Første landslag på fire år: – Dette betyr veldig mye for veldig mange

Etter fire år uten har Norge omsider fått et a-landslag i basketball.

a-landslaget i basket

LANDSLAGET: Disse herrene skal representere Norge under universiaden i Taiwan. Bak fra venstre: Audun Eskeland (trener), Gunnar Voigt Nesbø (trener), Sjur Dyb Berg, Eivind Lamo, Johannes Dolven, Henrik Davidsen, Alex Dakin og trener Mathias Eckhoff (hovedtrener). Foran fra venstre: Marko Lepovic, Henrik Lange, Espen Fjærestad, Lars Espe, Anders Nymo, Mikkel Kolstad og Chris-Ebou Ndow

Foto: Norges Basketballforbund

Torsdag setter disse guttene seg på flyet og reiser til Taiwan for å representere Norge i Universiaden 2017. Dermed har Norge et landslag i basket for første gang på fire år.

– Det betyr at basket kan få høyere status, og folk anser oss som en seriøs idrett. Det er bra at Norge får være med på noe internasjonalt, sier assistenttrener Audun Eskeland til NRK.

– Dette betyr veldig mye for veldig mange, sier Eskeland.

– Har vært rart

I 2012 besluttet NBBF å legge ned landslagene grunnet dårlig økonomi. Etter et økonomisk katastrofeår hadde ikke forbundet kroner til å drive landslag på verken dame- eller herresiden.

– Da jeg vokste opp hadde jeg et landslag å se opp til. Jeg spilte for Bygdøy Basket, og noen på laget ble tatt ut på landslaget. De siste årene har vi ikke hatt den muligheten, og det er veldig rart, sier Johannes Dolven (21).

Johannes Dolven

KAPTEIN: 21 år gamle Johannes Dolven.

Foto: Norges Basketballforbund

Han er kapteinen for det nye herrelandslaget. 21-åringen fra Oslo spiller universitetsbasket for Barry University i Miami.

– Det er en stor ære. Det er veldig kult at de stoler på meg og at jeg får ansvaret for et helt nytt landslag, sier Dolven til NRK.

Møter USA før mesterskapet

Denne helgen har Dolven og resten av landslagstroppen ladet opp til Universiaden i Taiwan. Torsdag setter de seg på flyet østover, og allerede fredag er det kamp. Kun fire timer etter landing venter selveste USA til en treningskamp.

– En brutal start?

– Nei, det er ikke så farlig. Det er en treningskamp, og når vi først skal kastes til ulvene får vi smake det i en kamp som ikke teller. Da får vi kjent på nivået, svarer Eskeland.

assistenttrener på landslaget, Audun Eskeland

ASSISTENT: Audun Eskeland er assistenttrener på landslaget. Mathias Eckhoff er sjef.

Foto: Norges Basketballforbund

I gruppespillet venter Canada, Tyskland, Finland, Hongkong, og Japan.

– Det er typisk norsk å reise ned for kun å møte de beste. Jeg tenker litt annerledes. Vi skal vise at vi kan vinne kamper. Hvis vi vinner et par kamper er jeg fornøyd, sier Dolven.

Siste nytt

 • VAR-annullert King-mål

  Bournemouth tok sin aller første bortesiger mot Southampton med 3-1 i sørkyst-derbyet i Premier League fredag kveld, og kleiv opp til ein sterk tredjeplass på tabellen.

  Joshua King kom ikkje på scoringslista. Han avslutta eit angrep med å setje ballen i mål, men var hårfint offside. King rakk å juble, men det var før dommaren konsulterte VAR og annullerte.

  Då leia allereie Bornemouth 1-0 etter scoring av Nathan Aké. Like før pause sette Harry Wilson inn 2-0. James Ward-Prowse reduserte på straffe, og Southampton pressa for utlikning det meste av andre omgang, men lykkast ikkje.

  I staden utnytta Callum Wilson ein gigatabbe av Bournemouth-keeper Angus Gunn og kunne trille inn 3-1 fire minutt på overtid.

  Joshua King
  Foto: Tony O'brien / Reuters
 • Norges gruppemotstander straffes

  EM-kvalifiseringsmøtet mellom Romania og Norge skal spilles for tomme tribuner. Romania straffes hardt av UEFA for supporternes oppførsel i tidligere kamper, det melder NTB. Bakgrunnen for straffen var supporternes oppførsel i kampene mot Spania og Malta, hvor kampen ble utsatt i ett minutt på grunn av at det ble kastet fyrverkeri inn på banen. Det rumenske fotballforbundet har i tillegg fått en bot på 83.000 euro, tilsvarende cirka 820.000 kroner. Romania og Norge møtes i Bucuresti 15. oktober. Norge trenger trolig seier dersom det skal være et reelt håp om å gå videre fra sin EM-kvalifiseringsgruppe.

  Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hovland med eagle og tetkamp

  Med fire slag under par i dag og seks under par totalt er Viktor Hovland førebels nummer 8 etter to rundar av PGA Championship på europatouren i Wentworth i England.

  Hovland hadde ein eagle (to under par) og fire birdiar (eitt under par), men også tre bogeyar (eitt over par) fredag.

  Engelske Justin Rose og svenske Henrik Stenson leier med ni under par.

  Turneringa blir avslutta søndag, og er ei av fire europeiske turneringar som Hovland må delta i for å vere aktuell for Europas lag til Ryder Cup neste år.

  Viktor Hovland
  Foto: Carl Andreas Wold / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal