Hopp til innhold

Her tester Rønning Norges nye OL-våpen

TRONDHEIM (NRK.no): På det nye toppidrettssenteret i Granåsen skal Eldar Rønning gå 15-kilometeren i OL ti ganger før han reiser til Sotsji. Det får ikke Petter Northug.

Eldar Rønning

VIDEO: NRK var med da Eldar Rønning testet den nye rulleskimølla i Granåsen for første gang torsdag morgen.

Eldar Rønning

Eldar Rønning stuper i mål til seier på femmila i Holmenkollen i 2012. Til vinteren er han blant favorittene på 15 km klassisk i OL.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

NRK.no møter Rønning (32) når han tester landslagets ferske OL-simulator på det nye toppidrettssenteret i Granåsen for aller første gang torsdag morgen:

En tredemølle og høyteknologisk utsyr verdt flere millioner, skal hjelpe Rønning og de andre på å forberede seg optimalt til lekene i februar.

– Dette kan være det som skiller. Nå får jeg gått 15-kilometern i Sotsji ti ganger før jeg går den på ordentlig. Det handler om forberede seg maksimalt. Høyden i Russland er knallhard, og nå får jeg testet alt fra motbakkepartiene til fartsøkningene, sier trønderen.

– Psykisk overtak

NRK får som første medium se på det nye verktøyet før den offisielle åpningen.

En monitor justerer farten og høyden på tredemøllen etter løypeprofilen i Sotsji. Allerede nå skaffer Rønning seg en formening om hvor han kan sette inn støtet – og hvilke teknikker som er mest effektive i de ulike partiene.

Fagansvarlig ved Olympiatoppen og langrennsforsker Øyvind Sandbakk tror simulatoren kan skaffe nordmenn et psykisk overtak:

– Spesialt mentalt tror jeg dette har en effekt. Man kan jobbe målrettet og i detalj allerede nå. Langrennssporten utvikler seg hele tiden og dette er et opplegg vi har troen på, sier Sandbakk.

– Aldri vært bedre

Eldar Rønning er en av den klassiske 15-kilometerns heteste gullfavoritter. Sølvvinneren på distansen fra VM i Oslo i 2011 føler kroppen er mer enn i rute:

– Jeg har ikke kjent meg piggere og jeg har nok aldri vært bedre enn jeg er nå. For meg er det kun klassisk som gjelder. Jeg blåser i å trene skøyting for å være 100 prosent forberedt der jeg har størst sjanse for å ta gull. Medalje er selvfølgelig også stort, men jeg går for seieren.

Og med de unike fasilitetene i Granåsen føler Rønning at han har et fortrinn mot utenlandske gulljegere:

– Dette er mitt hemmelige våpen. Foreløpig ...

Northug må betale

Og det er ikke bare i forhold til utenlandske konkurrenter Rønning får et forsprang. For mens landslagsløperne har fri tilgang, er ikke Petter Northug velkommen på det nye toppidrettssenteret etter at han brøt med Norges skiforbund.

OL-simulatoren ligger omtrent en oppløpsside fra Northugs bosted, men skiesset må stille seg i kø og betale leie hvis han vil trene på mølla.

– Vi prioriterer landslagsløpere. Det er en klar avtale mellom Norges Skiforbund og oss, at utøverne på landslag skal ha vår fulle oppmerksomhet og støtte fram mot OL, bekrefter Sandbakk.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal