Hopp til innhold

Her er de gamle Vasa-favorittene

Langløpsstjernene Jörgen Brink og Anders Aukland har sammen med NRK satt opp sine favoritter til Vasaloppet. Og det er voksne karer det er snakk om.

Vasa-favorittene

Øverst fra venstre: Daniel Rickardsson, Stanislav Rezac, Jörgen Brink, Jørgen Aukland, Daniel Tynell, Eldar Rønning, Jerry Ahrlin, Toni Livers og Anders Aukland.

Foto: Scanpix, AP, AFP

Vasaloppet er løpet for de seige - og ofte litt eldre - løperne. Faktisk er snittalderen på favorittene vi har kommet frem til på 35,3 år. Og den trekkes godt ned av to «vanlige» langrennsløpere som til daglig går verdenscup - men som vil prøve seg mot sportens seigeste.

Med god hjelp fra Jörgen Brink og Anders Aukland har NRK.no satt sammen en liste over favoritter i Vasaloppet søndag (stem på din favoritt nederst).

Brink den største favoritten

Og øverst troner Brink (37) selv, ifølge Aukland.

– Jeg vil si at Jörgen Brink er den største favoritten. Han har vunnet de to siste årene, Vasaloppet passer ham spesielt bra, virker det som.

Selv blir Brink litt beskjeden når NRK forteller ham at han er favoritt. Men han er klar på at han går for seier.

– Jeg er vel en av en håndfull som er kapabel å vinne, men jeg er ikke noen større favoritt enn andre. Jeg fikk en fin gjennomkjøring i Tartu, litt samme mønster som seneste årene. Treningen er lagt opp til toppform i Vasaloppet i hvert fall, det er jo det største, sier han til NRK.

De resterende favorittene ( i tilfeldig rekkefølge):

Anders Aukland (39)

Har vunnet Vasaloppet før (i 2004), og preger hvert år langløpscupen. Har vunnet alle de viktigste løpene, som Marcialonga og Birken. Ble senest i januar nummer to i Marcialonga.

– Jeg går for å vinne, og kan klare det på en god dag, sier Aukland selv.

Jørgen Aukland (36)

Lillebror til Anders. Vant nylig Marcialonga. Var en av de første i dagens langløpselite som spesialiserte seg på staking over ekstreme distanser. Utrolig seig type. Vant Vasaloppet i 2008.

Daniel Tynell (36)

Har vunnet tre ganger før, i 2002, 2006 og 2009. På sitt beste står han for noen rykk underveis som river feltet i stykker. Har imidlertid slitt voldsomt de to siste sesongene, etter å ha vært alvorlig syk etter harepest-smitte.

– Jeg møtte Daniel forrige uke, og da var han optimist. Han mente han var på vei. Han skal heve seg mye etter store problemer den siste tiden om han skal vinne, men kommer han dit han var - da er han den beste av alle, sier Aukland.

Stanislav Rezak (38)

Tsjekkisk superveteran. Har vunnet Birken tre ganger, og har også triumf i Marcialonga. manger Vasaloppet-seier, ble spurtslått av Brink i 2011 om seieren i Mora. har tre tredjeplasser fra «Vasan» - og er svært sulten på å endelig ta steget opp på øverste trinn på pallen.

Jerry Ahrlin (34)

Lagkompis med Aukland-gutta. Har to 2. plasser i Vasaloppet, og har også seier i Birken og Marcialonga. Staket de ni milene på blanke skøyteski i 2008, men ble da slått av Aukland-brødrene. Utrolig sterk løper som elsker å stake.

Daniel Rickardsson (29)

Er til daglig å finne i verdenscupen. Regjerende olympisk mester i stafett for Sverige. Klassisk-spesialist som er god til å stake. Vant 15 kilometer klassisk i Drammen like før VM i Oslo 2011.– En favoritt, uten tvil. Som svenske har han lang erfaring med slike langløp, og han gikk både Marcialonga og Vasaloppet før han slo gjennom i verdenscupen, sier Aukland.

Eldar Rønning (29)

Nok en løper vi kjenner best fra verdenscup og mesterskap. Rønning er klassiskspesialist, og er god til å stake. Har trommet sammen et eget, lokalt lag fra Nord-Trøndelag med løpere som har gjort det bra i Vasaloppet tidligere. har også med seg sønnen til Ågge Skinstad, Petter Soleng Skinstad, som dedikert hjelperytter underveis i løpet.Rønning har tre VM-gull i stafett, og sølv på 15 kilometer klassisk fra VM i Oslo i fjor.

Jimmie Johnsson, Audun Laugaland, Toni Livers, Thomas Henriksen og Simen Østensen er også folk å se opp for søndag. Både Thomas Alsgaard og Petter Northug var blant av de store favorittene, men begge må stå over på grunn av sykdom.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Grøvdal dropper Monaco-start

  Karoline Bjerkeli Grøvdal kommer likevel ikke til start på 1500-meteren under Diamond League-stevnet i friidrett i Monaco onsdag.

  Det bekrefter friidrettsprofilens trener Knut Jæger Hansen i en melding til VG mandag.

  – Kutter Monaco og fokuserer på EM, skriver han til avisen.

  Grøvdal er kvalifisert for både 1500 meter, 5000 meter og 10.000 meter under EM i München senere denne måneden. Det skal foreløpig ikke være tatt noen endelig beslutning om hvilke distanser friidrettsprofilen skal løpe.

  Grøvdal
  Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
 • Alexis Sanchez ferdig i Inter

  Den chilenske fotballstjernen Alexis Sánchez kan gå gratis til en ny klubb etter at Inter mandag terminerte kontrakten hans.

  I en uttalelse opplyser Serie A-klubben at den har forhandlet fram en enighet med Sanchez om at han forlater klubben. Det åpner for at chileneren kan signere for franske Marseille.

  Ifølge italienske medier har Inter gått med på å betale Sanchez fem millioner euro for å terminere avtalen. Til gjengjeld slipper Inter utgiftsposten lønnen til Sanchez har utgjort. Spissen skal være blant de best betalte i Milano-klubben.

  33-åringen, som signerte for Inter i 2019, etablerte seg aldri i startoppstillingen. (NTB)

  Alexis Sánchez
  Foto: Claudio Cruz / AP
 • Nora Mørk kåret til verdens beste

  Nettstedet Handball Planet har kåret Nora Mørk til verdens beste kvinnelige håndballspiller.

  Det er andre gang Mørk vinner prisen.

  31-åringen vant med 22 stemmer foran Henny Reistad (19) og Stine Bredal Oftedal og Kari Brattset Dale (17), ifølge TV 2.

  Nathalie Hagman og Katrine Lunde fikk 14 stemmer i kåringen.

  Håndball kvinner, Champions League semifinale Metz - Vipers Kristiansand (27-33)
  Foto: Nikola Krstic / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste