NRK Meny
Normal

NM-vinneren ble OL-vraket

LILLEHAMMER (NRK.no): Hverken Simen Østensen, Simen Andreas Sveen eller Petter Eliassen er tatt ut i den norske OL-troppen. Den siste, omdiskuterte OL-plassen blant herreløperne gikk til Didrik Tønseth.

Simen Østensen

NM-vinner Simen Østensen må se Sotsji-OL fra sofaen. Den omdiskuterte siste OL-billetten gikk til Didrik Tønseth.

 • Se hele troppen lenger ned i artikkelen!

Landslagssjef Vidar Løfshus presenterte hvem av de norske langrennsløperne som fikk OL-billett direkte på NRK etter lørdagens NM-tremil.

Didrik Tønseth

OL-KLAR: Didrik Tønseth skal til Sotsji - mye på grunn av pallplassen han leverte i verdenscupen på Lillehammer før jul.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Der ble det klart at sterke løpere som Simen Østensen, Simen Andreas Sveen og Petter Eliassen alle må se OL fra sofakroken.

Den siste, omdiskuterte OL-billetten gikk i stedet til Didrik Tønseth. Tønseth endte på 10.-plass i Tour de Ski, og ble nummer tre på 15-kilometeren på Lillehammer i verdenscupen i desember.

 • Hva synes du om OL-uttaket? Si din mening i kommentarfeltet under saken eller diskutér med andre langrennsinteresserte på NRK Sportens Facebook-side!

– Historisk sterk tropp

– Det er ikke noe hyggelig å la potensielle medaljekandidater bli hjemme. Det har vært et utrolig vanskelig uttak, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Løfshus er imidlertid klar på at utøverne som er tatt ut, er de beste.

– Vi har tatt ut en historisk sterk OL-tropp. Målet er å bli beste langrennsnasjon i OL, sier Løfshus.

Blant de uttatte løperne finnes sterke navn som Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Chris Jespersen og Sjur Røthe (se hele lista lenger ned i artikkelen).

– Vi må bare være glad for at vi har den bredden vi har. Ingen vet helt på forhånd hvordan det skulle bli denne gangen. Det blir vanskelig å gå seg inn på stafettlaget. Det er fantastisk å være en del av en så sterk tropp. Jeg får håpe jeg får gå et par distanser i OL, sier Petter Northug med et lurt smil, som altså har hatt alt annet enn optimale forberedelser til OL-sesongen.

Nå er han altså OL-klar, blant annet etter å ha vist klar formstigning etter nyttår.

Sveen skuffet

Simen Andreas Sveen fikk overbragt beskjeden om at han var vraket av NRK like etter at uttaket ble kjent.

Sveen, som endte på 4.-plass i lørdagens NM-tremil, var svært skuffet over å ikke få bli med til Russland.

– Jeg føler jeg har gjort det jeg kunne gjøre for å bli tatt ut. Jeg har løftet meg bra i klassisk, og har prestert i verdenscup. Når ikke det er godt nok, så er det ikke noe å gjøre. Jeg hadde veldig lyst til å gå styggfort på femmila i OL, sier Sveen til NRK.

Østensen: – Tønseth har ikke vært bedre enn meg

Heller ikke Simen Østensen, som vant 15-kilometeren i NM på torsdag – der han blant annet slo Tour de Ski-vinner Martin Johnsrud Sundby – er OL-klar.

Østensen kjempet med Didrik Tønseth om den siste OL-billetten. Fossum-løperen synes det er vanskelig å si om uttaket er feil eller ikke.

– Jeg føler egentlig jeg har gjort det som trengs for å være med. Han (Didrik Tønseth journ.anm.) har vel ikke vært noe bedre enn meg de siste ukene, så... ja, mumler Østensen når han får høre uttaket fra NRK.no.

– Hvorfor tror du de valgte Tønseth fremfor deg?

– Det er vanskelig å si. Kanskje fordi han går med flagget i panna, sier Østensen, og peker på at Didrik Tønseth er landslagsløper, mens Østensen går for privatlag.

– Det kan kanskje ha litt med det å gjøre. Men det er klart, han leverte et kanonløp her på Lillehammer i verdenscupen og gikk også et par gode etapper i Touren. Her i dag var det så jevnt mellom oss at det kanskje ikke er noe å si på det, sier Østensen.

På lørdagens tremil endte Østensen på 5.-plass, mens Didrik Tønseth ble nummer 12.

Her er langrennsutøverne som er tatt ut til Sotsji-OL:

Kvinner:

Marit Bjørgen
Celine Brun-Lie
Maiken Caspersen Falla
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Therese Johaug
Heidi Weng
Kristin Størmer Steira
Ingvild Flugstad Østberg

Herrer:

Eirik Brandsdal
Tord Asle Gjerdalen
Anders Gløersen
Pål Golberg
Ola Vigen Hattestad
Chris André Jespersen
Finn Hågen Krogh
Petter Northug jr.
Eldar Rønning
Sjur Røthe
Martin Johnsrud Sundby
Didrik Tønseth

Siste nytt

 • Beskyldes for å ha dopet hundene

  Ledelsen for Iditarod-løpet i Alaska i USA anklager Dallas Seavey, som har vunnet løpet fire ganger, for å ha dopet hundene sine. Selv nekter 30-åringen for å ha gitt forbudte stoffer til dem i årets løp, og han har trukket seg fra neste års løp i protest.

  Dallas Seavey
  Foto: Mark Thiessen / AP
 • New York Rangers tapte igjen

  Mats Zuccarello og New York Rangers gikk på nok en smell da de tapte 1-4 mot San Jose Sharks natt til tirsdag. Lørdag fikk Rangers en kjærkommen opptur med en 4-2-seier, men mandag ble det nytt tap. Laget har nå tapt åtte av sesongens ti kamper.

  Feiret scoring
  Foto: Adam Hunger / Ap
 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge