Forbundet om OL-troppen: – Tidenes beste landslag

Laget som skal forsvare Norges ære i sjakk-OL på hjemmebane er klart. Alle spillerne i troppen er stormestre, men en av dem vet fortsatt ikke om han får fri fra jobben i SFO.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen var selvskreven på det norske OL-laget. Men fire andre utøvere er med i elitelaget til Tromsø-OL.

Foto: STAFF / Reuters

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer blir stjernene på det norske laget sammen med Simen Agdestein.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er kanskje ingen vanlig, fullskala olympiade det er snakk om, men Tromsø blir vertskap for et gedigent arrangement i 2014, nemlig OL i sjakk.

To uker i august skal de aller beste sjakkspillerne i landet måle sine taktiske ferdigheter i en spennende turnering i «Nordens Paris».

Det er ventet opp mot 2000 deltakere fra 170 deltakerland.

Les også:

Norges lag

Norges elitelag i herreklassen består av fem stormestere:

 • Magnus Carlsen (Stavanger Sjakklubb)
 • Simen Agdestein (Oslo Schakselskap)
 • Jon Ludvig Hammer (Oslo Schakselskap)
 • Kjetil Lie (Asker Schakklubb)
 • Leif Erlend Johannesen (Oslo Schakselskap)

Noen er åpenbart mer kjente enn andre for de mindre sjakkinteresserte.

Simen Agdestein

Sjakkveteran Simen Agdestein var et åpenbart valg på det norske landslaget til OL i Tromsø. Agdestein har vært en god rådgiver også for Magnus Carlsen opp gjennom årene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Verdensmester og flaggskip Magnus Carlsen, norgestoer Jon Ludvig Hammer og veteran Simen Agdestein var åpenbare valg.

Det var større kamp om de to siste plassene på laget, men både Lie og Johannessen er sterke spillere.

Johannessen har lenge vært en av landets beste spillere, og har representert Norge i flere OL tidligere. Men denne OL-deltakelsen vil toppe alt, mener han.

– Det er veldig stas. Både å spille sammen med verdensmesteren og å spille med det norske flagget på brystet. Det blir et høydepunkt i sjakk-karrieren min.

Vil ha tips fra Carlsen

Kjetil Lie, opprinnelig fra Porsgrunn, ble stormester i sjakk og norgesmester i 2009. Også han synes oppdraget han har blitt tildelt er ærefullt.

– Det er helt fantastisk å få denne sjansen. Dette er noe jeg har jobbet for lenge, og jeg har iherdig prøvd å kvalifisere meg

Men med jobb som miljøterapeut på en skole og SFO har han imidlertid ikke fått spilt like mye sjakk de siste tre årene som han kunne ønske. Og faktisk ser han ikke på det som en selvfølge at han skal få fri fra jobben for å spille i verdens største sjakkturnering.

– Det må jo faktisk ordne seg med jobb også, sier han med et smil.

Nå blir det imidlertid hardtrening fremover for Lie.

– Det blir pugging av varianter, oppussing av åpningsrepertoaret og mer til. Så håper jeg jo Magnus Carlsen vil være velvillig med å gi meg noen tips!

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kjetil Lie

Kjetil Lie er miljøterapeut på Borgen skole og SFO. Og man skulle tro han har gode tips å komme med til de sjakkinteresserte barna. Her er han sammen med Celina Holm Ytredal, Julie Haugerud, Adrian Hegna, Nicolai Thorsen Kratzel, Henrik Aaltvedt og Ludvik Haukom Apeland.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Tidenes beste lag

Thomas Robertsen, leder for Eliteutvalget i Norges Sjakkforbund har klokkertro på det nye laget.

– Dette er tidenes beste norske landslag. Førstelaget i åpen klasse består utelukkende av stormestre. Vi har verdensmesteren, og noen veldig gode spillere som i form kan hamle opp med hvem som helst. Magnus leder vei, men får en flott samling av sterke spillere bak seg.

Han mener laget er en herlig blanding av kreativitet, erfaring, soliditet og enorm vilje, og sier det har vært en krevende prosess å velge ut spillerne på grunn av at det er mange gode norske sjakkspillere nå i sjakkens verden.

Og det er høye forventninger til prestasjonene: Å komme blant de 10 beste.

– Norges Sjakkforbund har et godt håp om å få se tidenes norske OL-prestasjon, og gleder seg stort til å se dette laget på hjemmebane i Tromsø i august. Med direktesendinger på TV og Internett, kan nordmenn begynne og glede seg til en meget spennende konkurranse på øverste nivå, sier Robertsen.

Interessen har eksplodert

Et nærmest samlet Norge fulgte med da Magnus Carlsen ble verdensmester før jul. Thomas Robertsen er overbevist om at arrangementet i Tromsø vil forsterke interessen for sjakk i Norge ytterligere.

– Hele verdens øyne vil bli rettet mot Tromsø i august, og da er det gode sjanser for at dette kan smitte over på nordmenn. Vi håper på et veldig entusiastisk hjemmepublikum som vil støtte opp om sine egne og skape trøkk og engasjement.

Siste nytt

 • Benitez ferdig i Newcastle

  Rafael Benitez sluttar som manager i Newcastle når kontrakten går ut søndag, melder klubben, som har jobba for at han skal halde fram.

  Benitez har leia Newcastle i tre sesongar. Tidlegare har han vore sjef i mellom anna Real Madrid, Napoli, Inter, Liverpool og Valencia.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Martin Rickett / AP
 • Far og sønn Diack for retten

  Fransk påtalemyndighet har tiltalt tidligere friidrettstopp Lamine Diack og hans sønn, Papa Massata Diack, for korrupsjon og hvitvasking, erfarer AFP. Lamine Diack var president i Det internasjonale friidrettsforbundet, men måtte gå av etter anklager om korrupsjon.

  FILE PHOTO: President of International Association of Athletics Federations (IAAF) Diack answers a question at a news conference in Beijing,
  Foto: Jason Lee / Reuters
 • Hovland klatrer på rankingen

  Viktor Hovland fortsetter klatringen på verdensrankingen i golf etter 54.-plassen i proffdebuten i USA søndag.

  21-åringen er nå nummer 339, 17 plasser opp fra forrige uke. Ved nyttår lå han på en langt mer beskjeden 1157.-plass.

  Amerikanske Brooks Koepka topper fortsatt listen.

  X02835
  Foto: Bill Streicher / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal