NRK Meny
Normal

Sagosen (195 cm) lærte seg å spille smart fordi han var så sped

OSLO/HERNING (NRK): Du skulle ikke tro det nå, men for ikke mange år siden var Sander Sagosen blant de minste på banen. Selv mener han det er nettopp derfor han er blitt så god.

Sander Sagosen

Sander Sagosen spilte ifølge seg selv på et lag med mange relativt spedbygde spillere. De kompenserte ved å være kreative og spille hurtig - omtrent det samme som Sagosen står for den dag i dag. Her er han trolig omtrent ni år gammel og har trøye nummer 13. (Video: Privat)

sagosen

Sagosen er i dag høyreist og muskuløs, men det tok sin tid før han begynte å vokse.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Han var ordentelig spedbygd da han var litt yngre, sier Erlend Sagosen.

Sander Sagosens pappa og tidligere trener drar på smilebåndet når han sier det, for kontrasten til hvordan 20-åringen ser ut i dag er stor.

Norges playmaker og største håndballtalent rager 195 centimeter over bakken og veier over 90 kilo. Det meste er muskler.

Men når Sagosen nå jaktes av de største klubbene i verden, er det ikke fysikken hans de er ute etter. Det er «håndballhodet» hans de vil ha.

– Ser løsninger ingen andre ser

Til tross for sin unge alder beskrives nemlig Sagosen som en helt usedvanlig smart spiller. Han er ikke den som alltid topper scoringslistene, men er svært ofte nest sist og har en egen evne til å åpne et helt forsvar.

Som den tidligere landslagsbautaen Glenn Solberg sier:

– Sander er en sånn som ser løsninger ingen andre ser.

Men når faren snakker om sønnens fysikk, er det faktisk for å forklare nettopp hvorfor han er blitt så smart.

– På grunn av det han manglet fysisk ble han nødt til å bli god til å finne løsninger og være smart, sier Erlend Sagosen.

sagosen i angrep

Sagosen er den som styrer angrepene til Norge. Hans store styrke er evnen til å spille andre fri.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Hadde fått mye juling ellers

Sagosen tror selv dette er grunnen til at han er så kreativ i dag.

– Jeg spilte på et guttelag med mange gode håndballspillere, men ingen av oss var fysisk store eller tidlig utviklet. Derfor måtte vi lære oss å spille på en måte som gjorde at forsvarsspillerne ikke fikk tak i oss, for ellers hadde vi fått mye juling. Alt vi gjorde måtte dessuten gå veldig hurtig, sier Sagosen.

Fysikken hans begynte å utvikle seg først da han var omtrent femten år. Innen den tid hadde han blitt vant til spillestilen, og derfor har han beholdt den.

– Jeg ser kanskje løsninger ingen andre ser. Det er nok fordi jeg ble «tvunget» til å spille sånn, sier han.

– Ble nesten skriking

Faren forteller at å ta gode valg alltid var hovedfokuset deres på trening.

– Han hadde alltid en voldsom innsats. Han ville så mye. Hvis han ikke vant ble det nesten skriking, sier faren med et glis.

I kveld møter Norge sterke Kroatia i helgens avgjørende OL-kvalifiseringskamp. Norge må vinne eller spille uavgjort, og er trolig helt avhengig av Aalborg-spillerens playmakeregenskaper.

Det synes han slett ikke er et tyngende press.

– Det er bare moro at jeg kan være med og avgjøre, sier han.

Siste nytt

 • Tre raske då Brasil senka Russland

  Miranda, Coutinho (straffe) og Paulinho scora i løpet av 13 minutt i andre omgang då Brasil slo Russland 3-0 i Moskva i kveld.

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Stoch leder

  Kamil Stoch leder etter første omgang i skiflyvningen i Planica. Robert Johansson hoppet 245 meter og ligger på andreplass, 4,9 poeng bak. Johann André Forfang ligger på tredjeplass. Andre omgang starter ca klokken 1610.

  Robert Johansson
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM kunstløp: Friløp kvinner