NRK Meny
Normal

Spørsmålene om FIFA vi ikke har fått svar på

Hva fikk Sepp Blatter til å trekke seg kun fire dager etter valget? Kan Qatar og Russland miste fotball-VM?

 FIFA President Blatter

I HARDT VÆR: Avtroppende FIFA-president Sepp Blatter sammen med den omstridte Chuck Blazer.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

To dager etter Blatters dramatiske kunngjøring tirsdag er spørsmålene mange og svarene diffuse. Hva vet vi egentlig, og hva vet vi ikke?

NRK fikk den erfarne sportskommentatoren Andreas Selliaas, som har fulgt FIFA i en årrekke, til å svare på noen «ofte stilte spørsmål».

– Hvorfor trakk Blatter seg?

Andreas Selliaas

KORRUPSJON: Sportskommentator Andreas Selliaas mener Blatter ble påvirket av FBI-etterforskningen.

Foto: NRK

Hva skjedde egentlig i forkant av Sepp Blatters pressekonferanse tirsdag? Hva fikk den mektige FIFA-presidenten til å plutselig ombestemme seg - kun fire dager etter at han ble gjenvalgt for femte gang?

Grunnen til at Blatter trakk seg er mest sannsynlig at det er kommet bevis på korrupsjon veldig tett innpå han som person. I tillegg er det varslet en etterforskning av ham. Det er også et forsøk på å skape mindre støy rundt seg selv og FIFA, sier Selliaas.

Han forteller at det var lite som tydet på at Sepp Blatter skulle kunngjøre sin avgang før den overraskende innkallingen til pressekonferansen kom. Bare et døgn før han varslet sin avgang var det få tegn på at han ville gå av.

– Det er tydelig at FBI-etterforskningen og brevet til FIFAs generalsekretær Jerome Valcke samt betalingene fra Jack Warner i forbindelse med VM i Sør-Afrika hadde veldig stor innflytelse på den beslutningen, sier han.

Warner er en av de 14 personene som amerikanske myndigheter har siktet for hvitvasking, korrupsjon og økonomisk kriminalitet.

– Hvordan vil skandalen og Blatters avgang påvirke fotball-VM 2018 og 2022?

– Nå har FBI sagt at de skal begynne å etterforske stemmegivningen i forbindelse med disse mesterskapene. Da kan vi få flere beviser på hva som har skjedd.

Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah

FAVORITT: Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah kan bli ny FIFA-president.

Foto: RICHARD A. BROOKS / Afp

Likevel, selv om man skulle bevis for korrupsjon i forbindelse med tildelingen av mesterskapene skal det mye til at Russland og Qatar blir fratatt VM.

– Det er veldig kort tid til VM i Russland og det kan dermed bli vanskelig å bytte land. Det er også mye juss i dette og det vil komme massevis med søksmål om landene blir fratatt mesterskapene, selv om jeg tror det vil være enklere å frata Qatar VM, sier Selliaas.

Den britiske sportsministeren har imidlertid allerede varslet omkamp om tildelingen av mesterskapene hvis det kan bevises korrupsjon.

Les også: – Qatar og Russland hadde de dårligste søknadene, FIFA anbefalte dem ikke

– Hvem tar over etter Blatter?

– Jeg tror i hvert fall ikke at prins Ali kommer til å ta over etter Blatter. Han var en kompromisskandidat, særlig for mange europeiske land. Ali har heller ikke stor støtte i Asia, som han bør ha om han skal ha en mulighet, påpeker han.

President i UEFA, den tidligere storspilleren Michel Platini, nevnes av mange som arvtager. Det som taler imot Platini er at han i sin tid stemte for at Qatar skulle få VM.

– Hvis det avsløres korrupsjon i forbindelse med at landet fikk VM, ligger han dårlig an, sier Selliaas.

Andre sterke kandidater til FIFA-jobben er den engelske fotballpresidenten Greg Dyke og den nederlandske fotballpresidenten Michael van Praag. Begge menn med høy troverdighet. Van Praag stilte også som presidentkandidat i forrige runde, men valgte å trekke seg.

– Men den sterkeste kandidaten er Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah fra Kuwait. Han ble valgt inn eksekutivkomtéen i FIFA nå og er leder for forbundet for olympiske komiteer, ANOC. Han var også med på å få Thomas Bach valgt som IOC-president. I

Jerome Valcke

I TRØBBEL: FIFAs generalsekretær Jerome Valcke.

Foto: Hassan Ammar / Ap

tillegg har han vært aktiv i reformarbeidet til IOC.

– Han støttet også Sepp Blatter i det forrige valget, og det betyr at han har ganske god støtte hos de Blatter-tro i FIFA, sier Selliaas.

– Hvorfor kom pågripelsen av FIFA-toppene akkurat nå? Ryktene om korrupsjon har versert i mange år?

– Spørsmålet om timingen dreier seg om flere ting, tror jeg. Det ene er at de endelig har funnet nok bevis på at de 14 som er pågrepet kan knyttes til korrupsjon. Og så var det veldig hensiktsmessig å arrestere nå siden alle var samlet på samme sted, tror Selliaas.

Sportskommentatoren regner det som helt sikkert at vi vil få se flere pågripelser i denne saken i dagene som kommer.

– Helt sikkert. Den som ligger dårligst an nå er generalsekretæren i FIFA, Jérôme Valcke. Han er tett knyttet til Sepp Blatter, så når han ligger dårlig an, er Blatter på tynn is.

Den amerikanske påtalemyndigheten mener Valcke gjennomførte millionutbetalingen som er sentral i korrupsjonsetterforskningen mot FIFA.

– Risikerer avtroppende FIFA-sjef Sepp Blatter å bli fengslet?

– Det gjør han, hvis han blir funnet skyldig i korrupsjon.

– Hva vil skje med FIFA uten Blatter som sjef?

– Det er tegn på at noe vil skje, men det betyr ikke at ting vil bli endret på dagen. Jeg tror mange i Europa har en holdning til hva som skal skje med FIFA som ikke vil bli oppfylt. Nå har FIFA en europeisk president, og hvis det blir en asiatisk president neste gang vil tyngdepunktet i FIFA flyttes fra Europa til andre deler av verden.

– Hvis hensikten med å endre FIFA er å gi de vestlige og europeiske verdiene større innflytelse, så kan det godt hende at det er det motsatte som skjer.

Jan Ketil Arnulf, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen, har fulgt dramatikken i FIFA.

Han er ikke overbevist om at Blatters avgang vil føre til de store endringene i organisasjonen.

– Jeg tror på reformer, men det kan bli vanskelig. Vi skal huske at fotballen fortsatt er veldig stor i land som fortsatt er lite transparente og som har en høy grad av korrupsjon, sier han.

Tidligere visepresident i FIFA, Jack Warner, avslører at han vil fortelle alt han vet om den pågående korrupsjonssaken mot FIFA. Warner er selv blant de 14 siktede i saken.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Sarpsborg 08 - Odd