Hopp til innhold

Sagosen (195 cm) lærte seg å spille smart fordi han var så sped

OSLO/HERNING (NRK): Du skulle ikke tro det nå, men for ikke mange år siden var Sander Sagosen blant de minste på banen. Selv mener han det er nettopp derfor han er blitt så god.

Sander Sagosen

Sander Sagosen spilte ifølge seg selv på et lag med mange relativt spedbygde spillere. De kompenserte ved å være kreative og spille hurtig - omtrent det samme som Sagosen står for den dag i dag. Her er han trolig omtrent ni år gammel og har trøye nummer 13. (Video: Privat)

sagosen

Sagosen er i dag høyreist og muskuløs, men det tok sin tid før han begynte å vokse.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Han var ordentelig spedbygd da han var litt yngre, sier Erlend Sagosen.

Sander Sagosens pappa og tidligere trener drar på smilebåndet når han sier det, for kontrasten til hvordan 20-åringen ser ut i dag er stor.

Norges playmaker og største håndballtalent rager 195 centimeter over bakken og veier over 90 kilo. Det meste er muskler.

Men når Sagosen nå jaktes av de største klubbene i verden, er det ikke fysikken hans de er ute etter. Det er «håndballhodet» hans de vil ha.

– Ser løsninger ingen andre ser

Til tross for sin unge alder beskrives nemlig Sagosen som en helt usedvanlig smart spiller. Han er ikke den som alltid topper scoringslistene, men er svært ofte nest sist og har en egen evne til å åpne et helt forsvar.

Som den tidligere landslagsbautaen Glenn Solberg sier:

– Sander er en sånn som ser løsninger ingen andre ser.

Men når faren snakker om sønnens fysikk, er det faktisk for å forklare nettopp hvorfor han er blitt så smart.

– På grunn av det han manglet fysisk ble han nødt til å bli god til å finne løsninger og være smart, sier Erlend Sagosen.

sagosen i angrep

Sagosen er den som styrer angrepene til Norge. Hans store styrke er evnen til å spille andre fri.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Hadde fått mye juling ellers

Sagosen tror selv dette er grunnen til at han er så kreativ i dag.

– Jeg spilte på et guttelag med mange gode håndballspillere, men ingen av oss var fysisk store eller tidlig utviklet. Derfor måtte vi lære oss å spille på en måte som gjorde at forsvarsspillerne ikke fikk tak i oss, for ellers hadde vi fått mye juling. Alt vi gjorde måtte dessuten gå veldig hurtig, sier Sagosen.

Fysikken hans begynte å utvikle seg først da han var omtrent femten år. Innen den tid hadde han blitt vant til spillestilen, og derfor har han beholdt den.

– Jeg ser kanskje løsninger ingen andre ser. Det er nok fordi jeg ble «tvunget» til å spille sånn, sier han.

– Ble nesten skriking

Faren forteller at å ta gode valg alltid var hovedfokuset deres på trening.

– Han hadde alltid en voldsom innsats. Han ville så mye. Hvis han ikke vant ble det nesten skriking, sier faren med et glis.

I kveld møter Norge sterke Kroatia i helgens avgjørende OL-kvalifiseringskamp. Norge må vinne eller spille uavgjort, og er trolig helt avhengig av Aalborg-spillerens playmakeregenskaper.

Det synes han slett ikke er et tyngende press.

– Det er bare moro at jeg kan være med og avgjøre, sier han.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal