NRK Meny
Normal

Her er Wadas store doping-svarteliste

Verdens antidopingbyrå (Wada) har svartelistet 114 dopingdømte ledere og trenere, som idrettsutøvere ikke skal samarbeide med.

Drummond

UTESTENGT: Tidligere sprinter Jonathan Drummond (t.h.) får ikke lov til å samarbeide med utøvere til og med 16. desember 2022.

Foto: DOUG MILLS / AP

Howman

STÅR BAK LISTEN: Wada-sjef David Howman.

Foto: Julio Cortez / Ap

– Alle utøvere forbys å assosieres med noen av navnene, skriver Wada i pressemeldingen, som er publisert på byråets nettsider.

Listen er et tillegg til Wada-kode 2.10, som forbyr utøvere å samarbeide med tidligere dopingdømte. Listen skal være et verktøy for utøverne, og Wada påpeker selv at listen ikke nødvendigvis er fullstendig eller nøyaktig.

– Må ta sin del av ansvaret

NRK har tidligere skrevet om den varslede listen, som inneholder både trenere og ledere med en tidligere dopingdom, men som likevel har samarbeidet med aktive utøvere.

Blant navnene finner vi den tidligere sprinteren Jonathan Drummond og den livstidsutestengte dopinglegen Michele Ferrari.

– Inntil nå har det vært utøvere som har blitt utestengt. Det nye regelverket prøver å få fram at trenere, ledere og leger må ta sin del av ansvaret. Det skal publiseres lister over dem som har en dopingdom, så de (utøvere) ikke tar kontakt med disse, sa tidligere Wada-direktør Rune Andersen til NRK før listen ble offentliggjort.

Ingen nordiske navn

De 114 svartelistede er utestengt fra idretten i alt fra et drøyt år til livstid.

Hele 60 av 114 er italienere.

Det er ingen nordiske navn på listen.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel: Tempo
VM sykkel
Semifinale i cupen, menn
VM-kveld
4-4-2 NM fotball: Semifinale Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08