærumssvømmerne.

Foto: Anders Engeland / NRK

Hetland

Her står Aleksander Hetland øverst på pallen i Instanbul.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Aleksander Hetland overrasket seg selv og en hel svømmeverden da han fosset inn til VM-gull på 50 meter bryst i Istanbul i går.

Mandag formiddag kom verdensmesteren ut til ankomsthallen på Gardermoen med gullmedaljen i hendene.

– Hver gang jeg ser på den, må jeg ta en ekstra kikk. Er jeg verdensmester? Hvordan skjedde det? Det er helt ufattelig, sier Hetland til NRK.

På Gardermoen sto også daglig leder Åsa Essebo i Bærumssvømmerne. Hun var blant de første til å gratulere gullvinneren med blomster og klemmer.

– Sportslig har dette året inneholdt mine største oppturer og nedturer. Det var utrolig tungt da vi mistet Alexander Dale Oen, men jeg har klart å ta med en del av de tingene han sto for. Han er en stor del av denne medaljen, sier Hetland.

Legger opp

Hetlands VM-seier ble ekstra spesiell siden 29-åringen på forhånd hadde varslet at han skulle legge opp etter mesterskapet.

Nå ser han frem til å gjøre noe helt annet på nyåret.

– Det er bittersøtt. Jeg har aldri vært så godt trent, men jeg gleder meg til en ny tilværelse. Jeg starter i ny jobb i januar, og nå gleder jeg meg til alt, sier Hetland.

Men landslagstrener Petter Løvberg har ikke gitt opp å få svømmeren til å fortsette.

Dale Oen

Alexander Dale Oen (bildet) og Aleksander Hetland var gode kamerater. Her har Dale Oen nettopp sikret VM-gull på 200 meter bryst i Shanghai 25. juli i fjor.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

– Jeg unner ham å slutte, og jeg forstår at VM-gullet kan være et bra punktum, men han har mye å bidra med i landslaget, sier landslagstrener Petter Løvberg til NTB, og påpeker:

– Han sa han skulle gi seg om han tok gull i Istanbul i 2009 og hadde hele familien der for å se det siste løpet. Han tok gullet, men fortsatte.

– Vanvittig sterkt

Svømmepresident Per Rune Eknes mener VM-gullet til Hetland er et av de store øyeblikkene i norsk svømming

– Dette er vanvittig sterkt, fordi han har jobbet så lenge for dette, sa Eknes til NRK da seieren var et faktum.

Nå ser Hetland frem til juleferie og en god natts søvn.

– Jeg har ikke fått sovet ennå, så det er det eneste jeg må gjøre. Jeg gleder meg til ikke å ha noe på agendaen de neste ukene, sier verdensmesteren.

Verdensmester Aleksander Hetland lover å gi noe tilbake til norsk svømming selv om han legger opp. 
I dag kom helten hjem til Norge, fortsatt uten helt å skjønne hvordan han klarte å ta hjem VM-gullet.

VIDEO: VM-helten vil gi noe tilbake etter VM-gullet.

Sportsnyheter

Norge vant høy­dramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Da det svenske hjemmehåpet kollapset på siste skyting, stakk et ferskt norsk lag vare på muligheten og klinket til med seier i Östersund.

Siste nytt

  • Ingebrigtsen utsatt for tyveri: – Tragikomisk hvor mye dritt det er nå

    I en oppdatering på sosiale medier onsdag kveld, delte Live Børkja Ingebrigtsen at hun hadde blitt frastjålet flere eiendeler fra huset. Henrik Børkja Ingebrigtsen var ikke til stede, da han for tiden er på treningsleir i Sierra Nevada.

    Ifølge Ingebrigtsen skal det ha skjedd mens hun lagde mat, samtidig som det var barn som lekte i et rom like ved inngangspartiet.

    – Jeg har akkurat hatt besøk av politiet, for vi har hatt tyv i gangen her nå, mens jeg var hjemme, sa Ingebrigtsen i en video på Snapchat.

    Hun fortalte at hun hørte at det gikk i ytterdøra nede og at hun hørte en lyd. Da hun skulle kjøre til turntrening, så hun at døra sto åpen. Samtidig så hun at en veske, med bilnøkler, og en pose med en skinnjakke oppi var borte.

    – Jeg tror ikke vedkommende kan følge meg på sosiale medier, for jeg har hatt et par drittdager. Ikke kom her og stjel fra meg i tillegg. Fy faen altså, sa Ingebrigtsen, og fortsatte:

    – Det er tragikomisk hvor mye dritt det er nå. Fy søren, nå gidder jeg ikke mer.

    NRK har ikke lyktes med å få en kommentar fra Ingebrigtsen-paret.

    Henrik og Liva Ingebrigtsen
    Foto: TV 2
  • Tysk gulltrener vil nedgradere Nagelsmann: – Bør være assistent

    Tyskland sliter også under Julian Nagelsmann. Han bør ikke være landslagssjef i neste års sluttspill, mener tidligere EM-vinner Berti Vogts.

    Nagelsmann tok over som Tyskland-trener i september etter sparkingen av Hansi Flick. 36-åringen har ikke klart å løfte laget, som står med to strake tap og kun én seier på Nagelsmanns fire første kamper.

    Før ansettelsen steppet landslagsdirektør Rudi Völler inn som vikar og ledet Tyskland til 2-1 over Frankrike.

    – Rudi Völler må være landslagssjef, mens Julian Nagelsmann bør være hans assistent. For meg er det veien å gå hvis vi ønsker å være suksessfulle i EM, sier Vogts til Bild.

    Neste års sluttspill spilles i nettopp Tyskland. Vogts er fortsatt den siste treneren til å ta nasjonen til en EM-tittel (1996).

    – Vår beste prestasjon på årevis kom under Rudi mot Frankrike. Han har mye kunnskap og mye mer erfaring enn Nagelsmann, påpeker Vogts.

    Völler var tysk landslagssjef mellom 2000 og 2004. Han ledet Tyskland til VM-finalen i 2002, men ga seg etter exiten i EMs gruppespill to år senere. (NTB)

    Germany Turkey Soccer
    Foto: Markus Schreiber / AP
  • Dopingtest-trøbbel før OL i 2026: – Et kappløp med tiden

    De italienske arrangørene av vinter-OL i 2026 er usikre på om dopingtester kan analyseres i vertslandet. Italias eneste Wada-godkjente testarena er for liten.

    – Vi er i et kappløp med tiden, og vi har ikke mer å tape, sier laboratoriets direktør Francesco Botre.

    Verdens antidopingbyrå (Wada) var i 2017 på befaring på FMSI-laboratoriet i Roma. Der ble arbeidet laboratoriet gjorde godkjent, men det ble samtidig gitt beskjed om at det var for lite og for nært utøverne.

    Rundt testbygget ligger arenaer for rugby, fektehaller og et treningssenter for Italias OL-komité. Det mener Wada knytter for tette bånd til antidopingarbeidet.

    – De fortalte oss at vi hadde to år på å utvide anlegget, men i mellomtiden ble vinterlekene i 2026 tildelt Milano-Cortina. Det var ingen måte den foreslåtte utvidelsen kunne ha håndtert økningen i testing for OL, så Wada ga oss mer tid, sier Botre.

    I OL skal 150 tester analyseres hver dag. Det vil ta det årlige tallet opp til 20.000, noe som er 8000 mer enn ellers.

    Den «olympiske belastningen» vil være en tilnærmet umulig oppgave for de 25 ansatte ved det 400 kvadratmeter store laboratoriet i Roma. Til sammenligning er størrelsen på testarenaen for neste års Paris-OL på 3000 kvadratmeter.

    I alt vil det koste om lag 233 millioner kroner å flytte testarena under OL. Det er medregnet driftskostnadene under lekene.

    Wada krever at et testsenter skal være operativt minst ett år før OL-start. Dermed begynner Botre og co. å få det travelt. OL starter i februar 2026.

    Hvis testsenteret i Roma ikke blir klart, må testingen gjørs utenlands, enten i Paris eller Köln, skriver AFP. (NTB)

    Antidoping Norge
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal