Hopp til innhold

Her er norsk langrenns ferske fly-kriseplan til OL – koster minst 300.000 kroner

SEISER ALM (NRK): Mens langrennsløperne venter i spenning på nye koronatester, har langrennssjef Espen Bjervig skåret igjennom og landet en plan for å frakte dem til OL i Kina.

miCUY_0hxI8

REISEPLANEN ER SPIKRET: For Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Fredrik Varfjell

Etter det NRK erfarer koster det nye opplegget minst 300.000 kroner. Planen med rutefly er skrotet, men forutsetter nå at ingen blir smittet i løpet av de neste dagene. Nå skal alle inn i chartrede fly fra Italia til OL på andre siden av kloden.

Gutta flyr charter til Norge fra Verona den 30. januar. Så flyr de med charterflyet til Olympiatoppen mandag 31. januar, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK, og fortsetter:

Jentene flyr 1. februar fra Zürich i Sveits. Det er et charterfly som går direkte til Kina.

– Du må bare skjære gjennom

UMggGW63ESk

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

At de to forskjellige kohortene har ulikt reiseopplegg forklarer Bjervig med at guttene, dersom ingen flere blir smittet de nærmeste dagene, er ute av karantene ett døgn tidligere enn damene.

I tillegg ønsker ikke forbundet å blande de to etter høydesamlingen hele OL-troppen er på i italienske Seiser Alm i disse dager.

Hvor krevende har det vært å spikre dette opplegget her?

Det er så mange ukjente faktorer her. Du vet aldri hva som dukker opp rundt neste sving. Men du må bare skjære gjennom. Med jentene er det heldigvis også fleksibelt. Det går charterfly hver dag fra Zürich mellom 1. og 4. februar. Opplegget til gutta forutsetter at det ikke dukker opp smitte, sier Bjervig.

Hvor mye kostet dette opplegget?

Det har jeg ikke turt å regne på ennå. Men dette må bare løses.

Skrotet alle planer om rutefly

NUHh6Fsy9TA

NÆRMER SEG OL: For Therese Johaug, her under trening i Seiser Alm torsdag.

Foto: Felice Calabro' / AP

Det opprinnelige opplegget gikk ut på at både dame- og herreløpere skulle fly rutefly fra München til Oslo i går. Det erkjente flere landslagsløpere at var den store risikoen i ferden mot OL i Beijing.

Langrennslandslaget skulle deretter reise med charterflyet til Olympiatoppen torsdag kveld, men reisen har blitt utsatt som følge av de positive koronaprøvene til Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå.

Nå er uansett alle planer om å fly rutefly lagt i skuffen.

Dette er noe vi har diskutert lenge. Vi fikk også tilbakemelding fra Ole Morten og Arild (landslagstrenere som reiste hjem sist søndag) om at det var mye folk på flyene. Vi så med en gang på alternativer. Og da vi fikk flere smittet i troppen kunne vi ikke gjøre det, sier Bjervig.

– Det er ikke bare å skaffe et fly

Nossum

FORNØYD: Allroundtrener Eirik Myhr Nossum blir torsdag intervjuet av NRK utenfor utøverhotellet i italienske Seiser Alm.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum er naturligvis strålende fornøyd med at ski-ledelsen hjemme i Norge har sørget for minst mulig smitterisiko på vei til OL. Imponert er han også. Han kaller innsatsen ekstraordinær.

– Det er ikke bare å skaffe et fly. I tillegg er det masse ekstrafaktorer oppi dette her, sier Nossum, og fortsetter:

– Jeg antar at telefonen til Espen Bjervig har gått varm fra flere hold etter de siste dagene. At han har rukket å ta noen telefoner og fikse dette, det er vanvittig imponerende, sier han, og snakker på vegne av seg selv og utøvergruppa.

Langrennssjefen setter seg selv på flyet til Kina torsdag kveld. Det er omtrent da de første testsvarene til utøverne kommer inn etter at de testet seg i morgentimene.

Jeg er selvsagt veldig spent, sier Bjervig.

– Løperne kan slappe litt mer av

Norges Skiskytterforbund har hatt samme utfordring som langrenn. Deres utøvere har vært eller er fortsatt i Lavazé i Nord-Italia, en times kjøring fra der langrenn har base.

Skiskytterne har fått ordnet så to privatfly henter utøverne i Verona og frakter dem direkte til Oslo Lufthavn.

gMYNfce_tIo

TRYGGERE VEI TIL OL: For de norske skiskyttergutta, Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Sturla Holm Lægreid, her avbildet under VM i 2021.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Det første flyet er allerede på vei til Oslo, med gullhåpene Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff ombord. Det andre tar av med resten av troppen mandag formiddag.

Partnere og sponsorer, både til forbundets og utøvernes private har bidratt. Sportssjef Per Arne Botnan vil ikke kommentere kostnadene ved en slik reise utover at «det er innenfor rimelighetens grenser».

– Jeg har skjønt at utøverne er rimelig fornøyde, og det forstår jeg godt. Den største risikoen vi utsetter oss for, hadde vært å fly fra München og hjem. Dette gjør at løperne kan slappe litt mer av, for de er så trygge som de kan være, sier sportssjef Per Arne Botnan til NRK.

Siste nytt

 • AaFK snudde til seier mot Jerv

  Det så en stund ut til at Jerv skulle slå Aalesund på bortebane, men med to raske mål sent i kampen snudde hjemmelaget til seier og tre poeng.

  Isak Dybvik Määttä ble avgjørende da han på vakkert vis bøyde ballen i lengste hjørnet med ryggen mot mål ti minutter før slutt.

  Vinnermålet fullførte snuoperasjonen etter at Jerv tok ledelsen i det 65. minutt. Aral Simsir og Erik Brenden kombinerte fint da sistnevnte headet ballen over en utrusende Sten Grytebust og i mål.

  Etter 78 minutter var lagene likt. Simen Bolkan Nordli banket et frispark rett i mål da Jerv-keeper Øystein Øvretveit hadde forlatt sitt hjørne.

  Deretter avgjorde Määttä kampen med sin scoring to minutter senere. Det ga tre poeng og tok laget opp på en sterk 5.-plass på tabellen. Det skiller kun to poeng opp til medaljeplass for det nyopprykkede laget fra Sunnmøre.

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Jerv
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ny Odd-nedtur etter sjansesløseri

  Odd sløste fryktelig foran mål og gikk på et nytt tap i Eliteserien fotball. Sandefjord kjempet seg til 1-0-seier borte.

  Keanin Ayer fikset scoringen etter vel et kvarters spill. Han headet ballen i mål etter et langt innlegg fra venstre. Hjemmelaget kunne ha forsvart seg bedre enn det gjorde.

  Etter scoringen var det Odd for det meste i resten av 1.-omgangen. Hjemmelaget misbrukte flere store sjanser.

  Odd har tapt fem av de seks siste kampene og står med ni poeng på like mange forsøk

  Eliteserien fotball 2022: Odd - Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Her scorer Kolbotn-spilleren direkte fra corner for andre gang

  Kolbotn-spiller Tonje Pedersen leverte to cornere i verdensklasse da Kolbotn knuste Arna-Bjørnar 5–0 onsdag kveld. Pedersen scoret nemlig to mål direkte fra cornermerket.

  Det første corner-målet kom i det 27. minutt. Pedersen skrudde ballen inn mot mål, og på utrolig vis klarte Ida Norstrøm i Arna-Bjørnar-målet å bokse ballen inn i nettet.

  Like før slutt var 27-åringen frempå igjen, og nok en gang fikk Norstrøm problemer med å bokse ballen unna. Dette var Kolbotns femte mål og Pedersens tredje for dagen.

  Den utrolige prestasjonen fikk NRK-legenden Arne Scheie til å heve øyenbrynene.

  – Jeg har sett noe lignende, men det er mange år siden. Det er faktisk over 60 år siden. I nyere tid kan jeg ikke huske å ha sett to direkte fra corner. Det er en unik prestasjon uansett, sier Scheie.

  Kolbotn-spilleren smilte bredt da hun møtte NRK etter kampen. På spørsmål om cornermål er hennes spesialitet, svarer Pedersen:

  – Jeg skal ikke si at jeg har gjort det så veldig mange ganger før. Når vi trener på cornere dagen før kamp, pleier jeg å si at jeg «går for det». Men det er ikke så ofte det går, som regel er det noen som header ballen inn.

  Arna-Bjørnar forblir nummer åtte på tabellen, mens Kolbotn er nummer sju.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste