– Har ikke gjort annet enn å trene, hvile og spise det siste året

SOTSJI/OSLO (NRK.no): I en alder av 40 år og etter flere sesonger med motgang suste Ole Einar Bjørndalen inn til gullmedaljen han har drømt om, 20 år etter han deltok i sitt første OL.

OLY-2014-BIATHLON-MEN

Ole Einar Bjørndalen gikk inn til sitt syvende OL-gull og er nå bare ett gull bak mestvinnende vinterolympier Bjørn Dæhlie.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Les hvordan dramaet utspant seg her.

– Det var en lang vei tilbake som har kostet mye krefter og energi, men nå er det deilig, uttaler Bjørndalen til TV2 etter gullet var klart.

Ole Einar Bjørndalen gikk et kanonløp og spesielt langrennsformen var overbevisende.

– Det er litt tilfeldig at man lykkes en sånn dag. Man må ha flaksen på sin side. Jeg hadde tur i dag, og gikk et kanonløp, mens noen av konkurrentene kanskje har misset litt med formen, sa Bjørndalen.

Bjørn Dæhlie: – Jeg håper han tar rekorden min

Dæhlie og Bjørndalen

Tidenes mestvinnende vinterolympier Bjørn Dæhlie var blant de første til å gratulere Ole Einar Bjørndalen etter at gullet var klart. Nå er Bjørndalen bare ett gull bak Dæhlie.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Bjørn Dæhlie, som er på plass i Sotsji, så Bjørndalen ta sitt syvende OL-gull og som dermed er kun ett gull unna langrennskongens rekord. En rekord han nå avskriver.

– Jeg gir den fra meg og bøyer meg i støvet. Det var veldig moro, uttaler Dæhlie til NRK etter rennet.

– Den er allerede avskrevet fra tribunen, men det er gledelig og høyst respektabelt. Og jeg vil vel tro at Bjørgen og han nå kan kappes om nye rekorder, faktisk. Min ryker nok med god margin de neste dagene.

– Det er hyggelig for meg å høre. Men for meg er Bjørn den største, og det vil han alltid være, var reaksjonen til Bjørndalen da NRK møtte ham med Dæhlies uttalelser.

En bom på stående

Under nydelige forhold i flomlyset i Sotsji gikk Ole Einar Bjørndalen inn til OL-gull på sprinten i skiskyting, i det som ble et nervepirrende drama med små marginer.

– Jeg var rolig og fin og hadde god kontroll. Jeg disponerte godt underveis. Det funket bra i dag, sa en glad Ole Einar Bjørndalen til TV2 like etter målgang.

Bjørndalen bommet på ett skudd på den stående skytingen, men hadde en god dag i sporet i høyden i Russland.

– Sisterunden var litt rar. Da jeg gikk ut syntes jeg ikke det gikk spesielt fort. Men jeg var tålmodig og klarte og holde hele runden inn, avsluttet ringreven som med dette gullet kryper opp i ryggen på Bjørn Dæhlie som tidenes mestvinnende vinterolympier.

– Kongen av forberedelser

– Det er helt rått. Han er kongen av OL-forberedelser. Det er ikke tilfeldig når man er med i sitt sjette OL, uttaler Halvard Hanevold etter gulløpet.

– Han har kjørt eget opplegg med ekstra høydetrening og ingen er bedre forberedt enn Ole Einar, konkluderer Hanevold.

I den nye mørkeblå drakten gikk Bjørndalen inn til seier i en jevn sekundstrid mot Dominik Landertinger og Jaroslav Soukop. Like etter seieren var et faktum var statsminister Erna Solberg tidlig ute med sine gratulasjoner på Twitter.

Laster Twitter-innhold

- For en fantastisk seier! Ole Einar Bjørndalen er suveren! Gratulerer med imponerende gull i sprinten! sier kulturminister Thorhild Widvey.

– Bjørndalen gikk et utrolig bra langrenn

Ole Einar Bjørndalen fylte fem blinker på liggende og gikk ut i ledelsen. Mannen med to tidligere OL-gull i sprint kan nesten regnes som en ekspert på distansen, men bommet ett skudd på siste skyting. Han gikk i mål 1,3 sekunder foran Landertinger i mål, og hadde dermed tapt litt på sisterunden.

Men ingen av konkurrentene klarte å tukte 40-åringen fra Simonstranda og NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn konkluderte med at Bjørndalen gikk et imponerende langrenn. Bare Fourcade var raskere med syv små tideler.

– Et bra løp og det er utrolig gøy. Han har trent godt og gjort forberedelser som alle andre, men det er mye spenning i en OL-løype, sa skiskytternes trener Espen Norby Andersen til NRK like før gullet var klart.

Sekundstrid i Sotsji

Det var jevne forhold både på standplass og i løypa, noe som førte til et drama da løperne kom inn etter Ole Einar Bjørndalen. Det var åtte løpere innenfor 15 sekunder da alle løperne var kommet i mål. og det skilte bare 1,3 sekunder ned til Landertinger på andre plass.

Ole Einar Bjørndalen gikk i mål til ledelse, til tross for én bom. Det ble lenge å vente før seieren var sikret. Martin Fourcade og Anton Shipulin lå an til å slå nordmannen, men feilet enten i sporet eller på standplass. Kommentatorer: Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde (RADIO).

Her går NRKs kommentator av hektene når Bjørndalen vinner.

Emil Hegle Svendsen skuffet i sporet

Svendsen fikk ned fem blinker på første skyting, med et litt heldig kanttreff på fjerde skuddet. På stående fikk han bom på nettopp det fjerde skuddet og gikk ut ni sekunder bak Bjørndalen. I mål var han hele 29,3 bak.

Etter målgang var ikke Svendsen nådig om egen prestasjon.

– Det var bare ræva. Jeg har ikke noen forklaring på det, egentlig. Hodet var på plass, men jeg gikk som et slakt. Det var triste greier, sier Emil Hegle Svendsen etter 9.-plassen,

– Det gikk overraskende tungt for Emil på sisterunden, påpekte Torgeir Bjørn underveis i løpet.

Men Svendsen var ikke sen med å hylle kongen av skiskyting, Ole Einar Bjørndalen.

– Vanskelig å beskrive det med ord. Helt rått. Jeg når vel ikke han til anklene en gang med alt han har gjort i sin karriere. Han er en legende, avsluttet Svendsen som endte på niende plass.

Se resultater under.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater 10 km sprint, menn» i nytt vindu

Siste nytt

 • Solid Hovland-start

  Viktor Hovland fortsetter sitt sterke spill i jakten på PGA-kortet. Torsdag gikk han den første runden på Korn Ferry Tour i Boise på 67 slag, fire under par. Det holder til en foreløpig delt 12. plass. En topp 25-plassering holder til PGA-kort.

  Nationwide Children's Hospital Championship - Round Three
  Foto: Matt SULLIVAN / AFP
 • Tutta åpnet ett slag under par

  Suzann Pettersen gikk første runde i Canadian Open i golf ett slag under par. Tutta fikk en bogey på 10. hull, men slo tilbake med birdie på både 14. og 15. hull. 38-åringen fra Oslo ligger foreløpig på en delt 25. plass.

  Suzann Pettersen i aksjon under første runde i CP Women's Open
  Foto: Vaughn Ridley / AFP
 • Sarri mister to kamper

  Juventus-trener Maruizio Sarri går glipp av lagets to første seriekamper på grunn av lungebetennelse. Det opplyste klubben torsdag. Juventus serieåpner borte mot Parma, før forrige sesongs serietoer Napoli gjester Torino på den siste dagen i august.

  Juventus-trener Maurizio Sarri
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal