NRK Meny
Normal

Dette er ekspertenes Tour de France-favoritter

Chris Froome utpekes som storfavoritt i sommerens sykkelhøydepunkt. En dopingdømt spanjol seiler opp som britens største utfordrer.

Contador og Froome

Alberto Contador er tilbake i Tour de France-selskapet etter å ha vært utestengt for doping i to år. Han har vist seg kapabel til å vinne det gjeve rittet tidligere, og anses som storfavoritt Chris Froomes største utfordrer i kampen om den gule sammenlagttrøya.

Foto: JEFF PACHOUD/BAS CZERWINSKI / Afp/Ap

Froome og Wiggins

Chris Froome ble nummer to bak Bradley Wiggins i fjor, men hjelperytteren mener han kunne vunnet sammenlagt. I år er han Sky-kaptein og favoritt til å ta den gule trøya.

Foto: Jerome Prevost / Ap

– Den aller største favoritten er Chris Froome fra Team Sky. Nå er han den klare kapteinen på et utrolig sterkt lag. Uten sykdom, velt eller andre uhell, er han den store vinnerkandidaten, sier NRKs sykkelkommentator Jann Post.

Froome måtte finne seg i å være hjelperytter under fjorårets Tour de France, men tråkket seg likevel til andreplass - og mente han kunne vunnet touren i fjor. Uten fjorårsvinner Bradley Wiggins på startstreken ligger veien åpen for kaptein Froome.

– Han har vunnet alt han har stilt opp i dette året. Han er veldig, veldig sterk i fjellene og kjører sterkt på tempo. Han er favoritt nummer én for min del, sier tidligere proffsyklist Atle Kvålsvoll til NRK.no.

Senest i juni sikret Fromme sammenlagtseieren i oppkjøringsrittet til Tour de France, Critérium du Dauphiné. Før det klinket han til med seire i Romandie rundt, Tour of Oman og Critérium International.

Alberto Contador under Touren

Alberto Contador har vunnet Tour de France to ganger tidligere, den tredje tittelen ble han fratatt grunnet doping. Nå er spanjolen tilbake i rittet, men skal han vinne den gule trøya igjen må han finne formen på temposykkelen.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / AFP

Selv om Froome er storfavroitt, peker sykkelekspertene på seks ryttere som kan utfordre ham i sammendraget: Alberto Contador, Cadel Evans, Tejay Van Garderen, Alejando Valverde, Joaquim Rodriguez, Andy Schleck og Richie Porte.

Contador kan utfordre

Contador har ikke en like suksessfull vår bak seg som Froome, men seiler likefullt opp som den fremste sammenlagtkandidat til å tukte Froome.

Spanjolen er én av de få som kan skilte med sammenlagtseire i de tre store etapperittene – Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta e España - og vet hva det hele handler om.

– Contador har ikke vist seg fra sitt aller, aller beste i år, men han har en egen evne til å komme i form til Tour de France, sier Post.

Rittet i Frankrike har han vunnet to ganger. Seieren i 2010 ble han senere fratatt på grunn av en positiv dopingprøve. 30-åringen ble utestengt i to år og har dermed ikke deltatt i de siste utgavene av rittet. Nå er Contador tilbake blant Bjarne Riis’ utvalgte i Team Saxo – Tinkoff.

Atle Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll har fulgte mange Tour de France som Thor Hushovds trener. I år går rittet uten Hushovd, men Kvålsvoll følger likevel spent med på sommerens sykkelhøydepunkt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Der venter en beinhard duell med Froome.

– Både Froome og Contador er veldig sterke i fjellene og kjøre sterkt tempo. Contador har ikke kjørt så sterkt tempo i år som tidligere, men egentlig er de forholdsvis like typer, sier Kvålsvoll, som er spent på hva som vil skje på de tøffe fjelletappene.

– Contador er en type som liker å støte, mens Froome har et Sky-lag som kjører et tog. Det blir spennende å se om Contador klarer å utfordre Sky-laget, sier han.

Fordel Froome

Mens Contador har slitt litt med tempoetappene i vår, har Froome vist styrke. Det er disse etappene sammen med de harde fjelletappene som vil avgjøre sammenlagtkampen.

– Vi har en lagtempo hvor jeg tror Sky er hakket bedre enn Saxo Bank. Det kan være en fordel Froome. Han har vist enda bedre klatreferdigheter i år enn Contador, blant annet i Critérium du Dauphiné som var generalprøve for begge to. Det er fire toppmålganger som er harde i Tour de France. Sånn setter det mye som taler for Froome, mener Post.

Evans og Van Garderen

Cadel Evans og Tejay Van Garderen under Tour de France i fjor. Da var Evans kaptein, men mannen i hvit trøye var tidvis sterkere enn sammenlagtvinneren fra 2011.

Foto: Doug Pensinger / Getty Images Sport

– Vi vet at Contador er enda sterkere på tempovekslinger på slutten av fjell, men skal han klare å rykke fra Froome på slutten må han være i bedre form enn han har vært så langt i år, sier kommentatoren.

To BMC-ryttere å spille på

Froome og Contador er ikke de eneste som sikler etter den gule trøya. BMC-laget, som deltar uten Thor Hushovd, og har også to ryttere som kan blande seg inn i sammenlagtkampen.

– Cadel Evans og Tejay van Garderen er veldig sterke både på fjell og tempo. Evans er den som er hetest for å stå på podiet, men det er avhengig av hvordan BMC legger opp taktikken, om de satser alt på Evans eller lar van Garderen få muligheten, sier Kvålsvoll.

– Jeg tror BMC-ledelsen kan få litt å tenke på. Van Garderen virker vel så sterk som Evans, så jeg tror Evans må overbevise litt tidlig om han skal få full tillit, mener Post.

Flere utfordrere

Richie Porte

Richie Porte blir Froomes viktigste hjelperytter. Om Froome skulle ha et uhell, vil Porte være et sterkt sammenlagtkort å spille på for Team Sky.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

Av andre sammenlagtkandidater å se opp for nevnes Movistars Alejandro Valverde, Katjusjas Joaquim Rodriguez og Belkins Bauke Mollema.

– Rodriguez har sin utfordring på tempo. Han er først og fremst en klatrer, påpeker Kvålsvoll.

– Andy Schleck skal vi ikke glemme helt, selv om jeg ikke har helt troen på ham. Det finnes en del utfordrere, men jeg har vanskelig for å se at de skal nå opp på nivået til Froome og Contador, hvis sistnevnte finner seg selv, mener Post.

Sky-joker

En annen joker i sammendraget er Froomes sterkeste hjelperytter, Richie Porte.

– Porte kommer til å følge Froome så langt opp i fjellene det er mulig. Han er så god at han han komme på podiet selv. Skjer det noe med Froome vil Porte være der som nye sammenlagtkandidat for Sky, mener Post.

Og man vet aldri hva som skjer over 21 etapper på tilsammen 3.404 kilometer.

– Det er mange kilometer som skal sykles og mye folk i feltet. Det kommer garantert til å skje ting, som skader og velt. Men uten uhell er jeg ganske sikker på at Froome vinner, avslutter Post.

Siste nytt

 • Seriemeister etter anke-avslag

  AEK er gresk seriemeister etter at PAOK i dag tapte anken etter banestorminga i mars.

  PAOK blei trekt 3 poeng etter at klubbeigaren demonstrerte mot ei dommaravgjerd ved å storme bana med ein pistol.

  No blir poengstraffa ståande, og AEK har 8 poengs leiing på PAOK med to kampar att.

  Ivan Savvides, PAOK-eier
  Foto: HANDOUT / Reuters
 • Carlsen tok teten etter seier

  Magnus Carlsen slo Radoslaw Wojtaszek med hvite brikker i den femte runden av Shamkir Chess, og sikret med det sin første seier i turneringen.

  Carlsen står med tre poeng på fem runder, og leder turneringen etter fem av ni partier.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Ruud-seier i Italia

  Casper Ruud vant 2-1 (7-5, 2-6, 6-1) over belgiske Arthur De Greef, og er klar for andre runde i ATP-turneringen i Francavilla, Italia.

  I neste runde venter Felix Auger Aliassime.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal