Hopp til innhold

Her får Ellefsen Kongens fortjenstmedalje: – Jeg er målløs

Pioneren Karen-Marie Ellefsen (69) har banet vei for kvinnelige sportsjournalister i over 40 år. Onsdag ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje.

OVERRASKET: Statsminister Erna Solberg og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (med ryggen til) gratulerte Karen-Marie Ellefsen med Kongens fortjenstmedalje onsdag kveld.

– Kjære deg, nå er jeg helt målløs. Jeg er målløs, sa Ellefsen da hun skjønte hva som hadde skjedd.

Ellefsen har vært både reporter, programleder og kommentator i NRK-sporten. 25. august fyller hun 70 år, og en usedvanlig innholdsrik karriere får et punktum etter friidrettssesongen.

På 70-tallet, i en tid der svært få kvinner formidlet sport, ble Ellefsen den første kvinnelige sportskommentatoren i NRK.

Ellefsen ble fast ansatt 1. oktober 1979, og siden har hun formidlet mange av de mest minnerike sportsøyeblikkene til det norske folk.

Karen-Marie Ellefsen

LANG KARRIERE: Karen-Marie Ellefsen hadde jobbet frilans for NRK før hun ble fast ansatt i 1979.

Foto: NTB Scanpix / NRK

Hennes første store mesterskap var sommer-OL i Moskva i 1980. Onsdag brukte Ellefsen all sin erfaring til å lede et OL-program som sendes på NRK1 lørdag 19.35. Programmet blir også tilgjengelig i NRK TV.

Det hun ikke visste, var at hun også skulle bli tildelt Kongens fortjenstmedalje.

– En av våre livs stemmer

Mot slutten av TV-innspillingen kom nemlig statsminister Erna Solberg inn i TV-studioet med utmerkelsen, som ble overrakt av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Hun har betydd så utrolig mye. Hun er en kvinnelig pioner. Karen-Marie er en av våre livs stemmer som har fulgt oss gjennom hele livet, sier Eriksen.

Ellefsen selv ante altså ingenting om utmerkelsen.

– Jeg kan ikke si annet enn tusen, tusen takk, sa Ellefsen.

Ellefsen

TILDELINGEN: Her får Karen-Marie Ellefsen Kongens fortjenstmedalje av Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

«Du har banet veien»

Kong Harald tildeler ordener og medaljer til personer som har gjort en «særlig fortjenestefull innsats i samfunnet».

«Den får du, fordi du har vært et forbilde. Med din direkte væremåte, god formidlingsevne og stå-på-vilje har du vist at det å være kvinnelig sportsjournalist og programleder i et mannsdominert miljø, er mulig. Du har banet veien for flere av dine yngre kolleger, og det gror en underskog av gode kvinnelige journalister i dine fotefar», heter det i begrunnelsen.

Senere får Ellefsen en invitasjon til mottakelse i kongehuset.

Kringkastingssjef Eriksen og statsminister Solberg takket Ellefsen for hennes innsats gjennom flere tiår.

– Foregangskvinne og pioner med unik formidlingsevne. Gjennom å være deg har du tatt kampen for mange. Du har knust glasstak om, og om igjen – gått foran og vist at det er mulig. Det er mye du fortjener berømmelse og heder for, men i dag er også en dag for å takke deg, sa Solberg til Ellefsen.

Ellefsen

KJENTE OMGIVELSER: Karen-Marie Ellefsen har brukt utallige timer på friidrettsstadioner rundt om i verden. Her fra Doha-VM i 2019.

Foto: Lise Åserud

Siste nytt

  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal