Hopp til innhold

Her er tabbene til brødrene Ingebrigtsen: – Må få seg noen på trynet før de lærer

Protesten mot Jakob Ingebrigtsen etter 5000-meteren i VM er langt fra den første for familien Ingebrigtsen. På listen står både fall og disk.

FRIKJENT: Her er situasjonen med Jakob under forsøket på 5000-meteren fredag.

– Det er en del ting man bare må lære. Learning by doing. De må få seg noen på trynet før de lærer, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Åpningen på årets VM i Doha ble nok en kaotisk dag for familien Ingebrigtsen, etter at Jakob først ble disket i forsøket på 5000-meteren.

Anken fra Norge førte derimot frem og dermed er alle de tre brødrene klare få løpe finalen på mandag.

Se listen med Ingebrigtsen-brødrenes fall og disk lenger ned i saken.

Gjert Ingebrigtsen mener han kan se et mønster hos sine tre sønner.

Han peker på at Henrik ofte havnet i klammeri tidlig i sin karriere. Det samme har skjedd med Filip og når ser det ut til at det er Jakob sin tur.

– Måten de er aggressive på i løpingen sin og tar litt kommando og lager plass – i det ligger det risiko. Og så gjelder det å finne den rette balansen hvor du ikke ødelegger for deg selv, forklarer den frittalende pappaen og treneren.

– Jakob har fått en del pekefingre av deg denne sesongen for å ha løpt i bane to, nå løp han ved lista. Det er ikke enkelt?

– Han har ikke fått pekefinger, men jeg har pekt på konsekvens. Vi må være mer konsekvensanalytiske. Hva er risikoen? Så lenge man er oppmerksom på risikoen, så løper man den risikoen og tar konsekvensen av det.

Ble disket i EM

Filip Ingebrigtsen disket

DISK: Filip Ingebrigtsen ble disket under EM i vinter.

Under innendørs-EM i Glasgow i vinter ble Filip disket etter å ha vunnet sitt forsøksheat på 1500-meter. Årsaken var at han tråkket innenfor listen. Den gang førte ikke protestene frem.

– Jeg ødela ikke for noen, og fikk ikke mulighet til å legge fram min sak. Jeg synes de ødelegger konkurransen når de står på kravene, sa Ingebrigtsen til NRK den gang.

Han kontrollerte inn seieren i det første forsøksheatet på 1500 meter. Etter at lillebror Jakob Ingebrigtsen også vant sitt heat, kom beskjeden om at Filip hadde blitt disket.

Stort kutt etter dramatisk fall

FALL: Her faller Filip 600 meter før mål.

I semifinalen på 1500-meteren i Berlin-EM i fjor fall Filip Ingebrigtsen 600 meter før mål.

Han kom seg på beinene igjen og tok seg riktignok til finalen, men måtte rett av til lege for å sy et stort kutt.

– Litt flaks. Jeg kom meg kjapt opp igjen og tenkte at jeg ikke måtte stoppe. Men jeg prøvde å ta det gradvis og heldigvis så rykket ikke de andre fra og det gikk greit inn. Men klart det koster å falle og starte igjen, men heldigvis er jeg bedre enn jeg noensinne har vært og det redder meg der, sa Filip til NRK og la til:

– Jeg håper de andre ser det i reprise, slik at de vet at de ikke vinner selv om jeg faller.

I finalen var det derimot Jakob som stakk av med EM-gullet, mens Filip måtte nøye seg med en 12.-plass.

– Jeg var ikke god nok i dag, dessverre. Jeg har vondt, og må vurdere å droppe 5000 meter, uttalte Filip Ingebrigtsen etter målgang.

Måtte vente på bronsefeiringen i VM

Filip Ingebrigtsen gir alt og kliner til med sin aller første VM-bronse på 1500 meter.

PROTEST: Filip Ingebrigtsen gir alt og kliner til med sin aller første VM-bronse på 1500 meter.

Da Filip tok VM-bronse under VM i London for to år siden ble det også trøbbel.

Spanias Adel Mechaal, som ble nummer fire, vurderte lenge å legge inn protest mot nordmannen. Etter å ha sett videoen på nytt droppet han derimot det.

– Løperen har bedt forbundet om å se på videoen. De har så lagt inn en forespørsel om å se videoen, men etter det har de ikke lagt inn protest, kunne tidligere toppidrettssjef Håvard Tjørhom fortelle til NRK.

Brøytet seg ut av OL

Filip Ingebrigtsen (23) gjorde det vanskelig for seg selv og måtte kjempe og knuffe seg inn til mål på 1500 meter i OL. Det resulterte i diskvalifisering.

OL: Filip Ingebrigtsen gjorde det vanskelig for seg selv og måtte kjempe og knuffe seg inn til mål på 1500 meter i OL. Det resulterte i diskvalifisering.

Disk ble det derimot under OL i Rio de Janeiro i 2016, etter at Filip Ingebrigtsen brøytet seg frem i forsøket på 1500-meteren.

I mål kunne han juble over femteplassen som hadde sikret plass i semifinalen.

Men midt under et intervju med NRK fikk han den dramatiske beskjeden. Briten hadde lagt inn protest og Ingebrigtsen ble diskvalifisert.

– Er det klart? Da må jeg legge inn motprotest. Jeg hindrer ikke noen som helst, sier Ingebrigtsen.

– De var pinnestive og jeg måtte forbi, fortsatte den da 23 år gamle Filip.

Anken ble derimot raskt avvist

Jakob trynet på magen

Jaokob Ingebrigtsen

FALL: Jakob Ingebrigtsen falt på dagens 1500 m.

Også Jakob har vært uheldig tidligere. Under U20-EM i Grosseto i 2017 var han den store favoritten på 1500-meteren. I et forsøk på søke seg innover i banen gikk han rett på magen. Selv om han reiste seg opp igjen var håpet om medalje knust.

– Han mister sannsynligvis hodet og går inn i svingen. Å søke innover i banen i sving, er forbudt. Han gjør alt feil. Det sa jeg før start: Det gjør du ikke. Da klippes beina dine, sa faren til NRK rett etter finalen.

  • Mandag klokken 20.20 springer de tre brødrene, Jakob, Filip og Henrik, VM-finalen på 5000 meter. Tiden vil vise om det blir uten knall og fall.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal