NRK Meny
Normal

Slik vil Northug psyke ut konkurrentene på fellesstarten

VAL DI FIEMME (NRK.no): Petter Northug har taktikken klar for lørdagens VM-fellesstart. Nordmannen skal psyke ut konkurrentene ved å være synlig i front av feltet.

Petter Northug

Petter Northug har lagt taktikken for lørdagens fellesstart med skibytte.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hallgeir Martin Lundemo

Hallgeir Martin Lundemo har gitt Northug tips om å holde seg godt synlig i teten av feltet for å unngå høy fart i front.

Foto: NRK

– Han skal psyke de andre ut, samtidig som han psyker seg selv opp, sier Northugs treningskompis Hallgeir Martin Lundemo til NRK.no.

Lundemo har studert VM-løypene i Val Di Fiemme sammen med Petter Northug. Sammen har de diskutert seg frem til Northugs taktikk foran VMs andre øvelse for langrennsherrene.

Må ikke vise svakhetstegn

Det er erfaringen fra tidligere fellesstarter som er bakgrunn for taktikken.

For Lundemo har merket seg hvordan farten i front av feltet endres dersom Northug ligger etter teten.

– Det blir gått ganske fort dersom Petter viser svakhetstegn og ligger bak i feltet. Nå er taktikken å ligge litt lenger frem slik at det ikke blitt gått altfor fort, sier Lundemo.

Nystad

Trond Nystad mener det er lurt å ligge fremme i feltet for å slippe å gå inn igjen luker som fort kan oppstå i det harde VM-løypene.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Northug har for vane å ligge et stykke bak i feltet for å spare krefter. Det vil nok overraske de fleste om nordmannen skulle legge seg i front og dra, men han skal holde seg godt synlig for de argeste konkurrentene.

– Når Petter ligger bak tror de at han er borte, at han har sluppet. Da blir det gått med full mundur fra fire, fem forskjellige nasjoner. Da ser de andre at de har mulighet til å vinne, sier Lundemo.

Støttes av treneren

Landslagstrener Trond Nystad tror også det kan være lurt av Northug å holde seg høyt oppe i feltet på lørdagens fellesstart med skibytte.

– Det er ingen fordel å ligge langt bak i denne løypa. Det blir fort et lite trekkspill. Da må man gå inne luka hele tida, sier Nystad til NRK.no.

Martin Johnsrud Sundby er en av dem som ønsker å slå Northug lørdag. Han har lagt sin egen gullplan, men hva planen innebærer hemmeligholdt han på fredagens pressekonferanse.

Sjur Røthe, Eldar Rønning og Tord Asle Gjerdalen går også lørdagens VM-øvelse.

Herrens 30 kilometer fellesstart med skibytte ser på du på NRK1 og NRK.no fra klokken 14.15 lørdag.

Du vil få se en annen Petter Northug enn du er vant til på morgendagens fellesstart. Sammen med treningkompis Hallgeir Martin Lundemo har han nemlig lagt en oppsiktsvekkende plan for å psyke ut konkurrentene. Reporter: Harald Thingnes. Foto/redigerer: Christian Grotnes

Petter Northug har diskutert taktikken for lørdagens fellesstart med treningskompis Hallgeir Martin Lundemo. Nordmannen vil holde seg langt fremme i feltet for å unngå råkjør i front.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Zürich
Friidrett: Diamond League, Zürich
4-4-2 Europaligaen: Rosenborg - Ajax
Friidrett: Diamond League fra Zürich