NRK Meny
Normal

Sjanseløse på dopernes monstertider

Tall fra Infostrada viser at rekorden opp Alpe d'Huez trolig aldri vil bli slått. Rekorden er over tre minutter bedre enn de beste tidene i dag.

Lance Armstrong og Marco Pantani

JUKSET: Amerikanske Lance Armstrong (t.v.) og italienske Marco Pantani kjempet flere harde kamper opp bratte fjellsider, som her opp Mont Ventoux i 2000-utgaven av Tour de France. I ettertid har det kommet frem at begge brukte ulovlige dopingmidler.

Foto: LAURENT REBOURS / AP

– Det skal ikke være mulig, sier den talentfulle proffsyklisten Sven Erik Bystrøm (23) når NRK viser han tallene.

– Dette beviser at den tiden var den mørkeste i sykkelhistorien, legger Katusja-proffen til mens øynene løper nedover det hvite arket på bordet foran ham.

Han stopper og leser:

 • 1995: Marco Pantani, 00:36:40, 22,58 km/t
 • 2004: Lance Armstrong, 00:37:36, 22,02 km/t
 • 1997: Jan Ullrich, 00:37:40, 21,98 km/t.

Bystrøm snur arket og leser videre:

 • 2013: Nairo Quintana, 00:39:48, 20,80 km/t

Ulike tider

Marco Pantani

«PIRATEN»: Italienske Marco Pantani har rekorden opp Alpe d'Huez, satt i 1995. I ettertid viste det seg at Pantani var dopet, men hans fremtoning har likevel gjort ham til en folkehelt blant mange italienere. Pantani fikk kallenavnet «Piraten» fordi han brukte både skaut og ring i øret. Bildet er tatt i 2000.

Foto: Luren Rebours / Ap

I mange år er det blitt diskutert hvem som har den raskeste tiden opp det populære Tour de France-fjellet Alpe d'Huez. Ulike kilder opererer med ulike tider. Både fordi enkelte måler tiden over 14,4 km med et flatt parti i starten, og fordi tidtakingen av selve klatringen ikke startet før i 1994.

På lørdag skal Tour de France-rytterne igjen opp det sagnomsuste fjellet - helst så fort som mulig.

NRK har vært i kontakt med den velrenommerte internasjonale statistikkleverandøren Infostrada, som har et omfattende tallmateriale fra Tour de France-historien. På vegne av NRK har de funnet frem historiens ti raskeste tider opp Alpe d'Huez og sammenlignet dem med de beste tidene de siste årene.

Tidene ser du i faktaboksen under. De er fra selve klatringen på 13,8 km, med en gjennomsnittlig stigning på 8,1 prosent, og stemmer overens med rekordene det anerkjente nettstedet climbing-records.com opererer med.

Knuste dopet Armstrong

Tidene bekrefter teorien om at verdens beste syklister i dag bruker lengre tid opp fjellet enn de dopingtatte 90-tallsrytterne.

Marco Pantani

UTESTENGT: Marco Pantani eskorteres ut av italiensk politi 5. juni 1999 etter at han ble utestengt fra Giro d'Italia på grunn av for høye blodverdier. Pantani døde av en overdose kokain 14. februar 2004.

Foto: PASCAL PAVANI / AFP

Rekorden til italienske Marco Pantani virker nærmest umenneskelig. I 1995 syklet han opp Alpe d'Huez på 36 minutter og 40 sekunder med en gjennomsnittsfart på 22,58 km/t.

En ting er at han knuser Nairo Quintanas bestetid fra 2013 med over tre minutter, noe annet er at rekorden er 54 sekundere raskere enn det en gjennomdopet Lance Armstrong presterte på samme distanse på en såkalt «bakketempo i 2004.

– Når jeg tenker på at Lance syklet opp der saktere på en bakketempo, høres det veldig, veldig fort ut, sier tidligere proffsyklist Gabriel Rasch om Pantanis tid.

På en bakketempo starter rytterne i bunn av bakken og går i mål på toppen. Lance Armstrong kunne altså kjøre det han maktet i hver eneste av de 21 hårnålssvingene opp Alpe d'Huez - med friske bein.

I 1995, derimot, hadde Marco Pantani allerede syklet 148 km før han angrep fjellet.

– Som ren rytter tror jeg det er helt umulig å sykle så fort. Fysisk umulig, sier Sven Erik Bystrøm.

Quintana nr 37

Quintanas tid fra 2013, forrige gang Tour de France-rytterne syklet opp Alpe d'Huez, er bare den 37. beste gjennom tidene.

– Det er ekstra oppsiktsvekkende at tidene fra den gang er så mye raskere når man tenker på hvor mye bedre utstyret er blitt, sier Bystrøm.

Marco Pantani, den skallede, litt mystisk mannen med ring i øret, tørkle på hodet og kallenavnet «Piraten», ble utestengt fra Giro d' Italia i 1999 på grunn av for høye blodverdier.

Han innrømmet aldri bruk av ulovlige midler, men, som Procycling tidligere har skrevet, viste en retesting av Pantanis gamle blodprøver at han var full av EPO da han vant Tour de France i 1998.

Så lenge det er rene syklister i feltet vil rekorden hans trolig aldri bli slått.

Quintana og Froome

KJEMPER: Colombianske Nairo Quintana (hvitt) og britiske Chris Froome (gult) er kanskje verdens to beste klatrere på sykkel, men Marco Pantanis rekord opp Alpe d'Huez slår de trolig aldri.

Foto: Jeff Pachoud / Ap

– Sykkelsporten er mye renere nå. Om den ikke er helt ren, er det i hvert fall ikke mange som jukser, tror jeg, sier Rasch.

Ulike forhold

Både Rasch og Bystrøm mener man nå kan snakke om en ny Alpe d'Huez-epoke: Før og etter dopingperioden. Det blir i hvert fall urettferdig å sammenligne dagens tider med 90-tallets, mener Bystrøm.

– Det blir på en måte det, men jeg tror ikke ryttere som Froome og Quintana er så veldig bitre over at de har dårligere tider opp Alpe d’Huez. De vet nok inderlig godt at de andre hadde ulovligheter i blodet, sier han.

I rettferdighetens navn skal det også nevnes at ytre faktorer som vind, lengde på etappen og drahjelp i stor grad påvirker tidene.

– Hvis en eller to ryttere kjører full pinne fra bunn og samarbeider opp går det fort, men hvis for eksempel fire favoritter, som ligger likt i sammendraget, kjører sammen blir det mer luresykling, forklarer Bystrøm.

Men når rytterne nå igjen skal kjempe seg opp til målgangen på 1 850 meter, gjennom et folkehav av gale mennesker, blir det trolig ikke mye lureløp.

Dette er Movistars siste mulighet til å angripe Team Sky og Chris Froome for å sende Nairo Quintana opp i ryggen - og helst forbi - briten i sammendraget.

Klarer ikke Quintana det på lørdag er løpet kjørt, for på søndag er årets tour over med sjarmøretappen opp Champs-Élysées.

Men først handler det om å komme seg fortest mulig opp Alpe d’Huez.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag