NRK Meny
Normal

Her tester Rønning Norges nye OL-våpen

TRONDHEIM (NRK.no): På det nye toppidrettssenteret i Granåsen skal Eldar Rønning gå 15-kilometeren i OL ti ganger før han reiser til Sotsji. Det får ikke Petter Northug.

Eldar Rønning

VIDEO: NRK var med da Eldar Rønning testet den nye rulleskimølla i Granåsen for første gang torsdag morgen.

Eldar Rønning

Eldar Rønning stuper i mål til seier på femmila i Holmenkollen i 2012. Til vinteren er han blant favorittene på 15 km klassisk i OL.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

NRK.no møter Rønning (32) når han tester landslagets ferske OL-simulator på det nye toppidrettssenteret i Granåsen for aller første gang torsdag morgen:

En tredemølle og høyteknologisk utsyr verdt flere millioner, skal hjelpe Rønning og de andre på å forberede seg optimalt til lekene i februar.

– Dette kan være det som skiller. Nå får jeg gått 15-kilometern i Sotsji ti ganger før jeg går den på ordentlig. Det handler om forberede seg maksimalt. Høyden i Russland er knallhard, og nå får jeg testet alt fra motbakkepartiene til fartsøkningene, sier trønderen.

– Psykisk overtak

NRK får som første medium se på det nye verktøyet før den offisielle åpningen.

En monitor justerer farten og høyden på tredemøllen etter løypeprofilen i Sotsji. Allerede nå skaffer Rønning seg en formening om hvor han kan sette inn støtet – og hvilke teknikker som er mest effektive i de ulike partiene.

Fagansvarlig ved Olympiatoppen og langrennsforsker Øyvind Sandbakk tror simulatoren kan skaffe nordmenn et psykisk overtak:

– Spesialt mentalt tror jeg dette har en effekt. Man kan jobbe målrettet og i detalj allerede nå. Langrennssporten utvikler seg hele tiden og dette er et opplegg vi har troen på, sier Sandbakk.

– Aldri vært bedre

Eldar Rønning er en av den klassiske 15-kilometerns heteste gullfavoritter. Sølvvinneren på distansen fra VM i Oslo i 2011 føler kroppen er mer enn i rute:

– Jeg har ikke kjent meg piggere og jeg har nok aldri vært bedre enn jeg er nå. For meg er det kun klassisk som gjelder. Jeg blåser i å trene skøyting for å være 100 prosent forberedt der jeg har størst sjanse for å ta gull. Medalje er selvfølgelig også stort, men jeg går for seieren.

Og med de unike fasilitetene i Granåsen føler Rønning at han har et fortrinn mot utenlandske gulljegere:

– Dette er mitt hemmelige våpen. Foreløpig ...

Northug må betale

Og det er ikke bare i forhold til utenlandske konkurrenter Rønning får et forsprang. For mens landslagsløperne har fri tilgang, er ikke Petter Northug velkommen på det nye toppidrettssenteret etter at han brøt med Norges skiforbund.

OL-simulatoren ligger omtrent en oppløpsside fra Northugs bosted, men skiesset må stille seg i kø og betale leie hvis han vil trene på mølla.

– Vi prioriterer landslagsløpere. Det er en klar avtale mellom Norges Skiforbund og oss, at utøverne på landslag skal ha vår fulle oppmerksomhet og støtte fram mot OL, bekrefter Sandbakk.

Siste nytt

 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal