Hopp til innhold

Her er Northugs OL-krav

KUUSAMO (NRK.no): I Holmenkollen-VM gikk Petter Northug først på det norske teamsprintlaget. I Sotsji-OL krever han å få avslutte.

Petter Northug jr.

Petter Northug vil kun ha siste etappe på teamsprintlaget under Sotsji-OL. Han bryr seg fint lite om hvem som går først. Hvorfor? – Fordi at når jeg er i form, er det ingen som tar meg på siste, sier han.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Pål Golberg

Pål Goldberg ønsker å revansjere kollapsen under teamsprinten i VM. Petter Northug vil imidlertid ikke blande seg inn i hvem som bør gå først i OL.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Jeg går ikke første etappe. Jeg går sisteetappe, hvis jeg skal gå, sier Petter Northug.

Han har akkurat gjennomført en oppløftende 10 km klassisk i Kuusamo. 18.-plassen viser at Northug gradvis nærmer seg de aller beste til tross for sykdommen i høst.

I sammendraget er han bare et knapt halvminutt etter to av tre etapper i verdenscupåpningen i Kuusamo.

At han snakker om lagsprinten i OL, skyldes at Pål Golberg passerte forbi norsk presse rett før ham. Golberg gikk meget bra, ble nummer fire og varslet at han ønsker en plass på det norske lagsprintlaget i OL.

– Ingen som tar meg

Han vil reise kjerringa etter det som skjedde under VM i Val di Fiemme sist vinter. Der kollapset han i semifinalen. Norge ble sensasjonelt slått ut.

Men om Golberg eller andre skal gå, vil ikke Petter Northug blande seg i. Derimot er han altså helt tydelig på premissene for at han selv skal gå.

– Jeg tenker ikke på hvem som skal være på laget. Jeg ønsker å gå sisteetappe, det er det eneste aktuelle hvis jeg skal gå teamsprint, gjentar Northug.

– Hvorfor?

– Fordi at når jeg er i form, er det ingen som tar meg på siste.

To distanseløpere

– I VM i 2011 gikk du første. Burde du gått siste da også?

– Nei, da var det litt snudd på hodet. Ola Vigen Hattestad var veldig sterk, så da var det riktig, sier Northug til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Lukáš Bauer vant en knepen seier på dagens 10 km, med bare 2.4 sekunder foran Eldar Rønning. Kommentator: Jann Post og Torgeir Bjørn

Lukas Bauer vant 10-kilometeren lørdag få sekunder foran Eldar Rønning. Petter Northug endte på 18. plass.

Selv om han ikke vil blande seg i laguttaket, har han tanker om hva slags type han vil gå sammen med.

– Jeg lar andre avgjøre, men vi må gå med folk som er i form. Og jeg tror laget må bestå av to distanseløpere på den høyden i den løypa, sier Northug.
Northug bekrefter at han nå er veldig komfortabel med måten kroppen utvikler seg på.

– Jeg føler jeg har kontroll på OL-formen. Jeg er glad det ikke er lenger opp til teten, og jeg kjenner hvor jeg taper sekundene. Fra forrige helg er dette et langt skritt i riktig retning. Fortsetter det sånn, kan det bli bra, bekrefter Northug.

Gir ingen garantier

Landslagstrener Trond Nystad sier til NRK.no at han har stor forståelse for innstillingen til Northug. Men han kan ikke garantere noe som helst.

– Han er en kjempekandidat, men vi kan ikke gi noen løfter nå. Det er fortsatt lenge til OL, og folk skal gå fort på ski. Det er samme hvem som går så lenge Norge kan vinne, sier Nystad, og legger til:

– Når Northug er i form, er han en soleklar favoritt.

– Blir kvernet i hjel

Men at han kan kjempe om seier i minitouren i Kuusamo, har Northug ingen tro på – selv om han altså bare er et knapt halvminutt bak teten før søndagens 15 km lange jaktstart i fristil.

– Jeg tror ikke jeg har det giret på slutten når formen ikke er der. Når formen er der, kan du ligge i ei gruppe og spare krefter, og ha igjen litt på slutten. Men nå blir man kvernet i hjel, sier Petter Northug.

Så spørs det om han kan motbevise seg selv hvis villdyret våkner i de finske skoger.

Siste nytt

  • Syklist Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X
  • Norge medarrangør av VM 2031 for menn

    Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har tildelt håndball-VM for menn til Norge, Danmark og Island. Vertskapsbyer er ikke klart.

    – Det blir et mesterskap hvor vi viser fram bredden i nordisk håndball, kultur og folkeliv. Danmark har vi samarbeidet med flere ganger allerede, mens det blir spennende å utvikle vennskapet med Island på nye måter. Vi gleder oss, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio.

    Norge er også medarrangør av VM i 2025 for menn. Mesterskapet da skal da arrangeres sammen med Danmark og Kroatia, med finale i Telenor Arena.

    EM i 2026 for menn skal også spilles i Norge, da med Danmark og Sverige som medarrangør.

    I tillegg skal EM i 2028 for kvinner spilles i Norge, Danmark og Sverige.

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
  • Tidligere Liverpool-spiller suspendert av eget lag

    Naby Keïtas tid i Liverpool ble preget av skader og midtbanespilleren har heller ikke blitt en suksess i Werder Bremen denne sesongen. Keïta var ikke i troppen da Werder Bremen tapte 0-5 mot Bayer Leverkusen søndag og nå er han suspendert ut sesongen.

    Ifølge sportsdirektør Clemen Fritz droppet Keïta å bli med i lagbussen da han fikk vite at han var tiltenkt en plass på benken i søndagens kamp.

    Keïta har selv avvist at det er tilfellet, men tirsdag har Werder Bremen likevel altså valgt å suspendere ham.

    – Nabys oppførsel kan ikke tolereres av oss som klubb. Han sviktet laget og satte seg selv foran laget. Det kan vi ikke tillate, sier Fritz.

    Werder Bremen har ilagt Keïta en bot og han får verken trene med laget eller tilbringe tid i lagets garderobe fremover.

    Keita
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal