Her er Norges ukjente surfestjerner

Få vet at to av Europas største surfetalenter er norske. 23 år gamle Luca og Joackim Petersen-Guichard har riktignok vokst opp i Portugal, men har norsk mor og konkurrerer begge for Norge.

Luca og Joackim Guichard

Tvillingene Luca (t.v.) og Joackim Guichard er Norges beste surfere. De er oppvokst i Portugal og har norsk mor og fransk far.

Foto: Marius arnesen

– Vi deler alt. Ok, ikke damer, det deler vi ikke, ler Luca der han sitter ved siden av sin bror Joackim på stranden i Portugal. Bak dem slår bølgene inn mot strandkanten, og foran dem ligger det de holder mest kjært her i verden.

– Og surfebrett. Vi deler ikke surfebrett, skyter Joackim inn.

De er som to dråper vann, tvillingene Luca og Joackim. Og det er passende, for det er i vannet Norges beste surfere trives best.

– Jeg hadde prøvd masse forskjellig sport før surfing, men der kom lidenskapen med en gang. Jeg ble gira fra start, sier Joackim.

Surfere på heltid som 16-åringer

Denne lidenskapen har så til de grader vedvart. Som 16-åringer valgte tvillingene å slutte helt på skolen for å forfølge drømmen. Da ble de surfere på heltid. 23 år gamle har de over 200 reisedøgn i året og reiser verden rundt i et forsøk på å lykkes i idretten.

– Det er nok en overraskelse for mange å se to nordmenn på startlistene i en av verdens hardeste surfeligaer. Det er ikke mange som surfer på dette nivået i Norge, sier Luca.

Artikkelen fortsetter under videoen

Luca og Joackim Guichard (22) er Norges ukjente surfestjerner. Nivået er skyhøyt i denne verdensidretten, men tvillingene samarbeider for å oppnå suksess i Europas hardeste surfeserie. Regi: Christian Nitschke Smith. Sesong 3.(3:4)

Min idrett: Bølgesurfing.

– Det beste livet i verden

Men Luca og Joackim er ikke som nordmenn flest. De har norsk mor og fransk far, og er oppvokst i den lille byen Tavira ved Algarvekysten i Portugal. Det er der surfedrømmen begynte - drømmen som ble en livsstil.

Talentet deres ble oppdaget kjapt og de blir nå sponset av surfebrettprodusenten O’Neill. De lever av å stille opp i videoer og reklame, og tjener bare akkurat nok til å få ting til å gå rundt. Men de lever det livet de drømte om.

Mer om «Min Idrett»:

– Folk sier til oss: Dere burde gå på skole. Hva skal dere gjøre når surfingen er over?

Luca og Joackim Guichard

Luca og Joackim har vokst opp ved Algarvekysten der forholdene ligger godt til rette for surfing. Her er Luca i aksjon.

Foto: NRK
Joackim Guichard

Joackim Guichard.

Foto: NRK
Luca og Joackim Guichard

Jo større bølger man klarer å ta under en konkurranse, jo flere poeng får man. I tillegg vurderes man på stil, hvor lenge man klarer å holde seg på brettet og hvor godt triksene utføres.

Foto: NRK
Luca og Joackim Guichard

Luca Guichard.

Foto: NRK

– Men vi skal prøve å gjøre dette så lenge vi klarer. Det er det beste livet i verden, og det vi elsker å gjøre.

I Norge flere ganger i året

Moren deres, Lis Petersen Guichard, er kunstmaler og kom til Tavria for første gang i 1986. Siden slo hun seg ned i den lille byen sammen med sine to lekne og rastløse tvillinger.

– Jeg oppdaget tidlig at de var interessert i vann. Da de var syv måneder gamle var vi på stranden, og de begynte å krabbe mot bølgene. De krabbet så fort at jeg ikke klarte å ta dem igjen. Til slutt ble de tatt av bølgene, rullet rundt, ristet litt på hodet og begynte å krabbe mot vannet igjen, forteller hun.

Mellom alle turene sine i forbindelse med surfingen, finner Luca og Joackim 4-5 ganger i året tid til å besøke mormor Liv Petersen i Holmenkollen i Oslo.

– Jeg er jo litt bekymret for fremtiden deres, og hva de skal gjøre når de ikke surfer mer. Nå vil de bare surfe og leke, sier hun og ler.

Takknemlig for støtten

I tillegg til norsk snakker brødrene fem språk flytende. De har slekt i enda flere land. Deres far er fra Frankrike, men har røtter fra Egypt og Ny-Guinea. For han er det viktigere hvem sønnene ønsker å bli enn hvor de kommer fra.

– Ja, de er norske, de har alle disse nasjonalitetene, men slik jeg ser det så må de fremdeles utvikle seg. De har mange flere land å besøke, mange språk å lære. Til slutt vil de ende opp med å bli verdensborgere, og det er det som er det viktigste, sier Bernard Guichard.

Og de to guttene er takknemlig for støtten foreldrene har gitt dem i jakten på drømmen

– Selv da vi sluttet på skolen for å surfe sa de at det var greit. De har støttet oss hele veien, sier tvillingene.

– Det var bedre at de gjorde det de gjorde enn at noen skulle tvinge dem til å gå på skolen, sitte stille og ha teoretiske fag, forteller deres mor.

Tøff overgang

Da de var juniorer vant de nær sagt alt. Men overgangen til seniornivå har vært tøff, og guttene har måttet øke treningsnivået for å hevde seg i sin verdensidrett. Det betyr opptil åtte timer med trening hver dag.

– Mange tror det bare er surfing, surfing, surfing, men det er det ikke, sier Joackim.

– Noen ganger blir jeg svimmel av all den andre treningen, legger Luca til.

Brødrene deltar nå i en av verdens hardeste surfeserier. I «Min idrett» følger vi Luca og Joackim inn mot en av konkurransene i serien, hvor de skal bryne seg på bølgene i Pantin i Spania.

Vil bli best i Europa

Konkurransene har alt fra én til seks stjerner, og konkurransen i Pantin har tre stjerner. Det er akkurat der de to unge talentene må lykkes for å kunne leve av surfingen.

– Jeg forventer at nordmennene gir alt utpå der, sier Gabriel Fraga og peker mot bølgene bak seg.

Han er PR-sjef for konkurransen i den spanske byen og vet hva som trengs for at en surfer skal lykkes.

Artikkelen fortsetter under bildet

Luca og Joackim Guichard

Joackim og Luca har viet hele sitt liv til surfingen. Nå drømmer de om å bli best i idretten i Europa.

Foto: Marius Arnesen

– Navnet deres må bli kjent. Hvis de vinner blir de mer populære, og det er det surfing som sport handler om.

Nåløyet er trangt. I forkant av konkurransen i Spania er brødrene rangert som henholdsvis nummer 89 og 90 av 112 påmeldte deltagere. Men ambisjonen er større, og Pantin er bare ett skritt mot det store sportslige målet.

– Å bli best i Europa. Det er mulig, ja, sier brødrene.

Siste nytt

 • Warholm kan bli årets utøvar

  Karsten Warholm kan bli den første nordmannen som blir kåra til årets utøvar av Det internasjonale friidrettsforbundet. Sunnmøringen har hatt ein eventyrleg sesong med VM-gull på 400 meter hekk, europeisk rekord på distansen og han har vunne alle løpa han har delteke i dette året. Prisen blir delt ut i Monaco 23. november.

  Karsten Warholm
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • Norge-kamp spilles med tilskuere

  Det rumenske fotballforbundet bekrefter overfor Nettavisen at de har fått tillatelse til å slippe inn barn på EM-kvalikkampen mot Norge tirsdag kveld. UEFA vedtok først at kampen skulle spilles for tomme tribuner etter bråk fra rumenske tilhengere i tidligere kamper. Ifølge nettstedet ventes det nå rundt 30.000 barn.

  EM-kvalifisering fotball menn: Norge - Spania
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Skuffende tap for Vipers

  Vipers Kristiansand fikk en smell i mesterligaen søndag. Borte mot kroatiske HC Podravka ble det 24-25-tap.

  Vipers står nå med en seier og ett tap på to kamper. Metz topper gruppa med to strake seirer.

   Ole Gustav Gjekstad ett
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal