Henrik Kristoffersen: – Jeg føler meg litt alene

Henrik Kristoffersen er preget av konflikten med skiforbundet, men føler han ikke hadde noe annet valg enn å saksøke sitt eget særforbund.

Henrik Kristoffersen

SNAKKER UT: For første gang siden han saksøkte Norges Skiforbund, snakker nå Henrik Kristoffersen om konflikten.

Foto: Hanne Skjellum Mueller, NRK

– Jeg er på absolutt ingen måte grådig. Den avtalen alpinkomiteen og Telenor har kommet frem til gir mye bedre betingelser og rammer for hele alpin-Norge. Det er helt ufattelig.

Det sier Henrik Kristoffersen til NRK om sponsoravtalen med Red Bull som ble nedstemt av skistyret. Som igjen førte til at den unge alpinisten saksøkte skiforbundet tidligere denne uka.

Siden har ikke hovedpersonen selv uttalt seg om saken, men nå forteller han sin versjon av konflikten. Han forteller om avgjørelsen, sin mening om konflikten og hvordan han har opplevd den siste uka.

– Det har vært litt tøffe dager nå, skal jeg innrømme. Jeg har fått trent greit på barmark, men det har vært tunge stunder, det er det ingen tvil om. Jeg får se hva fremtiden bringer, jeg vet ikke helt.

Kristoffersen sitter i en knallrød sofa hos NRK på Marienlyst i Oslo. Han tenker seg nøye om før han svarer på spørsmålene. Smilet er borte. En del av idrettsgleden også. Likevel er denne saken så viktig for ham at han er villig å ta kampen. Han føler han ikke har noe valg, sier han.

– Det ville gjøre hverdagen min veldig mye lettere, både utenomsportslig og sportslig. Det vil hjelpe meg til å bli en bedre alpinist og idrettsutøver, forklarer 22-åringen og bruker Red Bull-sponsede Marcel Hirscher og Alexis Pinturault som eksempler på utøvere som har alt lagt til rette for seg.

– Helt ufattelig

– Hvordan skal jeg forvente å kunne kjempe med en som har alt lagt til rette, når jeg ikke engang får ha en sponsor som vil legge til rette for meg? Det er en grunn til at Hirscher er best i verden, og har vært det de siste fem årene. Det er ikke tilfeldig, mener Kristoffersen.

Henrik Kristoffersen om den vanskelige tiden han er inne i etter at han saksøkte Skiforbundet. Spesielt savner han støtte fra lagkameratene.

Som sagt føler han seg ikke grådig. Han svarer klart nei når NRK spør om det. Som eksempel viser han til at hjelmavtalen ville gitt 25 millioner kroner til skiforbundet i løpet av de neste seks årene. Sier han ønsker å gi noe tilbake til sporten han elsker. At han ønsker at de unge skal få de samme mulighetene han fikk.

Kristoffersen tror heller ikke på argumentet om at dette kunne truet inntektsgrunnlaget til toppidretten i Norge.

– Det funker utrolig bra for alle land, så det er helt ufattelig at skistyret ikke vil ha avtalen. Jeg synes det vitner om tegn til stor inkompetanse hos dem som sitter der. Jeg har ikke forståelse for det, og håper ikke resten av Alpint-Norge har det heller, for det er ikke mulig, sier han bastant.

Derfor tror han mange også har forståelse for ham.

– Jeg føler visse personer forstår det, og jeg tror egentlig alle andre gjør det også. Men det er kanskje litt typisk norsk å være konfliktsky. Jeg føler meg til en viss grad litt alene.

– På hvilken måte?

ALPINE SKIING-MEN/WENGEN Svindal of Norway reacts following the men's Alpine Skiing World Cup downhill race on the Lauberhorn course in Wengen

ANNEN HJELM: Henrik Kristoffersen mener han bør få lov til å kjøre med logoen til Red Bull på hjelmen, akkurat som Aksel Lund Svindal gjør.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– I den forstand at jeg er den eneste som tør å ta det opp. Jeg vet at det har vært akkurat det samme problemet som nå tidligere, på 90-tallet. Så hvorfor ikke lage et system som gir ro for forbundet, forutsigbarhet for sponsorer og løperen selv?

Forstår ikke motstanden

Kristoffersen rister litt oppgitt på hodet. Han forstår ikke hvorfor han møter så mye motstand.

– Det er vanskelig. Jeg har prøvd å få svar, men jeg har ikke snakket med noen i skistyret. Det er ingen som har lyst til å snakke med meg. De gjemmer seg bak en prinsippsak, men hvilket prinsipp? Det står i Norges Skiforbunds lover og regler at de skal gjøre alt de kan for sportens beste, nå gjør de tvert om.

– Føler du at du har fått den støtten du trenger fra lagkompiser?

– Jeg gjør vel helt ærlig ikke det.

Kristoffersen tar en pause før han fortsetter:

– Jeg har rett og slett ikke hørt et ord fra noen av de jeg er på verdenscuplag med etter dette. Jeg føler meg ikke dolket i ryggen på noen måte, men jeg føler ikke jeg har så stor støtte fra de jeg faktisk prøver å hjelpe.

– Hva synes du om det?

– Det synes jeg er trist, for å være helt ærlig. At de prøver å holde denne saken utenfor er greit, men jeg er også et menneske oppe i dette, og at de jeg da anser som vennene mine ikke engang spør hvordan det går med meg, ser jeg litt tungt på, sier han og sukker.

– Verden falt litt sammen

Da han fikk høre at skistyret hadde stemt nei til hjelmavtalen, var slalåmspesialisten på landslagssamling på Geilo. Sammen med faren Lars Kristoffersen reiste han rett hjem. skuffelsen ble så stor, forklarer de. Og alpinisten ville ikke la følelsene smitte over på resten av laget.

– Jeg ville skåne de andre mest mulig, men de blir jo dratt inn i dette de også siden de er en del av norsk alpinsport.

Avtalen med privatsponsoren Red Bull ble tegnet høsten 2014. Da hadde Aksel Lund Svindal vært en del av energidrikk-teamet i flere år. Han får lov til å ha logen på hjelmen, noe alpinkomiteen og Telenor var enige om at også Kristoffersen kunne. Skistyret sa derimot nei. Det er altså derfor Kristoffersen står på sitt i en sak som nå er på vei mot rettssalen. En konflikt Kristoffersen og skiforbundet har forsøkt å løse i lang tid.

Før verdenscupåpningen i Sölden for to uker siden toppet det seg. Forhandlingene pågikk for fullt. Kristoffersen var preget, noe han ga tydelig uttrykk for etter rennet. Men da ville han ikke snakke om hva som plaget ham. Nå derimot, er tiden inne.

– Jeg hadde helt ærlig ikke lyst til å starte i Sölden, for jeg følte meg dårlig forberedt. Jeg følte meg utslitt rett og slett. Jeg burde sikkert ikke latt det gå så mye inn på meg, men det er vanskelig for en 22-åring når det er så mye følelser som det er her. For meg er det umulig å stenge det ute, forteller han.

Henrik Kristoffersen var langt ifra fornøyd etter andreomgangen i Sölden.

IRRITERT: Sesongåpningen i Sölden gikk ikke som planlagt for Henrik Kristoffersen.

Likevel kjørte han storslalåmrennet. Han ble nummer åtte. Og slo staven i bakken.

– Men egentlig var jeg ganske motivert, fordi jeg hadde fått beskjed om at det bare var et spørsmål om eksklusivitet igjen. Så jeg dro til Geilo, klar for å trene og forberede meg til rennet i Levi. Men så falt verden litt sammen igjen den 1. november.

Kristoffersen sukker igjen, og ser ned.

– Ført bak lyset

– Hvordan har du opplevd prosessen?

– Jeg føler at utgangspunktet er et annet nå enn for 2,5 år siden, men resultatet er det samme. Verden er basert på resultater, og jeg føler meg dårlig behandlet av skistyret, og i tidligere tid også av alpinkomiteen. Jeg er blitt ført bak lyset og rett og slett. Holdt for løgn. De sier de har gjort ting, men ikke gjort det, hevder Kristoffersen, og utdyper:

– Torsdag før Sölden-rennet sa de at de trengte mer tid, og at problemet var eksklusiviteten til Telenor. Det kunne jeg akseptert, i og med at de har puttet så mye penger inn i skiforbundet. Jeg ser det kunne bli kinkig. Da ble det ikke nevnt at hjelmer var et problem. Så løser de dette med eksklusiviteten, men sier nei til at løperne kan disponere hjelmen sin ved å kompensere. Da føler jeg meg ført bak lyset.

NRK har vært i kontakt med Norges Skiforbund. De viser til generalsekretær Stein Opsals uttalelser tidligere i uka.

– Dette er en vanskelig sak som det er brukt lang tid på, og den er diskutert grundig. Det har hele tiden vært kjent at det er skistyret som skulle behandle saken. Det var en tydelig tilbakemelding fra ski-Norge om at man ikke burde åpne for slike avtaler da landslagsutvalgets forslag var ute til høring. Det var også utgangspunktet for skistyret da utvalgets konklusjon ble vedtatt i april i år, sier Opsal.

Partene er med andre ord like steile. Ingen vil gi seg. Og for Kristoffersen har vintersesongen startet på en annen måte enn planlagt. Å toppe den utrolige fjorårssesongen er plutselig ikke alt han tenker på.

far og sønn

STÅR SAMMEN: Henrik Kristoffersen sammen med faren og manager, Lars Kristoffersen, i Sölden for to uker siden. Da trodde de fortsatt på en løsning i sponsorkonflikten.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Mye usikkerhet

Han har ikke bestemt seg for om han reiser på landslagssamling til Sverige den kommende uka. Ei heller om han stiller til start i finske Levi neste helg. 100 prosent forberedt vil han ikke klare å bli, innrømmer han.

Så hva skal egentlig til? Hvordan har han tenkt til å løse dette? Slik at han kan fokusere på det han faktisk gjør bedre enn de fleste alle i hele verden – nemlig å stå på ski. Slik at han kan ta nye pallplasser.

Svaret får vi visst ikke nå.

– Jeg vet faktisk ikke. Jeg har ikke noe svar. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg har lyst til å gjøre, eller hva som er det beste å gjøre heller.

– Har du lyst til å kjøre verdenscuprenn der du sitter nå?

– Ja, jeg har lyst til det. Jeg har lyst til å fortsette som den alpinisten jeg er. Jeg har lyst til å bli bedre på ski. Jeg har lyst til å kjempe mot de beste i verden om seire og kuler og alt mulig. Uten tvil. Men det er ikke det letteste akkurat nå, svarer Henrik Kristoffersen.

 • Intervjuet med Henrik Kristoffersen ser du i Sportsrevyen søndag klokken 19.45.
Henrik Kristoffersen

VANT SLALÅMCUPEN: Slik er vi blitt vant til å se Henrik Kristoffersen. Med et stort smil etter pallplasser.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Siste nytt

 • Reistad tilbake i troppen

  Henny Ella Reistad er tilbake i den norske kamptroppen til OL-kvartfinalen i håndball mot Ungarn i dag. Hun har vært ute av spill i en snau uke på grunn av en skulderskade. Norge er soleklar favoritt til å ta seg til semifinalen.

  Vilde Ingeborg Johansen er tatt ut av kamptroppen på 14 spillere som er lagt ut av arrangøren.

  Henny Reistad
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Mclaughlin knuste verdensrekord

  Amerikanske Sydney Mclaughlin knuste konkurrentene på 400 meter hekk på Olympiastadion i OL og løp inn til ny verdensrekord på 51.46.

  – Tiden er fenomenal. Det er så mange paralleller mellom disse to finalene, roper Jann Post og viser til gårsdagens hekkefinale der Warholm vant.

  Mclaughlins kollega Dalilah Muhammed løp inn til personlig beste på 51.68, og med den tiden slo hun også forrige verdensrekord som lød 51.90.

  Mclaughlin
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters
 • Brasiliansk gull i maratonsvømming

  Ana Marcela Cunha var best av samtlige maratonsvømmere under OL onsdag. Cunha vant spurten etter 10 intense kilometer med svømming.

  Vinnertiden til Cunha lød på en time, 59 minutter og 30 sekunder. Ingen kunne gjøre noe med brasilianeren, som ble nummer ti i Rio i 2016 og nummer fem i Beijing i 2008.

  Tokyo Olympics Marathon Swimming
  Foto: David Goldman / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal