Her er forslaget som kan endre hoppsporten

Et hopp-tilløp bygget som en tunnel? NRK-ekspert Johan Remen Evensen tror denne polske ideen kan være starten på en hopprevolusjon.

Tunell-Zakopane

FREMTIDEN?: Polske arkitekter ønsker å bygge inn tilløpet i Zakopane.

Foto: Skjermdump / TVP Sport

– Det jeg synes er gøy med denne ideen, er at det kan være starten på hva som kan bli, sier Evensen når han ser tegningene av Zakopane.

De to polske arkitektene Przemylslaw Gawęda og Marcin Sajdak har lansert tegninger av en ny type tilløp for Det internasjonale skiforbundet (FIS), skriver polske TVP Sport.

Hensikten er å skjerme tilløpet for vær og vind, og med det gi hopperne så like forhold som mulig.

– Hvis det plutselig begynner å snø i en omgang, og det legger seg i sporet, vil det begrense hastigheten til utøverne. Noe som igjen gjør at konkurransen ikke er rettferdig i det hele tatt, sier Evensen.

– Skihopping er en utendørsidrett

Han mener den polske ideen ikke er revolusjonerende i seg selv, men at den kan gi grobunn for fremtiden.

Johan Remen Evensen

POSITIV: Johan Remen Evensen ser positivt på forslaget om å bygge inn tilløpet i Zakopane.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Tenker man litt videre, kan man fortsette denne tunnelen. Man kan gjøre den enda større og bygge inn hele hoppbakken på en liknende måte. Da begynner vi å snakke om noe som kan være med å løse problemet for hoppsporten, som er utfordringen med vær og vind, sier Evensen.

Også hoppsjef Claas Brede Bråthen er positiv til nyvinningen som har blitt lansert.

– Det er en spennende tanke for å sikre konkurransene mot det ekstreme snøfallet. Da tar man bort løvblåserne som man bruker i dag, sier Bråthen til NRK.

For gang på gang blir hoppkonkurranser utsatt, flyttet og påvirket av været.

– Skihopping er en utendørsidrett, det må vi bevare. Samtidig må man klare å fornye seg og se de behovene som dagens idrett stiller til både utøvere og de som arrangerer renn, understreker Evensen.

– Det er en reell mulighet

Forslaget om et overbygg i Zakopane er foreløpig kun en idé. En idé som kan fornye hoppsporten, men som også må kvalitetssikres.

Claas Brede Bråthen

UTVIKLING: Claas Brede Bråthen tror arkitekttegningene kan bli en virkelighet.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Vi er opptatte av utvikling, men vi må ta ting steg for steg. Det kan være at denne innbyggingen av tilløpet er positiv, men det vet vi ikke før vi har gjort grundigere analyser, sier Bråthen.

Samtidig understreker han at stemningen rundt prosjektet er positiv, og at det er en reell mulighet for at vi vil kunne se et «tunnel-tilløp».

– Muligheten ligger i at noen forfølger det videre og gjør de sjekkene som man tenker at man må gjøre, og om det finnes økonomi til å gjøre det. Da kan det være at det kommer på plass.

Sportsnyheter

Sterke reaksjoner mot handsregelen: – Bare tull

Handsregelen får hard medfart etter nye kontroversielle avgjørelser. Nå ønsker flere at regelen endres – igjen.

Alaphilippe

Mistet faren i sommer – brast i gråt etter sin største bragd

Julian Alaphilippe rykket i den siste bakken og sikret et suverent gull i sykkel-VM. I målområdet tok følelsene overhånd.

Siste nytt

 • Glimt vant tross straffebom og rødt

  Bodø/Glimt fortsetter ufortrødent videre. Mot Vålerenga ble det ny seier og ledelsen i ligaen er nå på hele 18 poeng.

  Glimt ledet 2-0 til pause etter mål av Kasper Junker og Philip Zinckernagel. Etter pause var Glimt svakere. Jens Petter Hauge bommet på straffe og Marius Lode ble utvist, men Vålerenga klarte ikke utnytte overtallet.

  Bodø/glimt vålerenga 27. september 2020
  Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
 • Markus Henriksen klar for Rosenborg

  Markus Henriksen er tilbake i Rosenborg-drakt for første gang siden 2012. 28-åringen har skrevet under på en kontrakt ut 2024, melder RBK.

  Trønderen vender tilbake til moderklubben etter å ha vært klubbløs siden kontrakten med Hull gikk ut denne sommeren.

  Markus Henriksen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • RBK klatret forbi Molde

  Torgeir Børven fikk en etterlengtet sjanse på topp for Rosenborg, men gikk igjen målløs av banen mot Aalesund. Kristoffer Zachariassen avgjorde kampen med to scoringer, mens Sigurd Haugen scoret for vertene. 2-1-seieren gjør at Rosenborg klatrer opp til en 2.-plass på tabellen – foran Odd og Molde.

  RBK
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Sendeplan

Kl. Program Kanal