NRK Meny
Normal

Her er Sotsji-OLs 10 største «gærninger»

De er fryktløse, frittalende og vil gå over lik for å lykkes i Sotsji-OL. Her er Sotsji-lekenes ti største «gærninger».

Største gærninger i Sotsji

GJØR ALT FOR Å VINNE: Shaun White (øv.t.v.), Petter Northug, Ole-Kristian Tollefsen og Thomas Morgenstern er blant utøverne som går lengre enn de fleste for å lykkes i idretten sin. Noen vil hevde det bikker mot galskap.

Foto: NTBscanpix

* Les begrunnelsen for «Gærning»-lista i faktaboks til høyre, eller under artikkelen hvis du leser på mobil.

Les også: Her er OLs største stjerner

10: Sidney Crosby, ishockey

Sidney Crosby

OVERTROISK: Sidney Crosby er ærlig på at han er særdeles overtroisk. 'Jeg har så mange sære vaner at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne', har han uttalt.

Foto: BRUCE BENNETT / Afp

At ishockey-spillere har vaner og rutiner som kan få dem til å fremstå som en smule eksentriske, er ikke nytt. Verdnes for tidens beste hockeyspiller, Sidney Crosby fra Canada, er på ingen måten noe unntak når det gjelder rare vaner.

Crosby er nemlig særdeles overtroisk. Når han ankommer ishallen før en kamp, følger han en helt spesifikk rute - som gjerne er en kjempeomvei for å komme til garderoben. Han må rundt den samme stolpen og den samme søppelkassen før han går for å skifte.

Han er også svært nøye med sin egen hockeykølle. Absolutt ingen får lov til å være nær kølla hans etter at han har teipet den klar til kamp. Han knyter også skøytene sine på nytt akkurat i det oppvarmingsklokken viser fem minutter igjen til kamp. Alltid på midtbanen. Alltid den høyre skøyten først.

Han har for øvrig brukt den samme suspen siden 2008, og nekter å bytte den ut. Crosby er kaptein for det kanadiske OL-laget, som er tittelforsvarere i Sotsji.

9: Shiva Keshavan, aking

Shiva Keshavan

OFRET ALT: Shiva Keshavan har aldri nådd toppen i akesporten, men stiller likevel opp i sitt femte strake vinter-OL.

Foto: David J. Phillip / Ap

Keshavan, en av fire vinterolympiere fra India i Sotsji, har nådd OL-drømmen på svært særegent vis.

Keshavan vokste opp i de indiske himalaya-fjellene, på et sted uten snø. Derfor bygde han sitt eget akebrett med hjul, og satte utfor de bratte motorveiene - midt i rushtrafikken. I denne videoen kan du se hvordan Keshavan suser nedover fjellsidene i India mellom bilene som kjører i motgående retning.

Det ser nesten ut som et dataspill når Keshavan ofrer liv og lemmer ned motorveiene i Himalaya.

Keshavan deltar i sitt femte vinter-OL i Sotsji. Han deltok for første gang i Nagano som 16-åring. Hans beste plassering i et OL er 25.-plass fra Torino-OL i 2006.

8: Petter Northug, langrenn

Petter Northug

KEM E' KONGEN: Petter Northug har gjort det til sitt varemerke å feire sine seire på breialt vis. Her etter stafettgullet i Val di Fiemme-VM sist vinter.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / Reuters

I en nokså ufarlig idrett, er Petter Northug jr. den utvilsomt største «gærningen». Mens hans konkurrenter trener bakkeintervaller og «spretten skigang» på sommerstid, har ofte Northug fått mest oppmerksomhet for å delta i pokerturneringer i Las Vegas.

Petter Northug har blitt kjent for å fleske til på spørsmål fra mediene, og har skapt seg en stor fanskare fordi han - i tillegg til å gå fort på ski - også er frisk og unorsk i uttalelsene. Northug omtales gjerne som en «dårlig vinner», ettersom han liker å ydmyke konkurrenter på oppløpet, og komme med slengbemerkninger i etterkant.

– Det e' så lett! Dæm har itj' sjans! Det e' et barneskirenn!, uttalte han etter VM-gullet på stafett i 2007 - en uttalelse som har blitt stående ved Petter Northug siden.

Mosvik-ekspressen har også havnet på kant med landslagsledelsen ved flere anledninger, noe som var medvirkende til at han valgte å bryte ut av landslaget foran OL-sesongen.

7: Felix Loch, aking

Felix Loch

MER ENN 150 KM/T: Felix Loch suser nedover i den isbelagte bob-banen i hastigheter på over 150 kilometer i timen. En ørliten feil kan koste ham livet.

Foto: Matthias Rietschel / Ap

Felix Loch er verdens beste i OLs kanskje skumleste øvelse - aking. I Vancouver-OL måtte en georgiansk aker bøte med livet etter å ha truffet en stolpe i 144 kilometer i timen. Det forteller litt om hvilke krefter som er i sving i akesporten.

Felix Loch har vært oppe i 154 km/t ned den isbelagte bob-banen, og er storfavoritt til gullet i Sotsji.

Det blir man ikke uten å være temmelig «gæærn».

6: Henrik Harlaut, twintip

Henrik Harlaut

STILREN: Henrik Harlaut kjører med større bukser og jakke enn de fleste, men er likevel kjent for å være blant de aller mest stilrene twintipkjørerne.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

Den svenske «jibberen» er Sotsji-OLs største fargeklatt. Med sine lange dreads ser han ved første øyekast ut som han bedriver alt annet enn toppidrett, men Henrik Harlaut er i øyeblikket verdens beste på ski med dobbeltupp.

Harlaut har tatt twintipsporten til et nytt nivå med sine vanvittige «triple cork»-triks, og er blitt særlig kjent for «butter nose»-satsen – en satsvariant der kjøreren vrir seg 180 grader bare tideler før han forsvinner ut i luften.

Harlaut leverte det som omtales som tidenes vanskeligste twintip-triks da han landet en såkalt «Nose Butter Triple Cork 1620» i Big Air-finalen i vinterens X Games.

Altså tre saltoer med fire og en halv rotasjoner. Og baklengs sats. Villmann.

5: Shaun White, snowboard

Shaun White

EIER IKKE FRYKT: Shaun White tviholder på snowboardtronen etter mer enn ti år i toppen. White har utviklet en rekke nye triks før Sotsji-OL, og tilbragt mange timer på sykehus på veien dit.

Foto: Mike Ehrmann / Afp

Shaun White er tidenes mestvinnende snowboardkjører, og storfavoritt til OL-gullet i halfpipe i Sotsji.

White har vært foregangsmannen for utviklingen av nye halsbrekkende triks i halvrøret, og har trosset en rekke skader i forberedelsene til Sotsji-OL. Ekstremt dedikert til idretten sin, og tar daglige isbad for å roe ned hevelser i kroppen. Faller og faller, men blir stadig bedre.

Under det amerikanske OL-uttaket gikk han ordentlig på snørra i sitt første «run» i slopestyle. En liten time senere var han tilbake på toppen og kjørte et feilfritt run.

Skulle opprinnelig delta i både slopestyle og halfpipe i Sotsji, men har valgt å trekke seg fra slopestyle grunnet en håndskade.

4: Bode Miller, alpint

Bode Miller

ANNERLEDES: Bode Miller gikk på naturskole som barn, og vokste opp i et trehus uten innlagt vann eller strøm. Miller er likevel ansett som en av tidenes fremste alpinister med 33 verdenscupseire. I Vancouver-OL tok han gull i superkombinasjonen.

Foto: Julie Jacobson / Ap

Er han verdens mest uortodokse alpinist? Bode Miller har gjort det meste som gjøres kan - både på og utenfor alpinbakken.

I 2006 innrømmet han å ha kjørt konkurranse i alkoholpåvirket tilstand. Året før vant han verdenscupen sammenlagt. Han er også alpinisten som kjører ut oftere enn noen annen, men som - når han først holder seg på beina - kan han vinne i nesten alle grener.

Miller har en ekstrem balanse, som ble bevist da han den gangen han mistet én ski under et utforrenn. I mer enn 120 kilometer i timen fortsatte Bode på én ski.

Miller har utviklet egne treningsapparater, og nekter å trene på ordinært vis. Han mener også at dopingtester er ydmykende. På grunn av sin særegenhet, kalles Miller for «alpinsportens cowboy».

3: Ole-Kristian Tollefsen, ishockey

Ole-Kristian Tollefsen

NEVEKASTER: Ole-Kristian Tollefsen har spilt for tre forskjellige NHL-klubber og ble kjent for sin slagstyrke.

Foto: Terry Gilliam, AP Photo/Terry Gilliam / AP

Ole-Kristian Tollefsen er ishockeylandslagets største slåsskjempe. Tollefsen er en av få nordmenn som har fått sjansen i NHL, der han tidlig fikk kallenavnet «The Norwegian Nightmare».

Forsvarsskjempen går ikke av veien for et realt slagsmål på isen, og gikk sjelden tapende ut av slåsskamper mens han spilte i amerika. Det finnes det utallige eksempler på dersom man gjøre et raskt søk på videotjenesten YouTube.

Tollefsen fyller 30 år denne vinteren og er blant veteranene på det norske ishockeylandslaget.

2: Stian Sivertzen, snowboardcross

Stian Sivertzen

MIRAKELMANN: Stian Sivertzen var døden nær for fem år siden. Nå er han medaljekandidat i en av Sotsji-OLs farligste øvelser snowboardcross.

Foto: Jacques Boissinot / Ap

Stian Sivertzen har trolig en av Sotsji-OLs tøffeste historier. Det er nærmest et mirakel at han i det hele tatt står på startstreken.

Under prøve-OL til Vancouver i 2009 falt han stygt og skadet seg alvorlig. Så alvorlig at utøveren ble lagt i koma, og legene fryktet for Sivertzens liv. Den da 22 år gamle snowboardkjøreren hadde fått rift i hovedpulsåren og brudd i ryggen. Men Sivertzen kom seg.

Først måtte han lære seg å gå igjen. I 2012 - mot alle odds - vant han sitt første verdenscuprenn etter uhellet. I Sotsji er han blant medaljekandidatene.

– Ingen trodde at jeg kunne komme tilbake. Jeg lå i koma fem dager og måtte lære å gå og kjøre på snowboard igjen. Ingen lege trodde jeg kunne greie dette, men jeg gjorde det, har Sivertzen uttalt.

1: Thomas Morgenstern, hopp

Thomas Morgenstern falt stygt under treningsrennet i Kulm.

VIDEO: Thomas Morgenstern ble kritisk skadet etter skrekkfallet i Kulm 10. januar. Én måned senere deltar han i OL.

Det gikk et gisp gjennom sportsverden da bildene av Thomas Morgensterns stygge fall i skiflygingsbakken i Kulm rullet over lerretet 10. januar.

Ikke bare var fallet særdeles stygt - man var også klar over at Morgenstern også hadde falt tidligere i sesongen. Morgenstern brakk nemlig lillefingeren og ble kraftig forslått etter et fall i midten av desember.

Thomas Morgenstern

DEN UHELDIGE MANNEN: Thomas Morgenstern så slik ut etter å ha falt i tyske Titisee-Neustadt 15. desember. 10. januar falt han på nytt. Nå er han OL-klar.

Foto: Privat/Twitter

Nå falt han altså på nytt - og denne gangen langt mer alvorlig.

Faktisk så alvorlig at NRKs mangeårige hoppkommentator, Arne Scheie, mente det var et av tidenes styggeste fall.

Morgenstern fikk påvist alvorlige hodeskader, punktert lunge, og lå lenge på intensivavdelingen ved det lokale sykehuset i Kulm.

Likevel – på mirakuløst vis: Morgenstern kunngjorde 27. januar at han er tatt ut i den østerrikske hopptroppen til Sotsji-OL.

– Nå er det offisielt. Jeg er en del av det østerrikske laget i Sotsji. Jeg er veldig fornøyd, skrev Morgenstern på sin Twitter-konto.

Torsdag ble det klart at han er tatt ut i femmannstroppen, og dermed ligger mye til rette for at 27-åringen får hoppe for Østerrike.

Det utrolige comebacket er OLs største overraskelse, som gjør Morgenstern til OLs største hardhaus.

  • Hva mener DU om NRKs topp 10-liste? Har vi glemt noen? Kommentér i kommentarfeltet under og legg gjerne igjen din topp 10-liste!

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal