Første landslag på fire år: – Dette betyr veldig mye for veldig mange

Etter fire år uten har Norge omsider fått et a-landslag i basketball.

a-landslaget i basket

LANDSLAGET: Disse herrene skal representere Norge under universiaden i Taiwan. Bak fra venstre: Audun Eskeland (trener), Gunnar Voigt Nesbø (trener), Sjur Dyb Berg, Eivind Lamo, Johannes Dolven, Henrik Davidsen, Alex Dakin og trener Mathias Eckhoff (hovedtrener). Foran fra venstre: Marko Lepovic, Henrik Lange, Espen Fjærestad, Lars Espe, Anders Nymo, Mikkel Kolstad og Chris-Ebou Ndow

Foto: Norges Basketballforbund

Torsdag setter disse guttene seg på flyet og reiser til Taiwan for å representere Norge i Universiaden 2017. Dermed har Norge et landslag i basket for første gang på fire år.

– Det betyr at basket kan få høyere status, og folk anser oss som en seriøs idrett. Det er bra at Norge får være med på noe internasjonalt, sier assistenttrener Audun Eskeland til NRK.

– Dette betyr veldig mye for veldig mange, sier Eskeland.

– Har vært rart

I 2012 besluttet NBBF å legge ned landslagene grunnet dårlig økonomi. Etter et økonomisk katastrofeår hadde ikke forbundet kroner til å drive landslag på verken dame- eller herresiden.

– Da jeg vokste opp hadde jeg et landslag å se opp til. Jeg spilte for Bygdøy Basket, og noen på laget ble tatt ut på landslaget. De siste årene har vi ikke hatt den muligheten, og det er veldig rart, sier Johannes Dolven (21).

Johannes Dolven

KAPTEIN: 21 år gamle Johannes Dolven.

Foto: Norges Basketballforbund

Han er kapteinen for det nye herrelandslaget. 21-åringen fra Oslo spiller universitetsbasket for Barry University i Miami.

– Det er en stor ære. Det er veldig kult at de stoler på meg og at jeg får ansvaret for et helt nytt landslag, sier Dolven til NRK.

Møter USA før mesterskapet

Denne helgen har Dolven og resten av landslagstroppen ladet opp til Universiaden i Taiwan. Torsdag setter de seg på flyet østover, og allerede fredag er det kamp. Kun fire timer etter landing venter selveste USA til en treningskamp.

– En brutal start?

– Nei, det er ikke så farlig. Det er en treningskamp, og når vi først skal kastes til ulvene får vi smake det i en kamp som ikke teller. Da får vi kjent på nivået, svarer Eskeland.

assistenttrener på landslaget, Audun Eskeland

ASSISTENT: Audun Eskeland er assistenttrener på landslaget. Mathias Eckhoff er sjef.

Foto: Norges Basketballforbund

I gruppespillet venter Canada, Tyskland, Finland, Hongkong, og Japan.

– Det er typisk norsk å reise ned for kun å møte de beste. Jeg tenker litt annerledes. Vi skal vise at vi kan vinne kamper. Hvis vi vinner et par kamper er jeg fornøyd, sier Dolven.

Siste nytt

 • Sagosen og Oftedal kan vinne pris

  Sander Sagosen og Stine Bredal Oftedal er blant de nominerte når Det internasjonale håndballforbundet (IHF) skal kåre årets håndballspiller i verden i 2018. Fem menn og fem kvinner er nominert. Kun prestasjoner i 2018 skal med i vurderingen.

  2018 EM-sluttspill håndball kvinner i Frankrike. Kamp om 5-6 palssen mellomn Sverige-Norge
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Arsenal videre i europaligaen

  Arsenal er videre i europaligaen etter at de vant 3-0 over BATE på hjemmebane torsdag kveld. Et selvmål av Zakhar Volkov og nettkjenninger fra Shkodran Mustafi og Sokratis sørget for 3-0-seier. «The Gunners» vant dermed oppgjøret 3-1 sammenlagt.

  Europa League - Round of 32 Second Leg - Arsenal v BATE Borisov
  Foto: Eddie Keogh / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal