Hopp til innhold

Her «leker» Carlsen med amatører etter finaleskuffelsen: – Helt surrealistisk

Penskjorten og dressjakken var byttet ut med hettegenser. Og motstanderne var ikke lengre fra verdenseliten, men amatørspillere, da Magnus Carlsen fordøyet det bitre nederlaget i VM-finalen i fischersjakk for Wesley So.

Magnus Carlsen

KONSENTRERT: Magnus Carlsen i et parti mot søndagens motstander, Andreas Tryggestad.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

For søndag morgen og formiddag brukte Carlsen til å spille kamp i 1. divisjon. Det er nivået under eliteserien, det vil si nivå to i Norge.

Real Madrid mot Bryne

28-åringen satt ved førstebordet for Offerspill mot Nordstrand 2 og runden ble spilt i et lokale i Pilestredet midt i Oslo sentrum.

Offerspill er for ordens skyld klubben Carlsen er medlem av. Søndagens kamper deres første i norsk seriespill etter at den ble stiftet før den mye omtalte sjakkongressen i sommer.

– At Magnus spiller her er som at Real Madrid kommer til Norge for å møte Bryne, sier Jon Kristian Haarr i Offerspill SK.

Serierunden ble også en svært kontrastfylt kulisse til den siste ukens VM i fischersjakk.

bOH3b8fKUxY

SKUFFET: Magnus Carlsen, her etter å ha tapt VM-finalen i Fischersjakk mot Wesley So (høyre).

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Det var veldig, veldig langt under hva jeg ønsket å oppnå, men det er sånn det er. Det er greit å vite at jeg skulle spille i dag, så får jeg fokusere på noe annet, sier Carlsen.

– Surrealistisk

For borte var dressen og penskjorten fra lørdag kveld. Det var også alle kameraene og de mange tilskuerne som for under ett døgn siden fulgte det norske sjakk-essets seiersjakt i VM i fischersjakk. En jakt han ikke lyktes med. Wesley So ble altfor sterk i finalen.

Men søndag var Wesley So, Fabiano Caruana og de andre toppspillerne i verdenseliten var byttet ut med amatører, hobbyspillere og sjakktalenter.

– Det var helt surrealistisk. Jeg klarte nesten ikke å konsentrere meg om mitt eget parti, sier 15-år gamle Eugen Nesbakken.

Carlsen

TOK DET PÅ ALVOR: Magnus Carlsen, her i sitt trekk mot Andreas Tryggestad.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Leker seg

Søndagens arrangør måtte for sikkerhets skyld forklare reglene til spillerne for å være sikre på å unngå diskvalifikasjon. Noen spillere er ikke eldre enn 12 år.

Carlsen møtte riktignok Andreas Tryggestad for anledningen, rangert som Norges 29. beste sjakkspiller. Tryggestad har en rating på 2365. Carlsen har skyhøye 2870...

– Det betyr enormt mye, det er noe man alltid har lyst til å gjøre. Kanskje noe jeg får gjøre en gang i livet, så det er veldig stort for meg, sier Tryggestad til NRK.

Det ble ikke noe sjokktap i Oslo søndag. Carlsen vant sitt parti og han var glad han var tilbake til vante former på sjakkbrettet. I fischersjakk er nemlig reglene annerledes enn i et vanlig ordinært sjakkparti.

– Jeg synes det var greit, koselig at brikkene står der de pleier å stå igjen. Dette var planlagt lenge, det er for å hjelpe klubben.

– Kommer du til å spille for Offerspill framover?

– Vi får se hva som passer, det blir ikke siste parti for klubben. Det var en fin atmosfære, gøy at det var så mange lag og morsomt å spankulere rundt og se på sjakk på til dels bra nivå. Det er alltid spennende å se hvordan de unge gjør det, sier Carlsen til NRK.

– Det er en av de virkelig kule sidene ved Magnus Carlsen. Han tar seg selv uhøytidelig i en del sammenhenger. Han kan virkelig leke seg. For ham er sjakken en lek, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

DbNIWvlD7dk

SJAKKEKSPERT: I NRK, Atle Grønn, her avbildet under en sjakkongress tidligere i år.

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

– Ekstra stresset

1. divisjonskampen mellom Offerspill og Nordstrand 2 gikk samtidig som fire kamper i fjerdedivisjon. Magnus Carlsen spilte ikke bare selv, men gikk rundt i rommet og kikket på partiene.

Ifølge Tarjei Joten Svensen, journalist i sjakknettstedet Matt&Patt, er det første gang Carlsen spiller i den norske serien siden 2014.

– Jeg ble litt ekstra stresset, og tenkte at jeg ikke måtte gjøre noen tabber akkurat mens han så på, sier Arne Eikre (12 år), som spiller for Oslo Schackselskap.

– For 30 år siden ville Garry Kasparov ha nærmere en million for å spille et parti i den franske serien. Magnus stiller opp gratis på laveste amatørnivå, i hvert fall fra hans ståsted, forteller Atle Grønn.

Sportsnyheter

Treneren så ikke Warholm-løp: – Regner med at dere filmet det?

Karsten Warholm (26) tok seg enkelt videre til EM-finalen i München, uten sin trener på tribunen. Leif Olav Alnes var nemlig skråsikker på at eleven skulle gå videre.

Siste nytt

 • Heggemsnes 0,2 poeng unna EM-bronse

  Sofus Heggemsnes endte på fjerdeplass i mangekampfinalen under turn-EM i München. 23-åringen endte 0,2 poeng bak bronsevinneren. Heggemsnes endte på poengsummen 81,431. Tyrkiske Ahmet Onder vant gullet foran landsmann Adem Asil.

  Team Tokyo OL 2020
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Emosjonell avskjed med Vegard Hansen: – Føler bare på sorg

  Torsdag ettermiddag kom beskjeden om at Mjøndalen-trener Vegard Hansen er ferdig som leder for bruntrøyene. Under et pressetreff samme dag var det en tydelig emosjonell Hansen som takket for seg.

  – Føler bare på sorg egentlig, forteller han til Drammens Tidende etter pressekonferansen.

  I 16 år har han ledet klubben.

  – Jeg har sagt at jeg ikke klarte å si opp selv. Så styret kom til den beslutningen.

  Hansen hedrer nemlig styret som tok avgjørelsen, og berømmer dem for det tøffe valget de ble nødt til å ta.

  Det er to dager siden han selv fikk beskjeden. Han forteller at de siste treningene har vært krevende, siden spillerne først mottok beskjeden i dag.

  – Ha har vært utrolig viktig i min fotballkarriere, men også som menneske, konstaterer kaptein Joackim Olsen Solberg.

  Mjøndalen-kapteinen var også til stede under seansen og tydelig preget av oppsigelsen. Spilleren fortalte at nyheten kom som et sjokk i garderoben da de tidligere på dagen fikk beskjeden.

  Hansen presiserte fler ganger hans sorg over avslutningen med klubben, men ønsket likevel laget lykke til videre.

  – Jeg skal være deres største supporter, smilte han.

  Fotball, pressekonferanse Mjøndalen
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Padling: Virik klar for EM-finale på 1000-meteren

  Maria Virik padlet inn til tiden 4.02,816 og sikret seg plass i finalen på singel 1000 meter under EM i München.

  Virik endte 0,923 bak ungarske Noemi Pupp, som vant heatet. De tre raskeste i heatet kvalifiserte seg direkte til finalen. 4.- til 6.-plassen gikk til semifinale.

  Jon Amund Vold var også i aksjon i vannet i München og er klar for semifinale på både 500 og 1000 meter singel. Han kom i mål på 6.-plass på 500-meteren, 4,296 sekunder bak serbiske Bojan Zdelar, som var raskest i heat to. På 1000-meteren endte han på 5.-plass, 5,224 sekunder bak portugisiske Fernando Pimenta, som vant det andre heatet.

  Hedda Øritsland tok seg også videre til semifinalen på singel 500 meter. Øritsland padlet inn til 5.-plass i sitt heat, 4,677 sekunder bak vinneren.

  De norske duoene bestående av Kristine Amundsen/Anna Sletsjøe og Vemund Næss-Jensen/Hakeem Teland tok seg også videre til semifinalene på double 500 meter.

  Amundsen og Sletsjø er også klare for semifinale på double 1000 meter, til tross for at de endte hele 19,611 sekunder bak den polske duoen som vant heatet.(NTB)

  NM-Veka 2020
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste