NRK Meny
Normal

Slik forklares de uforklarlige tabbene

SOTSJI (NRK): Hvordan i all verden var det mulig at både Magnus Carlsen og Vishy Anand overså et trekk som helt vanlige sjakkspillere kunne funnet?

Anand og Carlsen

På pressekonferansen etter partiet så det ut som både Viswanathan Anand og Magnus Carlsen var litt rystet over sine egne feil.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Dirk Jan ten Geuzendam

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i sjakkbladet New in Chess.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– For et parti! For et drama! utbryter sjakkredaktør Dirk Jan ten Geuzendam begeistret.

Etter det heseblesende sjette VM-partiet satt forbausede eksperter igjen og gnidde seg i øynene i Sotsji.

Hvordan var det mulig at Magnus Carlsen, tidenes høyest ratede sjakkspiller, satte kongen på d2 i det 26. trekket? Og hvordan presterte den femdoble verdensmesteren Viswanathan Anand å la ham slippe unna med det?'

Ikke spesielt vanskelig

VM-spillerne tenker gjerne 20 trekk framover, men de måtte bare tenke to-tre for å oppdage kjempebrøleren. Det kan selv vanlige dødelige forstå ved å se analysen til NRK-kommentator Torstein Bae:

Torstein Bae mener Carlsens tabbe i det 26. trekket kan være en av VMs største tabber. Se analysen av denne tabben og det påfølgende som første til at Anand tapte.

VIDEO: Se Torstein Bae analysere Carlsen og Anands kjempebukker.

– Dette eneste som skulle til var en relativt kort trekksekvens. Det var ikke en avansert løsning i det hele tatt. Det er veldig unikt at begge overså noe så elementært, sier Dirk Jan ten Geuzendam.

NRK snakket med flere av verdens ledende sjakkjournalister etter partiet. De trekker frem fire årsaker til brølerne:

1) Stillingen virket rolig og ufarlig

Carlsen Anand

Vishy Anand bøyer seg over datamaskinen på pressekonferansen mens han studerer trekkene som gikk galt.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Partiet var inne i en relativt rolig fase. Derfor var det egentlig ikke til å forvente at det skulle oppstå en så dramatisk mulighet så raskt.

Begge spillerne sa på pressekonferansen at man ikke forventer at noe sånt skal skje i en så stabil stilling.

– Jeg tror Magnus slurvet litt. Han følte at det ikke var særlig risiko lenger, for han var inne i en stilling uten tapsfare. Han mistet nok fornemmelsen av fare, sier Peter Doggers, innholdsdirektør i Chess.com.

2) De var opptatt med å tenke på mer avanserte varianter

Siden det stod litt stille i partiet, var både Carlsen og Anand i gang med å kalkulere kompliserte angrep. Trekket de overså var rett og slett så enkelt at det ikke falt dem inn.

Peter Doggers

Peter Doggers, innholdsdirektør i Chess.com.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Vishy forklarte jo hvorfor han ikke så den, han var kun fokusert på sin egen plan. Jeg tror det samme gjelder for Magnus. Man tenker ikke over et så enkelt trekk når man er i ferd med å kalkulere en større plan, sier Doggers.

3) Påkjenningen av å spille VM-kamp

Spillerne har vært gjennom fem intense partier allerede, og vet at ethvert svakt trekk kan koste dem VM.

– Det skjer oftere tabber i store kamper. Spillerne er mer stresset og urolige fordi kampen betyr så mye, sier Dirk Jan ten Geuzendam.

4) Anand forventet ikke at Carlsen skulle gjøre noe så dumt

Verdens beste sjakkspiller gjør slike feil ekstremt sjelden. Derfor var antagelig ikke Anand spesielt opptatt av å sjekke om Carlsens trekk var helt idiotiske. Inderen sa det best selv på pressekonferansen:

– Når du ikke forventer å få en gave, er det ikke alltid du tar imot.

Pila

NRKs graf viser oversikten over utviklingen i partiet, ifølge datamaskinene. I det 26. trekket viser kurven hvordan Carlsen plutselig mister hele overtaket, før Anand gir det tilbake igjen i neste trekk.

Klikk deg fram og tilbake i partiet under! De grove tabbene skjedde i trekk 26.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Lovren klar for Ronaldo-test

  Dejan Lovren vet han har en tøff oppgave i vente mot Cristiano Ronaldo i mesterligafinalen: – Ronaldo har spilt denne typen kamper i 12-15 år. Han scorer over 30 mål hver sesong. Men vi møter verdens beste spisser i Premier League, så vi vet hvordan vi skal forsvare oss som lag.

  Dejan Lovren
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Emery klar som ny Arsenal-manager

  Unai Emery blir Arsène Wengers arvtaker som Arsenal-manager. Spanjolen har de to siste sesongene vært trener i franske Paris Saint-Germain. Før det ledet han Sevilla til tre strake europaligatitler mellom 2014 og 2016. Han har også vært trener i Valencia.

  Arsène Wenger ga seg ved sesongslutt etter 22 år som Arsenal-manager.

  FILES-FBL-ENG-PR-ARSENAL-EMERY
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

Sendeplan

Kl. Program Kanal