Hopp til innhold

Se det «norske jukset» som får svenskene til å rase

Ovenfor ser du episodene som beviser at Norge blir særbehandlet av Det internasjonale skiforbundet (FIS), ifølge SVT-ekspert Anders Blomquist.

Her er ekspempler på episoder i langrenn hvor norske og svenske utøvere er involvert.

VIDEO: Disse situasjonene trekker SVT-ekspert Anders Blomquist frem som mistenkelige. Se forklaring til klippene lenger ned i saken.

Magnar Dalen

Finlands landslagssjef Magnar Dalen mener FIS har en tendens til å favorisere de beste.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Den svenske langrennseksperten kom med kraftsalver mot Sjur Røthe da nordmannen tok sporet foran Marcus Hellner på tampen av søndagens herrestafett.

Blomquist krevde først at Norge skulle diskvalifiseres, men da FIS forkastet klagen, mente han at avgjørelsen var «forutsigbar».

– Det som er så irriterende, er at vi vet på forhånd at juryen slipper det igjennom. De norske har stor innflytelse på FIS, sa Blomquist til SVT.

Svensken, som er tidligere langrennsløper, fulgte opp med å nevne en rekke episoder der han mener FIS har aksjonert til fordel for Norge:

– Det virker ikke som om de norske behandles med de samme reglene. Jeg sier ikke at det er sånn, men det er følelsen man får, sier Blomquist til SVT.

– Flere avgjørelser har skurret

Norske Magnar Dalen er landslagssjef for de finske langrennsløperne. Han har selv stusset på flere avgjørelser gjort av FIS-juryen.

– Det har vært flere episoder som har skurret, men da er det nok ikke annet enn menneskelige feilvurderinger, sier Dalen til NRK.no.

Han trekker i likhet med Blomquist frem tidsstraffen til Daniel Rickardsson i fjor.

– Hvordan han kunne få så streng straff for å gå på feil side av en plastmarkør, mens Northug fikk 15 sekunder tidsstraff for å sperre? Det skjønner jeg ikke, sier Dalen.

– Er det en oppfatning blant internasjonale trenere at Norge blir særbehandlet?

Ulvang

Vegard Ulvang er i dag leder av FIS' langrennskomité.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Nei, det har ikke noe med de norske å gjøre. Men det er en tendens at det er vanskeligere å straffe vinnerne enn de som ligger langt bak, mener Dalen.

Han har full tillit til at juryen gjør sitt ytterste for å være rettferdig.

– Det er som ellers i samfunnet: Du har spesialister til å ta slike avgjørelser. I langrenn har vi en egen jury, og den må vi stole på. Problemet er at langrennssporten er komplisert, og det kan være vanskelig for de ulike jurymedlemmene å tolke reglene likt, sier Dalen.

– Håper han trekker uttalelsene

FIS-direktør Pierre Mignerey har allerede avvist Blomquist-anklagene som sludder.

Nå håper Vegard Ulvang, leder i FIS' langrensskomité, at Blomquist trekker uttalelsene tilbake.

– Jeg håper han trekker anklagene tilbake når han får tenkt seg litt om. I kampens hete kommer det mange kommentarer, men her synes jeg at han går over streken, sier Ulvang til NRK.no.

Han ønsker ikke å kommentere selve juryavslaget.

– Det er en uavhengig jury, og hvis man ikke liker beslutningen, har man alle muligheter til å anke innen 72 timer, sier Ulvang.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal