Hopp til innhold

Her er Norges sikreste OL-kort

Med 100 dager igjen til OL i London har NRK lagt den norske OL-kabalen. Klikk deg inn på de forskjellige kortene for å lese om de norske OL-håpene! Bla nedover for å se flere kort.

Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen jubler for ny olympisk rekord under OL i Beijing. Nok en gang er han et av Norges sikreste gullkort.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Jeg har troen på at det blir et greit OL for Norges del, men ikke noe sensasjonelt bra. Det kan jo fort hende at det blir null gull, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke til NRK.no.

I en omfattende gjennomgang av de norske OL-håpene har NRK vurdert fire utøvere som Norges største gullhåp.

Idrettshistorikeren har på sin side egentlig bare to klare, norske favoritter: Andreas Thorkildsen og kvinnelandslaget i håndball.

Han advarer om at Norge kan komme til kort i gullkampen for første gang siden 1984. Den gangen ble det bare ett sølv og to bronsemedaljer.

– Gullene deles ikke ut på forhånd, men jeg vil tro at vi kan klare mellom seks og åtte medaljer, hvorav to av medaljene forhåpentligvis blir gull, sier Schanke.

Usikker på Dale Oen

Siden 1984 har det gått langt bedre for Norge, som står med 12 gull på de siste tre mesterskapene. NRK vurderer disse fire som våre største favoritter denne gangen:

  • Spydkasteren Andreas Thorkildsen
  • Svømmeren Alexander Dale Oen
  • Skytteren Tore Brovold
  • Kvinnelandslaget i håndball

Idrettshistoriker Schanke har lenge sett for seg tre norske gull, men nedjusterte sitt eget tips da Alexander Dale Oen pådro seg en skulderskade.

Nå holder han altså Thorkildsen og kvinnelandslaget i håndball som Norges sterkeste kort.

– Utgangspunktet var tre gull, men Dale Oen er mer en outsider enn en gullfavoritt i mine øyne, forklarer Schanke, og legger til Norge har flere outsidere som kan slå til.

– Jeg vil langtfra avskrive Tore Brovold (skyting), Olaf Tufte (roing) og Eirik Verås Larsen (padling). Med full klaff kan de gå helt til topps, mener idrettshistorikeren.

(saken fortsetter under grafikken)

Norske medaljer i sommer-OL
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

De samme gamle

Under Beijing-OL i 2008 tok Norge tre gull. Olaf Tufte gikk seirende ut av finalen i roing singlesculler, mens Andreas Thorkildsen vant spydfinalen etter olympisk rekord på 90,57 meter.

Håndballjentene kunne også juble for edelt metall etter å ha slått Russland 34-27 i finalen.

Tore Brovold

Tore Brovold er fremst i rekken av flere norske skyttere som kan ta medalje i London.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Nettopp Thorkildsen og kvinnelandslaget i håndball er gullfavoritter på ny, mens Olaf Tufte ses på som en utfordrer til gullet.

Legger man til at tre av sølvvinnerne fra 2008, Alexander Dale Oen, Eirik Verås Larsen og Tore Brovold, er outsidere i London, ser man at Norge må sette sin lit til de «gode, gamle».

– Det tar tid å etablere seg i verdenstoppen i sommeridrettene. Det er en lang vei til toppen, og mange års arbeid er nødt til å ligge bak. Derfor er vi nok avhengige av å stole på de som har prestert tidligere, forteller Schanke.

Han tar likevel forbehold om at en nykommer kan sørge for norsk jubel.

– Edvald Boasson Hagen kan ta medalje. Det blir vanskelig, men han er av de som kan innfri, avslutter Schanke.

Er det noen som mangler på listen? Skulle noen vært høyere eller lavere? Si din mening i kommentarfeltet!

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal