Her blir Markus (13) historisk med sensasjonelt triks

I helgen klarte Markus Kleveland (13) trikset kun en håndfull snowboardere har gjort før ham: Horgmo-spesialen «triple cork».

Marcus Kleveland trippel cork

SE VIDEO: Markus Klevelands (13) ferdigheter imponerer snowboardmiljøet. Her klarer han «triple cork» for første gang.

– Jeg ble sykt glad, fordi jeg har tenkt på det trikset ganske lenge, og det var vanvittig morsomt å få det til. Jeg har hatt det i tankene helt siden Torstein Horgmo gjorde det for to år siden, sier Kleveland til NRK.no.

Se Markus gjøre «triple cork» i videovinduet over.

«Triple cork» er en trippel baklengs salto med skru, og i januar 2011 ble trønderen Torstein Horgmo den første i verden til å gjennomføre trikset i en konkurranse.

Siden har kun en håndfull snowboardere klart å fullføre bragden. Blant dem er altså 13 år gamle Markus Kleveland.

Ifølge landslagstrener Thomas Harstad og sponsoren Red Bull, som bygde hoppet og filmet trikset, ble Kleveland den yngste utøveren noensinne til å gjennomføre «triple cork».

– Var du redd for å skade deg?

– Nei, jeg visste at jeg kom til å lande på beina. Jeg hadde rotasjonen inne fra før, sier Kleveland.

– Hva blir det neste trikset nå?

– Si det. «Switch triple cork», kanskje. Det er den samme rotasjonen, men man kjører feil vei inn mot hoppet. Det er kanskje ikke så mye mer komplisert, men landingen blir vanskeligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Markus

Markus Kleveland hadde grunn til å smile etter å ha fullført trikset «triple cork».

Foto: Red Bull

– Verdens største talent

Kleveland har allerede rukket å bli omtalt i en rekke internasjonale snowboardmagasiner, og landslagstrener Thomas Harstad spår en mildt sagt lys fremtid for tenåringen.

– Dette er fryktelig stort. Han er den eneste 13-åringen i verden som har gjort det, og det er kun en håndfull som i det hele tatt klarer det. Det er skummelt å tenke på hva han kan få til når han blir 17-18 år, sier Harstad til NRK.no.

– Jeg vil kalle ham verdens største snowboardtalent i slopestyle. Hvis han fortsetter denne utviklingen, blir det født en ny norsk stjerne, legger han til.

– Hvor sunn er utviklingen når 13-åringer gjennomfører så risikofylte triks?

– Det kan man spørre seg om, men jeg synes det er en sunn utvikling. Den går så fort, og det er imponerende at unge kan holde et så høyt nivå. Det er heldigvis ikke mange som prøver seg på slike triks uten å være sikker på å klare det, sier Harstad.

NRKs snowbardekspert, Tom Hovde, har heller aldri hørt om noen som har gjennomført «triple cork» i så ung alder.

– Det er vanskelig å være 100 prosent sikker, men det er ikke kjent at noen i den alderen har klart det. Dette er jo litt oppsiktsvekkende. Per i dag er hvilken som helst utgave av «triple cork» det optimale trikset for snowboardeliten, sier Hovde.

– Markus har et stort talent og et stort apparat rundt seg. Han kan nå så langt han bare vil, legger han til.

Startet som treåring

Markus Kleveland har lagt ned utallige treningstimer hjemme på Dombås. Her sprang han opp til skianlegget allerede som treåring.

– Søsteren min kjørte snowboard, og da jeg fikk snowboard i gave av mamma og pappa som treåring, dro jeg rett i bakken. Jeg husker jeg ble illsint fordi jeg trodde det var lett etter å ha prøvd det på PlayStation, men jeg kom over det, og det var slik det begynte.

– Landslagssjefen beskriver deg som verdens største snowboardtalent i slopestyle. Hva tenker du om det?

– Jeg er ikke så veldig flink til å skryte av meg selv, så det vet ikke jeg.

Treneren varsler likevel at det blir nok å trene på fremover.

– Det er veldig mye han ennå kan bli bedre på, som ligger på et lavere nivå enn «triple cork». Han må høste erfaring og generelt bli tryggere. Når han får det på plass, kan han gjøre det veldig, veldig bra, sier Harstad.

Siste nytt

 • Islandsk motstand for Halden

  Haldens handballherrar skal ut mot islandske Valur i kvartfinalen i Challenge Cup.

  Halden slo ut russiske Neva i ein høgdramatisk bortekamp då kvartfinalebilletten vart sikra søndag.

  Mannskapet til Jan Thomas Lauritzen skal ha heimekamp først. Han blir spelt anten 21. eller 22. mars. Returkampen går helga etter.

  Vinnaren skal møte vinnaren av greske AEK Aten og Potaisa Turda frå Romania i semifinalen. Den første av det oppgjeret blir spelt 25. eller 26. april. Også der får Halden heimekamp først dersom det blir avansement.

  Halden håndball
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Son ute med brudd i armen

  Tottenhams Heung-min Son er operert for et brudd i armen og må belage seg på flere uker på sidelinjen, skriver Tottenham på sine hjemmesider. Angrepsspilleren pådro seg armbruddet i helgens ligakamp mot Aston Villa, som sørkoreaneren avgjorde på overtid.

  Heung-min Son under kampen mellom Tottenham og Aston Villa
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Tøft program for Ødegaard

  Real Sociedad og Martin Ødegaard skal spele fem kampar frå 4. til 22. mars. Det er klart etter at den utsette kampen mot Eibar er terminfesta til 10. mars. Dermed blir det fire ligakampar og semifinale i cupen i løpet av 19 dagar.

  23. mars skal landslaget samlast før EM-kvalifiseringskampen mot Serbia 26. mars. Siger der gir ny kvalik-kamp 31. mars.

  Martin Ødegaard tilbake i Madrid
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal