Hopp til innhold

Første landslag på fire år: – Dette betyr veldig mye for veldig mange

Etter fire år uten har Norge omsider fått et a-landslag i basketball.

a-landslaget i basket

LANDSLAGET: Disse herrene skal representere Norge under universiaden i Taiwan. Bak fra venstre: Audun Eskeland (trener), Gunnar Voigt Nesbø (trener), Sjur Dyb Berg, Eivind Lamo, Johannes Dolven, Henrik Davidsen, Alex Dakin og trener Mathias Eckhoff (hovedtrener). Foran fra venstre: Marko Lepovic, Henrik Lange, Espen Fjærestad, Lars Espe, Anders Nymo, Mikkel Kolstad og Chris-Ebou Ndow

Foto: Norges Basketballforbund

Torsdag setter disse guttene seg på flyet og reiser til Taiwan for å representere Norge i Universiaden 2017. Dermed har Norge et landslag i basket for første gang på fire år.

– Det betyr at basket kan få høyere status, og folk anser oss som en seriøs idrett. Det er bra at Norge får være med på noe internasjonalt, sier assistenttrener Audun Eskeland til NRK.

– Dette betyr veldig mye for veldig mange, sier Eskeland.

– Har vært rart

I 2012 besluttet NBBF å legge ned landslagene grunnet dårlig økonomi. Etter et økonomisk katastrofeår hadde ikke forbundet kroner til å drive landslag på verken dame- eller herresiden.

– Da jeg vokste opp hadde jeg et landslag å se opp til. Jeg spilte for Bygdøy Basket, og noen på laget ble tatt ut på landslaget. De siste årene har vi ikke hatt den muligheten, og det er veldig rart, sier Johannes Dolven (21).

Johannes Dolven

KAPTEIN: 21 år gamle Johannes Dolven.

Foto: Norges Basketballforbund

Han er kapteinen for det nye herrelandslaget. 21-åringen fra Oslo spiller universitetsbasket for Barry University i Miami.

– Det er en stor ære. Det er veldig kult at de stoler på meg og at jeg får ansvaret for et helt nytt landslag, sier Dolven til NRK.

Møter USA før mesterskapet

Denne helgen har Dolven og resten av landslagstroppen ladet opp til Universiaden i Taiwan. Torsdag setter de seg på flyet østover, og allerede fredag er det kamp. Kun fire timer etter landing venter selveste USA til en treningskamp.

– En brutal start?

– Nei, det er ikke så farlig. Det er en treningskamp, og når vi først skal kastes til ulvene får vi smake det i en kamp som ikke teller. Da får vi kjent på nivået, svarer Eskeland.

assistenttrener på landslaget, Audun Eskeland

ASSISTENT: Audun Eskeland er assistenttrener på landslaget. Mathias Eckhoff er sjef.

Foto: Norges Basketballforbund

I gruppespillet venter Canada, Tyskland, Finland, Hongkong, og Japan.

– Det er typisk norsk å reise ned for kun å møte de beste. Jeg tenker litt annerledes. Vi skal vise at vi kan vinne kamper. Hvis vi vinner et par kamper er jeg fornøyd, sier Dolven.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal