Hopp til innhold

Lite imponert av norsk landslagstrener: – Hvor er kunnskapen?

En helt spesiell hendelse gjorde Henrik Kristoffersen (28) så oppgitt over en norsk landslagstrener at han ble bedt om å «ikke si noe dumt». NRKs ekspert forstår nordmannens frustrasjon.

Henrik Kristoffersen under en pressekonferanse med de norske alpinutøverene i Sölden i 2022

FRUSTRERT: I dokumentaren om Henrik Kristoffersen avsløres det frustrasjon over landslagstreneren.

Foto: Lise Åserud / NTB

Hvor er kunnskapen?

Slik lyder Henrik Kristoffersen brutale melding til den norske landslagssjefen som gjorde oppgavene vanskeligere for ham under et verdenscuprenn i mars.

– Løypa var jo ikke satt veldig fint for meg. Den var egentlig satt fint for Marco Odermatt, som har vært på pallen i utfor og vunnet super-G-renn, vunnet mange storslalåmrenn, sier han i den nye dokumentarserien «Outsideren Henrik» på Viaplay.

I alpint er det nemlig de ulike nasjonenes trenere som bestemmer portplasseringene, og i finaleomgangen i storslalåmrennet i Kranjska Gora var det Norges tur til å sette løypa.

Kristoffersen lå best an av de norske alpinistene, og det er en kjent sak at han trives best når det er teknisk krevende. Likevel valgte den norske treneren å sette en løype som kunne se ut til å favorisere utøverne som er bedre i fart enn teknikk.

Det skapte frustrasjon hos det norske alpinesset.

– Det er en norsk løypesetter, og så satte de så rett ned som de gjorde i andreomgangen der, sier en tydelig oppgitt Kristoffersen.

Slovenia Alpine Skiing World Cup

VANT: Henrik Kristoffersen vant to av to konkurranser i Kranjska Gora, og under sesongavslutningen ble han belønnet med den gjeve slalåmkula.

Foto: Giovanni Pizzato / AP

«Ikke si noe dumt»

Ugunstig løypesetting til tross, nordmannen gikk hen og vant rennet, og i dokumentarserien legger han ikke skjul på at seieren smakte godt av flere grunner:

– Da jeg så at det var satt sånn, så gikk det en jævel i meg. Det beste som finnes er å motbevise folk, sier Kristoffersen.

28-åringen er en del av det norske landslaget, men han har et helt eget opplegg, og han trenes derfor ikke av de norske landslagssjefene. I stedet har han pappa Lars Kristoffersen som lagleder for et eget team.

I dokumentarserien kommer det frem at faren var stresset for at sønnen skulle si hva han mente om landslagstrenerens løypesetting i intervjuet etter rennet.

– Ikke si noe dumt, var den klare beskjeden.

I kampens hete svarte han følgende til rettighetshaver Viaplay om løypa:

– Jeg hadde håpet på mer sving, men sånn er det. Hvis jeg kjører som jeg kjører nå, så viser jo det at det ikke spiller så stor rolle så lenge jeg kjører bra på ski, sa Kristoffersen den gangen.

– Kunnskapen er absolutt til stede

Det var tidligere alpintrener for landslaget Anders Husby som satte løypa i Kranjska Gora. Han påpeker at alle de norske imponerte stort i andre omgang, og det var bare grønne tall hos de norske utøverne.

Han trekker blant annet frem Rasmus Windingstad som hadde sjette beste tid i andre omgang.

– Vi var veldig happy med rennet, og det ble helt innertier med Henrik. Han hadde best omgangstid den dagen, og vi er veldig fornøyd med det, sier Husby til NRK.

Han svarer også på kunnskaps-kritikken fra Kristoffersen.

– Kunnskapen er absolutt til stede. Vi har et lag, og vi vet hva løperne våre er god på. Det har vi kunnskap om. Vi treffer veldig bra når Lucas Braathen havner ett hundredel bak Henrik i andre omgang, sier den tidligere landslagstreneren.

Slik så tidene til de norske ut i andre omgang i Kranjska Gora:

  • Kristoffersen: 1:05.67: Best
  • Lucas Braathen: 1:05.68: Nummer to
  • Atle Lie McGrath: 1:05.77: Nummer fem
  • Rasmus Windingstad: 1:06.02: Nummer seks
  • Leif Kristian Nestvold-Haugen: Nummer tolv

Les også Kristoffersen tydelig preget etter pallplass – hyllet avdød sjef

Sesongåpning alpint i Sölden 2022

Forstår frustrasjonen

Lars Elton Myhre, NRKs alpinekspert, påpeker at det er ganske vanlig at trenere setter løyper som er fordelaktige for sine utøvere. Han kan forstå at Kristoffersen ble oppgitt den gangen.

– Jeg kan absolutt forstå at han blir frustrert. Men det er mange hensyn trenerne må ta, blant annet hvor sporet er og se på traseen. Man kan ikke plassere portene hvor som helst. Så jeg forstår frustrasjonen hans, men jeg tror ikke det er gjort med en hensikt mot ham, sier Myhre.

Som Kristoffersen, påpeker også Myhre at løyper med lite svinger passer i utgangspunktet for konkurrenter som Odermatt.

Samtidig lar han seg imponere over hvor tilpasningsdyktig den norske alpinisten er.

– Når han er i form vinner han i alle forhold. Han er ekstrem på vanskelige forhold. Det er nesten sånn at jo vanskeligere det er, jo bedre er det for ham. Det er få som har den stabiliteten og teknikken som han har, sier Myhre.

For herrenes del er det en stund til neste storslalåmrenn i verdenscupen. Det er både slalåm og storslalåm i Val d’Isère 10. og 11. desember.

Slik endte storslalåmrennet 13. mars:

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal