Hopp til innhold

Dette fyrtårnet (186 cm) må stoppes

BEOGRAD/OSLO (NRK.no) Er det én spiller de norske håndballjentene bør ha et ekstra øye med i kveldens EM-finale mot Montenegro, er det 186 centimeter-høye Katarina Bulatović (27).

Bulatovic mot Norge i OL-finalen

Katarina Bulatović (i midten) er Montenegros viktigste spiller. Dette bildet er hentet fra OL-finalen i London, der Bulatovic scoret 10 av Montenegros mål. Her i duell med Kari Mette Johansen (t.v.) og Heidi Løke.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

– Norge er favoritter. De har mer erfaring og har vært verdens beste håndballag i mange år, så de får ha favorittstempelet, sier Montenegros største stjerne, Katarina Bulatović, til NRK.

Storscoreren med de mange flettene rager over de fleste journalistene i pressesonen.

Med sine 186 centimeter er Katarina Bulatović den nest høyeste spilleren på det montenegriske laget, og fire centimeter høyere enn Norges høyeste spiller, Kristine Lunde-Borgersen.

Men ikke la deg lure av det vinnende vesenet og de søte flettene. Bulatović er lynrask og har nese for mål.

Skyter og skyter

– Hun er sammen med vår egen Linn Jørum Sulland kanskje den beste høyrebacken i verden. Hun har et fantastisk skudd, i tillegg til at hun er atletisk og hurtig. Hun er en garanti for mål, sier Larvik-trener Tor Odvar Moen til NRK.no.

Så langt har stjernebacken scoret 48 mål i EM, som er desidert flest i mesterskapet. Til sammenligning har vår bestemann på toppscorerlisten, Linn Jørum Sulland, scoret 36, altså 12 mål mindre.

Men så skal det også nevnes at Bulatović har fyrt av desidert flest skudd også.

Den høyreiste kvinnen, som er født og oppvokst i Serbia, har sendt avgårde 102 skudd på sju EM-kamper. Det tilsvarer rundt 15 skudd per kamp. Til sammenligning har Linn Jørum Sulland bare skutt 68 ganger hittils i EM.

– Hun har et knallhardt skudd. Kanskje ikke det hardeste i verden, men det som gjør henne unik er at hun alltid klarer å komme i posisjon til å fyre av, sier Moen.

Utnytter høyden til det fulle

Bulatovic

Her jubler Katarina Bulatović for ett av de ti målene hun scoret i OL-finalen mot Norge.

Foto: Petr David Josek / Ap

Venstrehendte Bulatović kan på grunn av sin store høyde løfte skuddarmen over forsvarsblokken. Derfor scorer hun mange av målene sine fra godt over 10 meters hold. I tillegg er hun også en mester til å finte seg gjennom forsvar.

– Hun har den sjeldne egenskapen at hun kan sette foten i bakken på 10 meter, gå i været, og klinke kula i nettet, sier Moen.

Montenegros nummer 32 er imidlertid ikke bare en målgjører - hun har også flest målgivende pasninger i mesterskapet, med 32.

– Hvordan kan de norske jentene nøytralisere henne?

– De som står i midtforsvaret, altså toerne og treerne, må stå opp og komme raskt ut og treffe skuddarmen hennes. Det gjelder å stå såpass tett at hun ikke kommer til skudd, og blir tvunget til å spille fra seg ballen, sier Moen.

Kopi på OL-finalen

27 år gamle Katarina Bulatović, som nylig har signert for den rumenske storklubben CS Oltchim Râmnicu Vâlcea, er Montenegros viktigste angrepsvåpen.

Tor Odvar Moen

Tor Odvar Moen er trener i Larvik, og har møtt Katarina Bulatović i flere mesterligakamper de siste årene.

Foto: Djorovic, Aleksandar / SCANPIX / NTB scanpix

I lørdagens dramatiske semifinale mot erkerival og vertsnasjon Serbia scoret hun seks mål, og bidro til at årets EM-finale blir en kopi av sommerens OL-finale mellom Norge og Montenegro.

Som vi husker ble det en nervepirrende affære, som Norge til slutt vant 26-23. Da er det også verdt å nevne at Bulatović scoret 10 av Montenegros mål i den finalen.

– Hergeirsson husker nok den kampen godt, så han har nok en plan for hvordan han skal stoppe Bulatović denne gangen, sier Moen.

Blitt viktig for lille Montenegro

Siden OL i august har Montenegro mistet sin aller viktigste spiller, Bojana Popovic. Popovic valgte å legge opp etter London-lekene. Det har gitt plass til Bulatović , som nå har overtatt rollen som Montenegros spydpiss.

– Bojana var mitt store forbilde, så det er et kjempetap for oss at hun ikke er med lenger, sier Bulatović til NRK.

Det lille landet Montenegro, som først ble selvstendig så sent som i 2006, har kun 650 000 innbyggere. Derfor er det en stor prestasjon at kvinnelandslaget har tatt seg til to strake mesterskapsfinaler.

– Det er et lite mirakel at vi er i finalen. Det er bare 65 kvinner i hele Montenegro som satser på håndball, sier trener Dragan Adzic til NTB.

Edin kåret til EMs beste

Anja Edin er kåret til håndball-EMs mest verdifulle spiller. Ytterligere to norske kom på mesterskapets stjernelag - Heidi Løke og keeper Katrine Lunde.

Telemarkingen Edin har spilt et meget solid mesterskap. Hun byttet klubb fra Storhamar til Larvik i sommer.

Stjernelaget ble offentliggjort før søndagens medaljekamper.

Dette er de utvalgte:

Keeper: Katrine Lunde Haraldsen (Norge).
Venstreving: Polina Kuznetskova (Russland).
Høyreving: Jovanka Radicevic (Montenegro).
Venstreback: Sanja Damnjanovic (Serbia).
Høyreback: Katarina Bulatovic (Montenegro).
Midtback: Andrea Lekic (Serbia).
Linjespiller: Heidi Løke (Norge).

Mest verdifulle spiller: Anja Edin (Norge).

Beste forsvarer: Anja Althaus (Tyskland)

PS! Dersom Norge vinner finalen i kveld, tar håndballjentene sitt femte strake EM-gull, og det sjette totalt. Norge vant håndball-EM for første gang i 1998, deretter i 2004, 2006, 2008 og sist i 2010.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal