Her blir den norske verdensmesteren plutselig kjendis på Taiwan

Norges ferske verdensmester i triatlon, Gustav Iden, har blitt rikskjendis over natten på Taiwan. Alt på grunn av en caps.

Caps Gustav Iden

PÅ TAIWANSK TV: Gustav Idens caps med taiwansk skrift er den store saken (skjermdump: Eastern Broadcasting Company).

Søndag løp han inn til en suveren VM-seier i Ironman i Nice. En imponerende prestasjon av nordmannen, ikke minst fordi han slet med utstyret under løpet.

Men det er ikke de sportslige prestasjonene man har festet seg ved på øya. Der har man først og fremst vært interessert i det nordmannen hadde på hodet i Nice.

– Dette har blitt en stor sak på Taiwan. Den så vi ikke helt komme, sier sportssjef i Norges Triatlonforbund, Arild Tveiten, til NRK.

Årsaken er altså en caps med det som beskrives som tradisjonelle kinesiske skrifttegn.

– Ble spesielt

Symbolene «Puyan Shun Tse Kaung», refererer nemlig til Shun Tse-tempelet i Puyan, Changhua. Dette er et taoist-tempel sentralt på Taiwan.

Og da Iden løp over målstreken med capsen på hodet, startet ville spekulasjoner på sosiale medier i Taiwan, skriver nettavisen focustaiwan.tw.

Hvorfor løp denne nordmannen med symbolene for et tempel på Taiwan, spurte man seg.

Sannheten er at Iden fant hodeplagget på bakken da landslaget trente i Japan før prøve-OL i Tokyo i forrige måned. Han hadde imidlertid ikke peiling på hva som stod på den eller hvilket språk det var.

– Jeg fikk ekstremt mange meldinger på Instagram, forteller Gustav Iden.

– På de første meldingene stod det bare at capsen var fra Taiwan, men etter hvert kom det lenker til nyhetsartikler og da ble det litt mer spesielt.

Gustav Iden vinner VM i triatlon Ironman i Nice

VINNER IRONMAN: Iden sikret seieren i Ironman søndag.

Foto: Laurent Gillieron

– Jeg lo godt

Et talkshow på taiwansk TV fanget raskt opp det som hadde skjedd og viet Idens lue rikelig med sendetid. Den riksdekkende kanalen Eastern Broadcasting Company (EBC) hadde luen som kveldens tema i et av sine programmer.

Selv om alt foregår på mandarin (nasjonalspråket på Taiwan), kommer det klart frem at programleder og gjestene i studio er svært engasjert i nordmannens historie.

– Da jeg fikk se youtube-videoen, da skjønte jeg at det hadde tatt helt av. Helt bananas. Da lo jeg godt, humrer triatlon-verdensmesteren, som avviser at det er blitt en lykkehatt, som enkelte i taiwansk media skriver.

– Jeg har ikke troen på lykkebringende ting.

 • Se hele innslaget fra taiwansk TV nederst i saken

Capsen forsvunnet

Ved tempelet har telefonen knapt stått stille etter at Iden løp i mål med capsen på hodet. Luene er nemlig blitt svært populære etter all medieoppmerksomheten.

Sportssjef i Norges Triatlonforbund, Arild Tveiten, forteller at de har fått beskjed om at capsen er utsolgt, og at det nå må produseres nye.

Fylkesordføreren i Changhua har i tillegg også invitert Gustav Iden til å besøke tempelet.

– Det passer dessverre veldig dårlig, jeg er opptatt med trening og konkurranser. Men hvis saken er relevant etter OL neste år, så kunne det vært kult å dra hjem via Taiwan, sier han.

Men det blir i så fall uten den berømte capsen. Hodeplagget som har gjort bergenseren til kjendis på Taiwan - det er borte vekk.

– Capsen er nå på avveie. Jeg tok den av meg rett etter målgang (i Nice), og like før jeg skulle opp på pallen fjernet arrangøren brillene og capsen for at de ikke skulle forstyrre bildene. Etter det har jeg ikke sett capsen igjen, røper Iden, som neppe får store problemer med å skaffe seg en ny.

Siste nytt

 • United bekrefter Varane-enighet

  Manchester United bekrefter tirsdag kveld at de er enige med Real Madrid om en overgang for Raphael Varane (28).

  I en pressemelding skriver Old Trafford-klubben at det nå gjenstår medisinsk test og ferdigstillelse av de personlige betingelsene før avtalen er 100 prosent i boks.

  Også Real Madrid bekrefter overgangen på sine hjemmesider.

  Manager Ole Gunnar Solskjær har lenge vært på jakt etter en ny midtstopper, og Varane har vært en av nordmannens foretrekkende signeringer. Nå ser det altså ut til at United altså får napp på den franske verdensmesteren fra 2018.

  Siden debuten for Real Madrid i 2011 har Varane rukket å spille 360 kamper for hovedstadslaget fra Spania. Med seg på veien har han vunnet tre ligatitler og fire Champions League-pokaler for klubblaget, i tillegg til VM-seieren med Frankrike i 2018.

  Raphael Varane
  Foto: Oscar Del Pozo / AFP
 • Malmö vidare i meisterligaen

  Malmö er vidare i meisterliga-kvalifiseringa etter 2-2 i det nordiske oppgjeret mot HJK Helsinki tysdag kveld. Det gir det svenske laget siger og avansement til tredje kval-runde med 4-3 samanlagt. Den tidlegare Rosenborg-spelaren Riku Riski scora HJKs og kampens siste mål, men det var ikkje nok for hans lag.

  Ferencvaros hadde både Tokmac Nguen og Kristoffer Zachariassen på laget, og slo Zalgiris 2-1, 5-1 samanlagt. Ingen av nordmenne scora, men Zachariassen hadde målgivande ved 3-1-målet.

  Bodø/Glimts overmenn frå første kval-runde, Legia Warszawa er også klare for neste runde. I kveld blei det 1-0 over Flora Tallinn, og 3-1 samanlagt.

  Mikkel Diskeruds kypriotiske klubb Omonia er derimot ute. Dei tapte 0-1 for Dinamo Zagreb i dag, og 0-3 samanlagt.

  Malmö - HJK Helsinki
  Foto: Anders Bjuro / AFP
 • Lang veg til siger for Carlsen

  Magnus Carlsen måtte bruke heile tre dagar på åttedelsfinalen i verdscupturneringa i Sotsji, men det norske sjakkesset fekk til slutt has på Andrey Esipenko.

  Den 19 år gamle Esipenko heldt lenge følgje med den norske verdsmeisteren, men måtte til slutt gi tapt for den rutinerte nordmannen etter to parti med lynsjakk.

  Åttedelsfinalen ble truleg lenger enn det Carlsen hadde sett for seg på førehand. Etter to langsjakk- og to hurtigsjakkparti på tre dagar, var det heilt jamnt mellom dei to duellantane.

  Etter to nye hurtigsjakkparti, der dei to ende med kvar sin siger med kvite brikker, måtte kampen avgjerast med lynsjakk. Og der var Carlsen best.

  Dermed er nordmannen klar for kvartfinale mot franske Étienne Bacrot onsdag. Finalen går fredag 6. august.

  Magnus Carlsen
  Foto: Koen Van Weel / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal