Henrik takker «pappa-kjeft» for braksuksessen

LENZERHEIDE/OSLO (NRK.no): Alpinkometen Henrik Kristoffersen (19) mener pappa Lars har gitt ham en sterk psyke. Nå ønsker han å få pappaen som trener på landslaget.

Henrik Kristoffersen har alltid jobbet tett med sin far, Lars. Nå ønsker alpin-kometen at faren kommer inn i støtteapparatet.

SE VIDEO: Henrik Kristoffersen og pappa Lars var sammen i Lenzerheide denne helgen. Nå ønsker de å samarbeide tettere på landslaget.

Kristoffersen

IVRIG: Her er en ung Henrik Kristoffersen ute i alpinbakkene en vinterdag i 2000.

Foto: PRIVAT

– Jeg skal ikke benekte at jeg har lyst, men om det blir noe, det vet jeg ikke, sier Lars til NRK.no.

Far og sønn Kristoffersen har et helt spesielt forhold. De har samarbeidet fra starten, og faren trente talentet helt frem til han var 15 år.

Nå, etter å ha tatt steget opp i verdenseliten, ønsker Kristoffersen å styrke samarbeidet igjen.

– Jeg vil at han skal være med. Men for øyeblikket er ikke det mulig, sier 19-åringen.

«Skjerp deg»

Stortalentet bruker fortsatt faren som en mentor. De snakker sammen hver dag, også under renn, som da Kristoffersen kjørte opp fra 15.-plass til OL-bronse i Sotsji.

Da ønsket en skuffet Kristoffersen å snakke med pappaen i pausen.

– Skjerp deg, sa jeg da. Det var ikke så mye mer enn det, sier Lars Kristoffersen.

– Det sa han. I den første samtalen, sa han det, sier sønnen og smiler.

– Enkelte vil jo tenke at det er tøft å høre for en 19-åring i sitt første OL?

– Det er jo ikke morsomt, men det er jo fakta da. Ingen kan benekte det. Skal man komme noen sted, må man tåle det, sier Kristoffersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Henrik Kristoffersen

SAMARBEIDET: Pappa Lars (t.v.) og Henrik Kristoffersen har lagt ned utallige timer sammen i alpinbakken. Dette bildet er fra 2009.

Foto: PRIVAT

Og han har «måttet tåle det» mange ganger gjennom treninger og konkurranser sammen med faren.

Det er han bare takknemlig for.

– Jeg skal ikke si at jeg har fått juling, men jeg har absolutt fått høre det når det er ting som må forbedres, sier Kristoffersen.

– Alt er ikke like morsomt her i livet. Uansett hva du skal drive med. Da må du tåle å ha det litt tøft til tider. Jeg tror det er greit å lære seg i ung alder. Men jeg har aldri blitt pushet til å dra på trening eller gjøre noe jeg ikke vil, sier 19-åringen.

– Du kan godt være streng så lenge du er rettferdig. Hvis du er «fair», er det greit, sier faren.

– Helt rå i hodet

Landslagstrener Håvard Tjørhom mener talentet har bygd seg opp en sterk psyke, som gjør ham i stand til å takle press og holde hodet kaldt.

19-åringen har ikke kjørt ut en eneste gang i verdenscupen. Men skiforbundet ønsker å beholde opplegget slik det er i dag

– I høst ble han slått ofte, og det ble han også gjennom treningen i vinter. Men når det er renn, klarer han å hente ut det lille ekstra. Han er rå i hodet, sier Tjørhom.

Hirscher

SUVEREN: Marcel Hirscher vant både slalåmcupen og verdenscupen sammenlagt. Kan Henrik Kristoffersen komme enda nærmere neste sesong?

Foto: Marco Trovati / Ap

Og nå ønsker Henrik å fornye samarbeidet med faren på landslaget. Skiforbundet ønsker imidlertid å beholde opplegget slik det er: Med Christian Mitter som teknikktrener.

– Mitter gjør en fantastisk jobb. Så per i dag er det ikke aktuelt at Lars skal inn, men ting kan endre seg over tid, sier sportssjef Claus Ryste.

– Første gang jeg ser et slikt talent

Søndag ble sesongen avsluttet med en 11.-plass i slalåm i Lenzerheide. Det som hadde vært en meget god plassering i fjor, er nå en skuffelse.

Men på en lokal bar i Lenzerheide kunne han likevel feire 3.-plassen i slalåmcupen.

Det gjorde han blant annet med Angelo Maina, som er renndirektør og sjef for Kristoffersens skimerke Rossignol. Han har tidligere jobbet med storheter som Alberto Tomba.

– Jeg har vært 30 år i denne bransjen, men det er første gang jeg ser et slikt talent, sier Maina til NRK.no.

Skryten fra den mektige skisjefen går imidlertid ikke hodet til familien Kristoffersen.

Pappa Lars har allerede pekt ut hva han kan forbedre til neste sesong:

– Alt. Absolutt alt, sier faren.

– Det handler om ikke bare å være et stort talent. Man må innfri det også. Det må man, sier 19-åringen.

Siste nytt

 • Flere russiske supportere skadet

  Minst 20 personer skal være skadet etter at en rulletrapp i en t-banestasjon i Roma brøt sammen. De fleste av de skadde er ifølge BBC supportere av fotballaget CSKA Moskva, som spiller mesterligakamp mot Roma tirsdag kveld.

  Ulykke i Roma
  Foto: Claudio Peri / AP
 • Aalesund snublet mot Viking

  Aalesund greide ikke å hamle opp med Viking på hjemmebane tirsdag. Gjestene vant til slutt oppgjøret 3-1. Dermed topper fortsatt Mjøndalen 1. divisjon med 54 poeng, ett poeng foran sunnmørslaget. Viking er på tredjeplass med 52 poeng.

  Aalesund - Viking
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Tiltalt for spark i ansiktet

  RBK-spiller Nicklas Bendtner er tiltalt for først å ha slått en taxisjåfør i ansiktet med knyttet neve og deretter sparket ham i ansiktet da han lå nede. Det viser tiltalen som Adresseavisen har fått innsyn i. Taxisjåføren på sin side er tiltalt for forsøk på vold. Rettssaken går 2. nov i København.

  Norway Bendtner
  Foto: Terje Pedersen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk: oppdateringer fra Mesterligaen i fotball