Sagosen (195 cm) lærte seg å spille smart fordi han var så sped

OSLO/HERNING (NRK): Du skulle ikke tro det nå, men for ikke mange år siden var Sander Sagosen blant de minste på banen. Selv mener han det er nettopp derfor han er blitt så god.

Sander Sagosen

Sander Sagosen spilte ifølge seg selv på et lag med mange relativt spedbygde spillere. De kompenserte ved å være kreative og spille hurtig - omtrent det samme som Sagosen står for den dag i dag. Her er han trolig omtrent ni år gammel og har trøye nummer 13. (Video: Privat)

sagosen

Sagosen er i dag høyreist og muskuløs, men det tok sin tid før han begynte å vokse.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Han var ordentelig spedbygd da han var litt yngre, sier Erlend Sagosen.

Sander Sagosens pappa og tidligere trener drar på smilebåndet når han sier det, for kontrasten til hvordan 20-åringen ser ut i dag er stor.

Norges playmaker og største håndballtalent rager 195 centimeter over bakken og veier over 90 kilo. Det meste er muskler.

Men når Sagosen nå jaktes av de største klubbene i verden, er det ikke fysikken hans de er ute etter. Det er «håndballhodet» hans de vil ha.

– Ser løsninger ingen andre ser

Til tross for sin unge alder beskrives nemlig Sagosen som en helt usedvanlig smart spiller. Han er ikke den som alltid topper scoringslistene, men er svært ofte nest sist og har en egen evne til å åpne et helt forsvar.

Som den tidligere landslagsbautaen Glenn Solberg sier:

– Sander er en sånn som ser løsninger ingen andre ser.

Men når faren snakker om sønnens fysikk, er det faktisk for å forklare nettopp hvorfor han er blitt så smart.

– På grunn av det han manglet fysisk ble han nødt til å bli god til å finne løsninger og være smart, sier Erlend Sagosen.

sagosen i angrep

Sagosen er den som styrer angrepene til Norge. Hans store styrke er evnen til å spille andre fri.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Hadde fått mye juling ellers

Sagosen tror selv dette er grunnen til at han er så kreativ i dag.

– Jeg spilte på et guttelag med mange gode håndballspillere, men ingen av oss var fysisk store eller tidlig utviklet. Derfor måtte vi lære oss å spille på en måte som gjorde at forsvarsspillerne ikke fikk tak i oss, for ellers hadde vi fått mye juling. Alt vi gjorde måtte dessuten gå veldig hurtig, sier Sagosen.

Fysikken hans begynte å utvikle seg først da han var omtrent femten år. Innen den tid hadde han blitt vant til spillestilen, og derfor har han beholdt den.

– Jeg ser kanskje løsninger ingen andre ser. Det er nok fordi jeg ble «tvunget» til å spille sånn, sier han.

– Ble nesten skriking

Faren forteller at å ta gode valg alltid var hovedfokuset deres på trening.

– Han hadde alltid en voldsom innsats. Han ville så mye. Hvis han ikke vant ble det nesten skriking, sier faren med et glis.

I kveld møter Norge sterke Kroatia i helgens avgjørende OL-kvalifiseringskamp. Norge må vinne eller spille uavgjort, og er trolig helt avhengig av Aalborg-spillerens playmakeregenskaper.

Det synes han slett ikke er et tyngende press.

– Det er bare moro at jeg kan være med og avgjøre, sier han.

Siste nytt

 • «The Joker» tar ny storkamp

  MMA-utøver Jack Hermansson kommer tilbake med kamp mot tidligere UFC-mester Chris Weidman, melder SVT. Kampen går i Oklahoma 2. mai. – Det blir kult å møte Weidman, som er en legende i sporten, sier Hermansson til SVT.

  Jack Hermansson
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Målfest i Deila-debuten

  Ronny Deilas New York City sørget for målfest i nordmannens første tellende kamp som trener. New York-klubben sesongåpnet med 5-3 seier borte mot costaricanske San Carlos i den nord- og mellomamerikanske mesterligaen.

  – Først og fremst er jeg stolt av gutta, jeg synes de gjorde en kjempejobb i dag. Den første viktige kampen vi spiller. Du kan se hva vi ønsker å oppnå med laget og hvordan vi ønsker å spille, sa Deila på pressekonferansen etter kamp.

  Eliteserien fotball 2019 : Tromsø-Vålerenga (0-0)
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Thelin både helt og syndebukk

  Isaac Kiese Thelin scoret for begge lag da Malmø tapte 2-1 borte mot Wolfsburg i europaligaens 16-delsfinale torsdag. I andreomgang scoret svenskenes innleide spiss på straffe og sendte de lyseblå i føringen. Men etter en knapp time skulle han selv avslutte Wolfsburgs snuoperasjon. Thelin skulle bare klarere et hjørnespark, men endte i stedet opp som matchvinner, for tyskerne.

  Germany Soccer Europa League
  Foto: Michael Sohn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal