Her er forslaget som kan endre hoppsporten

Et hopp-tilløp bygget som en tunnel? NRK-ekspert Johan Remen Evensen tror denne polske ideen kan være starten på en hopprevolusjon.

Tunell-Zakopane

FREMTIDEN?: Polske arkitekter ønsker å bygge inn tilløpet i Zakopane.

Foto: Skjermdump / TVP Sport

– Det jeg synes er gøy med denne ideen, er at det kan være starten på hva som kan bli, sier Evensen når han ser tegningene av Zakopane.

De to polske arkitektene Przemylslaw Gawęda og Marcin Sajdak har lansert tegninger av en ny type tilløp for Det internasjonale skiforbundet (FIS), skriver polske TVP Sport.

Hensikten er å skjerme tilløpet for vær og vind, og med det gi hopperne så like forhold som mulig.

– Hvis det plutselig begynner å snø i en omgang, og det legger seg i sporet, vil det begrense hastigheten til utøverne. Noe som igjen gjør at konkurransen ikke er rettferdig i det hele tatt, sier Evensen.

– Skihopping er en utendørsidrett

Han mener den polske ideen ikke er revolusjonerende i seg selv, men at den kan gi grobunn for fremtiden.

Johan Remen Evensen

POSITIV: Johan Remen Evensen ser positivt på forslaget om å bygge inn tilløpet i Zakopane.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Tenker man litt videre, kan man fortsette denne tunnelen. Man kan gjøre den enda større og bygge inn hele hoppbakken på en liknende måte. Da begynner vi å snakke om noe som kan være med å løse problemet for hoppsporten, som er utfordringen med vær og vind, sier Evensen.

Også hoppsjef Claas Brede Bråthen er positiv til nyvinningen som har blitt lansert.

– Det er en spennende tanke for å sikre konkurransene mot det ekstreme snøfallet. Da tar man bort løvblåserne som man bruker i dag, sier Bråthen til NRK.

For gang på gang blir hoppkonkurranser utsatt, flyttet og påvirket av været.

– Skihopping er en utendørsidrett, det må vi bevare. Samtidig må man klare å fornye seg og se de behovene som dagens idrett stiller til både utøvere og de som arrangerer renn, understreker Evensen.

– Det er en reell mulighet

Forslaget om et overbygg i Zakopane er foreløpig kun en idé. En idé som kan fornye hoppsporten, men som også må kvalitetssikres.

Claas Brede Bråthen

UTVIKLING: Claas Brede Bråthen tror arkitekttegningene kan bli en virkelighet.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Vi er opptatte av utvikling, men vi må ta ting steg for steg. Det kan være at denne innbyggingen av tilløpet er positiv, men det vet vi ikke før vi har gjort grundigere analyser, sier Bråthen.

Samtidig understreker han at stemningen rundt prosjektet er positiv, og at det er en reell mulighet for at vi vil kunne se et «tunnel-tilløp».

– Muligheten ligger i at noen forfølger det videre og gjør de sjekkene som man tenker at man må gjøre, og om det finnes økonomi til å gjøre det. Da kan det være at det kommer på plass.

Siste nytt

 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Sterk PGA-avslutning av Hovland

  Viktor Hovland avsluttet PGA-turneringen i West Virginia med en knallsterk 64-runde.

  Det plasserte ham på en fin 5.-plass da han var ferdig med sin runde. Det er likevel mange spillere som ennå ikke er ferdig med sin avslutningsrunde.

  Viktor Hovland
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP
 • Stabæk kapret poeng mot Glimt

  Stabæk var heldige og effektive på bortebane i Eliteserien søndag. Det holdt til 3-3 borte mot gulljagende Bodø/Glimt. Ettersom Molde vant hjemme mot Tromsø, ligger Bodø/Glimt nå tre poeng bak serielederen.

   Bodø/Glimts Patrick Berg og Stabæks Emil Bohinen
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal