Her er Northugs OL-krav

KUUSAMO (NRK.no): I Holmenkollen-VM gikk Petter Northug først på det norske teamsprintlaget. I Sotsji-OL krever han å få avslutte.

Petter Northug jr.

Petter Northug vil kun ha siste etappe på teamsprintlaget under Sotsji-OL. Han bryr seg fint lite om hvem som går først. Hvorfor? – Fordi at når jeg er i form, er det ingen som tar meg på siste, sier han.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Pål Golberg

Pål Goldberg ønsker å revansjere kollapsen under teamsprinten i VM. Petter Northug vil imidlertid ikke blande seg inn i hvem som bør gå først i OL.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Jeg går ikke første etappe. Jeg går sisteetappe, hvis jeg skal gå, sier Petter Northug.

Han har akkurat gjennomført en oppløftende 10 km klassisk i Kuusamo. 18.-plassen viser at Northug gradvis nærmer seg de aller beste til tross for sykdommen i høst.

I sammendraget er han bare et knapt halvminutt etter to av tre etapper i verdenscupåpningen i Kuusamo.

At han snakker om lagsprinten i OL, skyldes at Pål Golberg passerte forbi norsk presse rett før ham. Golberg gikk meget bra, ble nummer fire og varslet at han ønsker en plass på det norske lagsprintlaget i OL.

– Ingen som tar meg

Han vil reise kjerringa etter det som skjedde under VM i Val di Fiemme sist vinter. Der kollapset han i semifinalen. Norge ble sensasjonelt slått ut.

Men om Golberg eller andre skal gå, vil ikke Petter Northug blande seg i. Derimot er han altså helt tydelig på premissene for at han selv skal gå.

– Jeg tenker ikke på hvem som skal være på laget. Jeg ønsker å gå sisteetappe, det er det eneste aktuelle hvis jeg skal gå teamsprint, gjentar Northug.

– Hvorfor?

– Fordi at når jeg er i form, er det ingen som tar meg på siste.

To distanseløpere

– I VM i 2011 gikk du første. Burde du gått siste da også?

– Nei, da var det litt snudd på hodet. Ola Vigen Hattestad var veldig sterk, så da var det riktig, sier Northug til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Lukáš Bauer vant en knepen seier på dagens 10 km, med bare 2.4 sekunder foran Eldar Rønning. Kommentator: Jann Post og Torgeir Bjørn

Lukas Bauer vant 10-kilometeren lørdag få sekunder foran Eldar Rønning. Petter Northug endte på 18. plass.

Selv om han ikke vil blande seg i laguttaket, har han tanker om hva slags type han vil gå sammen med.

– Jeg lar andre avgjøre, men vi må gå med folk som er i form. Og jeg tror laget må bestå av to distanseløpere på den høyden i den løypa, sier Northug.
Northug bekrefter at han nå er veldig komfortabel med måten kroppen utvikler seg på.

– Jeg føler jeg har kontroll på OL-formen. Jeg er glad det ikke er lenger opp til teten, og jeg kjenner hvor jeg taper sekundene. Fra forrige helg er dette et langt skritt i riktig retning. Fortsetter det sånn, kan det bli bra, bekrefter Northug.

Gir ingen garantier

Landslagstrener Trond Nystad sier til NRK.no at han har stor forståelse for innstillingen til Northug. Men han kan ikke garantere noe som helst.

– Han er en kjempekandidat, men vi kan ikke gi noen løfter nå. Det er fortsatt lenge til OL, og folk skal gå fort på ski. Det er samme hvem som går så lenge Norge kan vinne, sier Nystad, og legger til:

– Når Northug er i form, er han en soleklar favoritt.

– Blir kvernet i hjel

Men at han kan kjempe om seier i minitouren i Kuusamo, har Northug ingen tro på – selv om han altså bare er et knapt halvminutt bak teten før søndagens 15 km lange jaktstart i fristil.

– Jeg tror ikke jeg har det giret på slutten når formen ikke er der. Når formen er der, kan du ligge i ei gruppe og spare krefter, og ha igjen litt på slutten. Men nå blir man kvernet i hjel, sier Petter Northug.

Så spørs det om han kan motbevise seg selv hvis villdyret våkner i de finske skoger.

Siste nytt

 • NBA-stjerne slo 47 år gammel rekord

  NBA-stjernen Russell Westbrook tok mandag sin 182. «triple-double» i karrieren. Det er rekord i verdens beste basketliga.

  «Triple-double» betyr at man har notert seg for ti eller flere i tre av følgende kategorier: poeng, returer, målgivende, stjelinger eller blokkeringer.

  Oscar Robertson hadde rekorden med 181 i 47 år. Rekorden satte Westbrook med åtte minutter igjen av nattens kamp mot Atlanta Hawks. Det var hans 36. triple-double denne sesongen hvor han har spilt 62 kamper, melder NTB.

  Russell Westbrook
  Foto: Casey Sykes / AFP
 • Idretten får mer koronastøtte

  Kulturminister Abid Raja (V) lover idretten koronastøtte ut oktober. Pengene er en del av revidert nasjonalbudsjett. Raja sier til VG at det er en helgardering.

  – Vi vet at det vil være smittevernbegrensninger gjennom sommeren, men vi vet ikke hvor kraftige de vil være. Derfor skaper vi forutsigbarhet for barn og unge i idretten gjennom å utvide pakken som er annonsert for juli og august (300 millioner kroner), til å gjelde september og oktober (370 millioner kroner), sier han til avisen.

  Abid Raja spiller fotball
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Granerud støtter vaksinekrav

  – Ja, uten å være ekspert, synes jeg de bør bli vaksinert. At rett i underkant av 100 stykker kan få fritak for å bli vaksinert og representere Norge i den største konkurransen idrettsmessig, synes jeg bør skje, sier Halvor Egner Granerud til NTB.

  Norske utøvere og trenere ønsker seg vaksine før deltakelse i OL, men Olympiatoppen har sagt at det er uaktuelt å sende norske Japan-farere forbi noen i vaksinekøen her i landet.

  I går tok NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt til orde for at OL-utøverne bør prioriteres. VGs Leif Welhaven er av en helt annen oppfatning.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal