Henrik nyter lillebrors suksess: – Alt Jakob får til er litt mitt

Han vil ikke ta æren for suksessen, men Henrik Ingebrigtsen føler han er med på lillebrorens fantastiske reise.

Friidretts-EM: Jakob og Henrik Ingebrigtsen feirer gull og sølvet fra 5000 meteren

LØFTET TIL NYTT NIVÅ: Henrik Ingebrigtsen sier han føler eierskap til alt Jakob presterer.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Både på gullfeiringen i Berlin og ved hjemkomsten på Sola flyplass gjentok Henrik Ingebrigtsen hvor stolt han er av lillebrorens to EM-gull.

– Jeg er fornøyd med at jeg tok sølv, men det er nesten enda bedre at Jakob tok gull, sier Henrik Ingebrigtsen om 5000-meteren hvor de to stod øverst på pallen.

Dagen før ble Jakob Ingebrigtsen europamester på 1500 meter, med Henrik på fjerdeplass. Men selv yngstemann nå var raskest er det kanskje fordi han har løpt i fotsporene til storebrødrene Henrik og Filip i alle år. Derfor føles det også som en liten seier for eldstemann.

– Jeg tar ikke æren for noe, men jeg føler jeg har vært med på det. Uansett hva han presterer, hva han gjør så føler jeg et eierskap til det. Alt han får til er litt mitt, sier Henrik Ingebrigtsen før han forklarer:

– Jeg har vært med på å få han opp på det nivået han er i dag, til å bli den personen og løperen han er.

Norgesmesterskapet i friidrett 2016.

LANG VEI PÅ KORT TID: Henrik og Jakob Ingebrigtsen etter NM for to år siden, hvor de ble slått av Snorre Holtan Løken på 800 meter.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sikker på seier

Henrik Ingebrigtsen er sikker på Jakob hadde den samme følelsen før 5000 meteren som han selv hadde før han selv tok sitt første EM-gull, og mener det er et eksempel på hvordan det har påvirket Jakob.

– Den gangen stod jeg på startstreken og visste at jeg kom til å løpe fra alle. Slikt har Jakob blitt litt hjernevasket av. Han stod før start og tenkte det samme, han sprang hver eneste meter og visste at han kom til å vinne.

Friidretts-EM: Jakob og Henrik Ingebrigtsen mottar medaljene fra 5000 meteren

GODT SOM GULL: – Jeg tenkte at om jeg tar sølv så gjør det ikke noe så lenge er bak Jakob, sier Henrik Ingebrigtsen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

–Vi snakket så vidt sammen før start, og da sa jeg til han at vi skulle ta med gull og sølv hjem til Sandnes. Det er en god følelse å klare det, men jeg er nesten enda mer stolt av måten vi gjorde det på. Vi gikk rett opp i tet og løp fra de andre.

Født med fokus

På spørsmålet om stoltheten blir såret av å bli slått av en 17-åring svarer han kontant og med et stort smil:

– Jeg vet ikke hvor mange hundre millioner det bor i Europa, men alle dem ble også slått av en 17-åring. Den beste vant, og for meg føles det nesten som jeg tok et gull, og et sølv!

Også når det gjelder oppmerksomheten som følger med har Jakob Ingebrigtsen lært av storebrødrene. Derfor er ikke han som tiltrakk seg kameraene først bekymret for alt oppstyret nå.

– Det var tidlig fokus fra media på Jakob, snakk om at han er et fenomen. Han er født med kameralinser opp i ansiktet, akkurat som han er født til å løpe.

Brødrene Jakob og Henrik Ingebrigtsen lander på Sola flyplass mandag ettermiddag.

ROLLEBYTTE: I alle år har Jakob Ingebrigtsen fulgt i storebrødrenes fotspor. For øyeblikket er rekkefølgen motsatt.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Brødreomsorg

Jakob Ingebrigtsen legger ikke skjul på at det smått utrolige Europamesterskapet ble enda morsommere av selskapet fra broren:

– Det er klart det ekstra gøy når både jeg og han får det til, det var ekstra spesielt at vi som brødre stod sammen på seierspallen. Det tror jeg også han synes.

ingebrigtsen

JUBELAFTEN: Henrik Ingebrigtsen viste tydelig at han var fornøyd både med egen sølvmedalje og Jakobs gull på 5000 meter.

Foto: Tobias Schwarz / AFP

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen fremhever også forholdet mellom brødrene som det han setter mest pris på ved EM-suksessen.

– Å se den brødreomsorgen og samarbeidet, den jobben Jakob gjorde for storebroren da han selv tok gull. Som forelder er det stort å oppleve, og jeg er veldig glad på deres vegne.

Siste nytt

 • Målløst mellom Italia og Portugal

  Portugal holdt Italia til 0-0 borte i UEFAs nasjonsliga i fotball lørdag. Det gjør portugiserne til gruppevinner før siste kamp.

  Sverige slo Tyrkia 1–0 i Tyrkia og tok dermed innpå Russland i sin gruppe.

  Italy Portugal Nations League Soccer
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • Svindal operert

  Aksel Lund Svindal har lørdag operert tommelen som han har slitt med de siste dagene etter et fall på trening torsdag.

  Svindal selv annonserte operasjonen på bildedelingstjenesten Instagram. Ifølge ham selv skal han være tilbake på ski etter kort tid.

 • Babylykke for Nestvold-Haugen

  Alpinisten Leif Kristian Nestvold-Haugen ble natt til lørdag far til en ny gutt da kona Marthe fødte parets andre barn.

  Dermed er han klar for sesongens første slalåmrenn i finske Levi søndag. – Alt er bra med hele familien, sier Nestvold-Haugen til NRK.

  SKI-SLO-FIS-CUP-GIANT-SLALOM-MEN
  Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal