NRK Meny
Normal

Her blir skikjøreren tatt av massivt snøskred: – Jeg var superheldig

Skikjører Will Burks slapp mirakuløst nok unna uten en skramme da han ble tatt av et stort snøskred i Alaska. I bunn av bakken sto et skrekkslagent kamerateam og fulgte dramatikken.

– Hvor er han? Ser dere ham?, utbryter en av kameramennene da skredet har lagt seg.

De første sekundene etter at stillheten har senket seg over fjellsiden, er det nemlig ingen tegn til skikjøreren Burks. Så får de øye på noen som vinker fra snømassene.

Tar selvkritikk

Tross de enorme kreftene kom Burks uskadet fra skredet, som han selv utløste øverst i utforkjøringen.

– Jeg var superheldig. Skredet kunne vært mye dypere. Det kunne gått langt verre, sier Burks i en video lagt ut av produksjonsselskapet Teton Gravity Research (TGR).

Det er TGR som filmet hendelsen, og i videoen fra Alaska tar flere fra selskapet sterk selvkritikk. Én av dem påpeker at det «ikke er greit å lage snøskred», mens en annen mener hendelsen var resultatet av «en tabbe fra alle involverte».

Will Burks selv forteller om en strabasiøs ferd ned fjellsiden.

– Jeg fikk tattt 3-4 svinger, før jeg hørte de andre rope «snøskred, snøskred!», forteller han.

Utløste selv skredet

Skredet ble utløst av Burks' første svinger. På filmen ser man tydelig hvordan et stort snøflak løsner fra underlaget og omslutter skikjøreren.

– Jeg så bruddlinjen for skredet over meg. Deretter ble det større og større. Det kom over hodet på meg, og jeg kjente at jeg ble presset ned. Jeg merket at jeg fortsatt var oppe, og kavet og kavet helt til det stoppet, forteller han.

Han holdt seg forbausende kald og rolig på ferden, og følte seg rimelig trygg på at han ville komme fra det i god behold.

– Jeg merket at jeg ikke var skadet, og tenkte at det var minst sju karer som ville lete etter meg når det stoppet, sier han.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal