Første landslag på fire år: – Dette betyr veldig mye for veldig mange

Etter fire år uten har Norge omsider fått et a-landslag i basketball.

a-landslaget i basket

LANDSLAGET: Disse herrene skal representere Norge under universiaden i Taiwan. Bak fra venstre: Audun Eskeland (trener), Gunnar Voigt Nesbø (trener), Sjur Dyb Berg, Eivind Lamo, Johannes Dolven, Henrik Davidsen, Alex Dakin og trener Mathias Eckhoff (hovedtrener). Foran fra venstre: Marko Lepovic, Henrik Lange, Espen Fjærestad, Lars Espe, Anders Nymo, Mikkel Kolstad og Chris-Ebou Ndow

Foto: Norges Basketballforbund

Torsdag setter disse guttene seg på flyet og reiser til Taiwan for å representere Norge i Universiaden 2017. Dermed har Norge et landslag i basket for første gang på fire år.

– Det betyr at basket kan få høyere status, og folk anser oss som en seriøs idrett. Det er bra at Norge får være med på noe internasjonalt, sier assistenttrener Audun Eskeland til NRK.

– Dette betyr veldig mye for veldig mange, sier Eskeland.

– Har vært rart

I 2012 besluttet NBBF å legge ned landslagene grunnet dårlig økonomi. Etter et økonomisk katastrofeår hadde ikke forbundet kroner til å drive landslag på verken dame- eller herresiden.

– Da jeg vokste opp hadde jeg et landslag å se opp til. Jeg spilte for Bygdøy Basket, og noen på laget ble tatt ut på landslaget. De siste årene har vi ikke hatt den muligheten, og det er veldig rart, sier Johannes Dolven (21).

Johannes Dolven

KAPTEIN: 21 år gamle Johannes Dolven.

Foto: Norges Basketballforbund

Han er kapteinen for det nye herrelandslaget. 21-åringen fra Oslo spiller universitetsbasket for Barry University i Miami.

– Det er en stor ære. Det er veldig kult at de stoler på meg og at jeg får ansvaret for et helt nytt landslag, sier Dolven til NRK.

Møter USA før mesterskapet

Denne helgen har Dolven og resten av landslagstroppen ladet opp til Universiaden i Taiwan. Torsdag setter de seg på flyet østover, og allerede fredag er det kamp. Kun fire timer etter landing venter selveste USA til en treningskamp.

– En brutal start?

– Nei, det er ikke så farlig. Det er en treningskamp, og når vi først skal kastes til ulvene får vi smake det i en kamp som ikke teller. Da får vi kjent på nivået, svarer Eskeland.

assistenttrener på landslaget, Audun Eskeland

ASSISTENT: Audun Eskeland er assistenttrener på landslaget. Mathias Eckhoff er sjef.

Foto: Norges Basketballforbund

I gruppespillet venter Canada, Tyskland, Finland, Hongkong, og Japan.

– Det er typisk norsk å reise ned for kun å møte de beste. Jeg tenker litt annerledes. Vi skal vise at vi kan vinne kamper. Hvis vi vinner et par kamper er jeg fornøyd, sier Dolven.

Siste nytt

 • Utslått på 400 meter i VM

  Henrik Christiansen startet svømme-VM med 400 meter fri natt til søndag, men det gikk ikke helt som ønsket i bassenget i Sør-Korea. Nordmannen ble bare nummer seks i det femte heatet, og med den 10. beste tiden tok han seg ikke til finalen. Tiden var 3.46,99.

  – Det var kjedelig. Jeg ville svømme mye fortere og det kjentes ikke bra. Under løpet kjente jeg at det ikke var noe superløp, og det er seks tideler over pers. De tidelene trengte jeg for finale. Det er veldig surt, sier han til SVT.

  Christiansen svømmer også 800m fri og 1500m fri i VM. Heller ikke Tomoe Hvas tok seg til finalen på 50 meter butterfly i natt.

  Henrik Christiansen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen VM-klar etter «pers»

  Henrik Ingebrigtsen satte personlig rekord på 5000 meter med 13:15.38 under et stevne i Heusden i Belgia lørdag. Han forbedret sin egen rekord fra 13:16.97.

  Tiden er over 13 sekunder bak lillebror Jakobs norske rekord, som ble satt i London lørdag.

  Henrik Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Norske medaljer i U20-EM

  Pål Haugen Lillefosse vant gull i stav i U20-EM i svenske Borås lørdag. Lillefosse var den eneste som gikk over 5.41 og vant dermed sitt andre EM-gull. 18-åringen vant også U18-EM i fjor. I tillegg kom Markus Rooth på tredjeplass i tikamp.

  Norgesmesterskapet i friidrett 2016.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal