NRK Meny
Normal

Her er alt som skjedde i touren

Contador, Scheck og kjedet som hoppet av. Hushovd, Boasson Hagen og kampen om den grønne trøya. Og mye mer. Her er alt vi har skrevet om Tour de France 2010.

thor hushovd

Thor Hushovd har stått for mange av de norske høydepunktene i Tour de France 2010. Her jubler han for sin åttende etappeseier i karrieren.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

Søndag avsluttes Tour de France 2010 med paradeetappen inn til Paris, og det er på tide å oppsummere årest ritt. Her er oversikten over hva som skjedde i de forskjellige etappene.

Prolog

På forhånd var det stilt forventninger til både både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. Hushovd tok det rolig, mens Boasson Hagen tok en imponerende niendeplass. For en Tour de France-debut for nordmannen!

Etappe 1

I årets første ordentlige etappe presenterte Alessandro Petacchi seg med et smell. Italieneren skulle vise seg å bli Thor Hushovds tøffeste utfordrer i kampen om den grønne trøya.

Seiersvante norske fans var kanskje skuffet over Hushovds tredjeplass, men den skulle vise seg å være Grimstad-guttens høyeste plassering i en ren massespurt.

hushovd

Thor Hushovd må se seg slått av Alessandro Petacchi og Mark Renshaw på den første etappen i Tour de France 2010.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Etappe 2

En svært dramatisk etappe endte opp med at hele hovedfeltet rullet over mållinja uten at spurtpoeng ble utdelt. En skummel utforkjøring endte med at store deler av feltet gikk i bakken, og plutselig var Thor Hushovd i kjempeposisjon foran i et lite felt.

Men Fabian Cancellara i den gule trøya tok kontroll og bestemte at de skulle vente på rytterne som hadde falt, inkludert lagkamerat Andy Schleck. Cancellara bestemte også - på uforklarlig vis - at det ikke skulle spurtes om poeng.

cancellara

Fabian Cancellara holder igjen hele feltet i spurten på den andre etappen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Etappe 3

Etappeseier for Thor Hushovd!

Feltet sprakk opp på de mange brosteinsstrekkene inn mot mål, og Hushovd hadde ingen problemer med å holde seg i front. I mål spurtet han enkelt inn til sin åttende etappeseier i karrieren.

Samtidig gikk Frank Schleck i bakken, og forsvant fra touren. Et hardt slag for lillebror Andy Schleck og Saxo Bank.

France Cycling Tour De France

Thor Hushovd briljerte på brosteinsunderlaget på etappe 3.

Foto: Bernard Papon / Ap

Etappe 4

Edvald Boasson Hagen introduserer seg skikkelig for sykkelverdenen med en tredjeplass i massespurten.

Petacchi vinner igjen, og for første gang ser vi virkelige svakhetstegn hos Hushovd. Han ender opp som nummer ni.

Alessandro Petacchi

Petacchi jubler etter seier på den fjerde etappen.

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

Etappe 5

Mark Cavendish, fjorårets konge av spurtene i Tour de France, hadde fått sterk kritikk etter en håpløs innledning på touren. På den femte etappen slo han tilbake, og vant.

Edvald Boasson Hagen imponerte med nok en tredjeplass.

Etappe 6

Mark Cavendish var tydeligvis plutselig tilbake i toppform, og vant sin andre etappe på rad.

Boasson Hagen falt litt tilbake, og ble nummer åtte, mens Thor Hushovd slet seg inn til en tiendeplass. Her begynte det å bli tydelig at spurtformen til Hushovd ikke var på topp.

Etappe 7

Årets første fjelletappe endte med at Sylvain Chavanel vant etter et brudd. Favorittene kom inn samlet 1 minutt og 47 sekunder bak franskmannen.

Etappe 8

Og plutselig var Lance Armstrong ute av kampen om den gule trøya. Armstrong var ekstremt uheldig, og var i bakken flere ganger, men viste uansett få tegn på gammel styrke. Amerikaneren kom i mål langt bak de andre favorittene.

Andy Schleck rykket på slutten av etappen, og tok 10 sekunder på hovedrival Alberto Contador.

Lance Armstrong i Tour de France 2010

Lance Armstrong fikk ikke den touren han hadde håpet på.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Etappe 9

Thor Hushovd tok poeng i kampen om den grønne trøya på denne fjelletappen, og viste dermed tegn på noe vi skulle se mer av senere.

Cadel Evans var i gul trøye før etappen, men der etappe 8 var Armstrongs fall fra favorittgruppen, var etappe 9 det samme for Evans.

Sandy Casar vant etappen etter å ha spurtet forbi sammenlagtfavorittene Contador og Schleck.

Etappe 10

Sérgio Paulinho fra Portugal vant da et brudd gikk inn. Hovedfeltet spurtet om en tiendeplass, og nok en gang var Mark Cavendish først.

Hushovd kom inn til en solid tredjeplass, og beholdt såvidt den grønne trøya.

Etappe 11

Hushovd mistet den grønne trøya i det som ble den kanskje mest dramatiske sluttspurten i touren.

Mark Renshaw, Cavendishs viktigste hjelperytter, holdt veien åpen for lagkameraten sin Cavendish ved å stange Julian Dean flere ganger. Dermed vant Cavendish spurten. Men tour-ledelsen så ikke pent på situasjonen, og utviste Renshaw fra touren.

Etappe 12

Nok en stor dag for Thor Hushovd. Nordmannen gikk i et tidlig brudd, og tok ti av tolv mulige poeng i to innlagte spurter.

Joaquim Rodríguez fra Spania vant etappen foran Alberto Contador. Contador tok ti viktige sekunder på Andy Schleck.

Etappe 13

Alt lå til rette for bra poenghøst for Thor Hushovd da han kom seg over den siste bakken. Flere av utfordrerne lå litt lenger bak. Men Cervélo-laget greide ikke holde tempoet oppe, og de andre spurterne kom opp i feltet.

Cavendish tok spurten foran Petacchi og Boasson Hagen, mens Hushovd endte som nummer åtte. Alexandre Vinokourov vant etappen etter å ha rykket like før mål.

Edvald boasson hagen

Thor Hushovd gikk i mål på 8. plass og mistet den grønne poengtrøya på ny, mens Edvald Boasson Hagen kjørte inn til 4. plass i Revel på den 13. etappen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Etappe 14

For de norske gutta ble årets første etappe i Pyreneene en rolig, men slitsom dag. Christophe Riblon vant da bruddet han satt i gikk inn, mens sammenlagtfavorittene fulgte tett bak.

Contador og Schleck rykket sammen, og kom til mål sammen.

Etappe 15

Dagen da tourens mest kontroversielle situasjon oppstod. Andy Schleck rykket, og var i ferd med å få noen meter på Contador da luxembourgerens kjede hoppet av.

Contador valgte å ikke vente på Schleck, men i stedet rykke. Han vant 39 sekunder på stuntet - noe som skulle vise seg å være eksakt like lenge som vinnerdifferansen i sammendraget.

Alberto Contador i gul ledetrøye

Tour de France 2010 ble en triumfferd for Alberto Contador, men seieren var neppe uten bismak. Contador tjente like mye på å stikke fra Schleck da han hadde et uhell, som han vant touren sammenlagt med.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Etappe 16

Etappe 16 var etappen hvor Thor Hushovd viste imponerende styrke ved å holde følge med favorittene helt til mål - på en fjelletappe. Nordmannen tok tilbake den grønne trøya.

Samme dag kom spurtkonkurrent Petacchi i negativt fokus.

Etappe 17

Etappe 17 var den siste fjelletappen, og Andy Schlecks siste sjanse til å riste av seg Alberto Contador. Luxembourgeren satset alt, og klinte til langt nede i den siste bakken, men greide ikke unslippe spanjolen.

Andy Schleck og Alberto Contador

Andy Schleck og Alberto Contador på vei opp monsterbakken på etappe 17.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Etappe 18

Thor Hushovd bommet i nok en massespurt på denne flate etappen. Etter etappen fortalte han at han gir opp i kampen om den grønne trøya.

Etappe 19

Etappe 19 var en tempoetappe, og utviklet seg til litt av en thriller da Andy Schleck åpnet knallhardt og tok igjen seks av de åtte sekundene han lå bak Contador. Men til slutt var det ingen tvil om hvem som var best.

fabian CANCELLARA

Fabian Cancellara beviste nok en gang at han er så godt som uslåelig i tempo på den 19. etappen.

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

Siste nytt

 • Disse jentene får gå i Tyumen

  Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Synnøve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold og Hilde Fenne får gå verdenscupavslutningen i Tyumen.

  World Cup Skiskyting kvinner 15 km
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Bjørndalen med i troppen til Tyumen

  Ole Einar Bjørndalen får med seg Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Erlend Øvereng Bjøntegaard, Lars Helge Birkeland, Henrik L`Abée-Lund, Fredrik Gjesbakk og Vetle Sjåstad Christiansen til verdenscupavslutningen i Tyumen denne uka.

  Ole Einar Bjørndalen
  Foto: Sven Hoppe / AP
 • Gir seg som Vipers-trener

  Kenneth Gabrielsen slutter som hovedtrener i Vipers Kristiansand når håndballsesongen er over. Han slutter for å ta en jobb i næringslivet. Det opplyser Vipers i en pressemelding mandag morgen.Spillerne ble informert søndag.

  Kenneth Gabrielsen
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag