Hopp til innhold

Forbundet om OL-troppen: – Tidenes beste landslag

Laget som skal forsvare Norges ære i sjakk-OL på hjemmebane er klart. Alle spillerne i troppen er stormestre, men en av dem vet fortsatt ikke om han får fri fra jobben i SFO.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen var selvskreven på det norske OL-laget. Men fire andre utøvere er med i elitelaget til Tromsø-OL.

Foto: STAFF / Reuters

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer blir stjernene på det norske laget sammen med Simen Agdestein.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er kanskje ingen vanlig, fullskala olympiade det er snakk om, men Tromsø blir vertskap for et gedigent arrangement i 2014, nemlig OL i sjakk.

To uker i august skal de aller beste sjakkspillerne i landet måle sine taktiske ferdigheter i en spennende turnering i «Nordens Paris».

Det er ventet opp mot 2000 deltakere fra 170 deltakerland.

Les også:

Norges lag

Norges elitelag i herreklassen består av fem stormestere:

 • Magnus Carlsen (Stavanger Sjakklubb)
 • Simen Agdestein (Oslo Schakselskap)
 • Jon Ludvig Hammer (Oslo Schakselskap)
 • Kjetil Lie (Asker Schakklubb)
 • Leif Erlend Johannesen (Oslo Schakselskap)

Noen er åpenbart mer kjente enn andre for de mindre sjakkinteresserte.

Simen Agdestein

Sjakkveteran Simen Agdestein var et åpenbart valg på det norske landslaget til OL i Tromsø. Agdestein har vært en god rådgiver også for Magnus Carlsen opp gjennom årene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Verdensmester og flaggskip Magnus Carlsen, norgestoer Jon Ludvig Hammer og veteran Simen Agdestein var åpenbare valg.

Det var større kamp om de to siste plassene på laget, men både Lie og Johannessen er sterke spillere.

Johannessen har lenge vært en av landets beste spillere, og har representert Norge i flere OL tidligere. Men denne OL-deltakelsen vil toppe alt, mener han.

– Det er veldig stas. Både å spille sammen med verdensmesteren og å spille med det norske flagget på brystet. Det blir et høydepunkt i sjakk-karrieren min.

Vil ha tips fra Carlsen

Kjetil Lie, opprinnelig fra Porsgrunn, ble stormester i sjakk og norgesmester i 2009. Også han synes oppdraget han har blitt tildelt er ærefullt.

– Det er helt fantastisk å få denne sjansen. Dette er noe jeg har jobbet for lenge, og jeg har iherdig prøvd å kvalifisere meg

Men med jobb som miljøterapeut på en skole og SFO har han imidlertid ikke fått spilt like mye sjakk de siste tre årene som han kunne ønske. Og faktisk ser han ikke på det som en selvfølge at han skal få fri fra jobben for å spille i verdens største sjakkturnering.

– Det må jo faktisk ordne seg med jobb også, sier han med et smil.

Nå blir det imidlertid hardtrening fremover for Lie.

– Det blir pugging av varianter, oppussing av åpningsrepertoaret og mer til. Så håper jeg jo Magnus Carlsen vil være velvillig med å gi meg noen tips!

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kjetil Lie

Kjetil Lie er miljøterapeut på Borgen skole og SFO. Og man skulle tro han har gode tips å komme med til de sjakkinteresserte barna. Her er han sammen med Celina Holm Ytredal, Julie Haugerud, Adrian Hegna, Nicolai Thorsen Kratzel, Henrik Aaltvedt og Ludvik Haukom Apeland.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Tidenes beste lag

Thomas Robertsen, leder for Eliteutvalget i Norges Sjakkforbund har klokkertro på det nye laget.

– Dette er tidenes beste norske landslag. Førstelaget i åpen klasse består utelukkende av stormestre. Vi har verdensmesteren, og noen veldig gode spillere som i form kan hamle opp med hvem som helst. Magnus leder vei, men får en flott samling av sterke spillere bak seg.

Han mener laget er en herlig blanding av kreativitet, erfaring, soliditet og enorm vilje, og sier det har vært en krevende prosess å velge ut spillerne på grunn av at det er mange gode norske sjakkspillere nå i sjakkens verden.

Og det er høye forventninger til prestasjonene: Å komme blant de 10 beste.

– Norges Sjakkforbund har et godt håp om å få se tidenes norske OL-prestasjon, og gleder seg stort til å se dette laget på hjemmebane i Tromsø i august. Med direktesendinger på TV og Internett, kan nordmenn begynne og glede seg til en meget spennende konkurranse på øverste nivå, sier Robertsen.

Interessen har eksplodert

Et nærmest samlet Norge fulgte med da Magnus Carlsen ble verdensmester før jul. Thomas Robertsen er overbevist om at arrangementet i Tromsø vil forsterke interessen for sjakk i Norge ytterligere.

– Hele verdens øyne vil bli rettet mot Tromsø i august, og da er det gode sjanser for at dette kan smitte over på nordmenn. Vi håper på et veldig entusiastisk hjemmepublikum som vil støtte opp om sine egne og skape trøkk og engasjement.

Sportsnyheter

Masseslagsmål i gatene før finalen – kastet stoler etter hverandre

I Sevilla var stemningen langt fra harmonisk foran europaligafinalen. Store folkemengder barket sammen i gatene, og flere kastet stoler mot hverandre.

Siste nytt

 • Frankfurt vant dramatisk europaliga-finale

  Tidligere Arsenal-stjerne Aaron Ramsey ble syndebukk for Rangers da Eintracht Frankfurt og Jens Petter Hauge kom seirende ut av straffesparkkonkurransen.

  – Jeg kan ikke tro det. Vi er søren meg mestere! utbrøt Kevin Trapp i intervju med Viaplay.

  Det var Rafael Santos Borré som satte det avgjørende straffesparket.

  Dermed vant tyskerne europaligafinalen, og er klare for mesterligaen.

  Rangers var laget som tok ledelsen, etter at Joe Aribo sendte skottene i ledelsen. Men Frankfurt brukte bare ti minutter på å svare, da Rafael Santos Borré skled inn utligningen fra kloss hold. Dermed var lagene like langt med 20 minutter igjen av ordinær tid.

  Etter det var det ingen som klarte å få ballen i nettet, og kampen måtte gå til ekstraomganger i Sevilla.

  Rangers hadde en gigantisk mulighet til å ta ledelsen på tampen av ekstraomgangene, men en ellevill redning fra Kevin Trapp sørget for at det måtte avgjøres på straffekonk.

  Europa League - Final - Eintracht Frankfurt v Rangers
  Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters
 • Storhamar finaleklare etter thriller

  Storhamar var best da det gjaldt som mest og slo Sola 35-30 etter ekstraomganger i andre semifinalekamp i eliteseriesluttspillet i håndball.

  Dermed er Hamar-laget klar for finale med 2-0-seier i best av tre-serien. Det ble 37-27-seier på hjemmebane i det første oppgjøret.

  Sola ledet 14-13 til pause og var stort sett hele kampen ett eller to mål foran gjestene. Vendepunktet kom da Storhamar kvitterte til 29-29 på straffekast i siste sekund av ordinær tid.

  I ekstraomgangen var bortelaget overlegent. Sola maktet bare å score ett mål, mens Storhamar scoret seks og vant med fem mål.

  Anniken Obaidli og Kristin Venn var sentrale med sju mål hver for Storhamar. Fire spillere, blant dem veteranvingen Camilla Herrem, scoret seks mål for Sola. (NTB)

  Europaligaen håndball kvinner, kvartfinale 2. kamp, Viborg - Storhamar.
  Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix / NTB
 • 16-åring scoret i Lyn-debuten

  Lyn tok seg komfortabelt videre til cupens tredje runde, etter 4-0-seier over Ull/Kisa. Miriam Mjåseth skrev seg først opp på scoringslista da hun limte ballen opp i krysset, og Kristin Holmen sørget for at det stod 2-0 til Lyn til pause.

  Scoringene lot vente på seg i andre omgang, men etter 75 minutter løsnet det igjen. 16 år gamle Tuva Henriksen var iskald alene med keeper og satte inn 3-0, bare syv minutter etter at hun ble byttet inn og fikk A-lagsdebuten for Lyn. Una Søyland punkterte kampen ti minutter før slutt.

  Det ble spilt ti kamper i cupen onsdag, og alle toppserielagene tok seg videre. LSK Kvinner og Brann tok seg begge enkelt videre, begge med 12-0-seiere over henholdsvis Tynset og Loddefjord.

  Vålerenga er også klare for tredje runde etter 9-0 mot Fart. Det samme er Røa, som knuste Runar 8-0.

  John Arne Riise og Avaldsnes fikk seg også et oppløftende resultat etter blytunge 0-10 for Brann i Toppserien. I cupens 2. runde vant Avaldsnes 3-1 over Viking.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste