Sølv til Ingebrigtsen i dramatisk EM-finale

ZÜRICH/OSLO (NRK.no): Henrik Ingebrigtsen løp seg til blods da han tok Norges eneste EM-medalje.

Blodig løp

Se de dramatiske fallene som preget finalen på 1500 meter her.

Sko

Slik så skoen til Henrik Ingebrigtsen ut etter 1500 meteren.

– Nå er jeg litt redd for å ta av skoen, kanskje jeg må amputere hele tåa, neida, spøkte Henrik Ingebrigtsen da han viste fram en blodig sko i et intervju med NRK etter finalen på 1500 meter.

Henrik Ingebrigtsen hadde akkurat løpt inn til EM-sølv på 1500 meter, bak franske Mahiedine Mekhissi-Benabbad i en dramatisk 1500 meter-finale der hele tre mann gikk i bakken.

– Det var to fall rett foran meg, så det kunne ha blitt mye verre. Jeg var ikke langt nok framme da toget gikk. Med 600 meter igjen var det en som falt rett foran meg, sa Ingebrigtsen, og var litt oppgitt over det som skjedde.

Kjente seg bra

Luka fram til Benbbad ble for stor, og Ingebrigtsen hadde ingen muligheter til å hente ham inn igjen. Dermed måtte han si seg fornøyd med sølvet, og selv om mange i Norge forventet gull, hadde Ingebrigtsen på forhånd sagt at han ville være fornøyd med medalje.

En liten del av Sandnes-mannen tenkte allikevel på muligheten som glapp.

– Jeg kjente meg bra. Det så kanskje ikke sånn ut, men jeg hadde full kontroll på han ved siden av meg, jeg ga aldri helt maks, sa han, og fortalte at han til tross for gullambisjonene var fornøyd med sølvet.

– Det var bra med sølv i dag, men prosentvis kan du si at jeg er 73 prosent fornøyd. De resterende mistet jeg da jeg ikke var langt nok framme med 400 meter igjen, sa Ingebrigtsen, før han fikk se noe av dramatikken på TV.

– Oi, det var så nærme ja, fy f... sa Ingebrigtsen i NRK-intervjuet da han fikk se fallene på TV.

Far var fornøyd

Også trener og far Gjert Ingebrigtsen var fornøyd med utfallet av 1500 meteren.

– Sånn som situasjonen ble, med så mye klabb og babb, så vet jeg at Henrik er fornøyd, sa Ingebrigtsen og var svært fornøyd med at sønnen viste styrke tempomessig.

– Når farten blir så lav som den blir, så skulle man tro at en del av de 800 meter-løperne skulle ta han, men de tar han ikke. Han er langt ifra den raskeste i feltet, men de tar han ikke igjen, selv om de har fordel av ryggen hans. Det er veldig sterkt, sa faren og la til at han trodde sønnens siste 300 meter må ha gått veldig fort.

Fransk seier

Gullet var en herlig revansje for franske Mahiedine Mekhissi-Benabbad som mistet seieren etter å ha revet av seg skjorta før målgang på 3000 meter hinder.

– Jeg ville vise at jeg kunne vinne gull etter det som skjedde. Jeg visste at jeg kom til å vinne, sa han til NRK etter seieren.

Benabbad rykket kraftig en runde før mål, og da ble Ingebrigtsen hindret midt i feltet av flere fall. Det var generelt mye knuffing i feltet, og tre mann gikk i bakken underveis.

– Det var han jeg så på som den sterkeste, og jeg snakket med Sindre Buraas i går, og han sa at Mekhissi blir den sterkeste, fortalte Ingebrigtsen.

Henrik Ingebrigtsen tok tapet med fatning og var raskt framme for å gratulere gullvinneren. Han løp også en æresrunde med flagget etter å ha tatt Norges eneste medalje i EM.

Benabbad er forøvrig en ganske kontroversiell type, som har dyttet maskoter og slåss med lagkamerater, uten at han lar seg påvirke nevneverdig av at folk reagerer på oppførselen hans.

– De folkene skjønner ikke sport. De sitter bare og spiser chips. Men sånn er det. Alle kan ikke like alle. Jeg kan ikke tenke på det, sa han til NRK.

Intervju med Henrik Ingebrigtsen etter å ha løpt finalen i 1500 meter i friidretts-EM.

Se hele intervjuet med Henrik Ingebrigtsen her.

Gikk for gull

– Jeg går for gull, uttalte Henrik Ingebrigtsen i forkant av løpet. En sterk kontrast til mange av de andre norske utøverne som har reist til EM for å lære.

Karrieren til Henrik Ingebrigtsen har vært en stor opptur siden han tok EM-gull for to år siden. Denne sesongen har han løpt fortere enn noen gang tidligere, og for rundt en måned siden senket han sin egen norske rekord med over to sekunder, og løp inn på 3.31,46.

Det er den raskeste tiden av alle i Europa i år. I mesterskapsfinalene går det stort sett ikke så fort, og da Ingebrigtsen løp inn til EM-gull i Helsinki var det på tiden 3.46,20.

Familie utenom det vanlige

I semifinalen i Zürich gikk det fortere. Et kontrollert løp endte med seier på tiden 3.39,32.

– Det kostet meg ikke en kalori, det synes jeg er betryggende, sa Ingebrigtsen etter løpet, og uttalte også at han ikke ble skremt av det konkurrentene viste.

Familien Ingebrigtsen har gått sine egne veier, og er ikke redd for å gjøre ting litt annerledes. I et lengre intervju med NRK, fortalte de åpent at det nok har gitt dem noen fiender på veien.

Ingebrigtsen

Se innspurten av 1500 meteren her som endte med sølv til Henrik Ingebrigtsen her.

Siste nytt

 • Sikret sin fjerde strake seier

  I tirsdagens toppseriekamp mellom Rosenborg og Avaldsnes sikret trønderne sin fjerde strake trepoenger. Kampen endte til slutt 1–0 til RBK.

  Etter 19 minutter satte Lisa-Marie Karlseng Utland inn kampens eneste mål etter en strålende pasning av Mali Næss inn foran målet til Avaldnes-keeperen.

  Etter tirsdagens kamp ligger Rosenborg på tredjeplass på tabellen med 8–0 i målforskjell. Mens Avaldnes ligger nederst med sju baklengsmål etter fire serierunder.

  Fotball: Klepp - Rosenborg (1-2)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Drømmestart for Tjelmeland

  IK Start har hatt en noe tøff åpning i 1. divisjon, men i dag løsnet det skikkelig for sørlendingene.

  I Sindre Tjelmelands første kamp som Start-trener knuste de til slutt stakkars Grorud, og vant 4-1.

  Det var Martin Ramsland som åpnet ballet, og satte første omgangs eneste scoring.

  Men i andre omgang ble det skikkelig ketchup-effekt, og Sebastian Buch, Kristoffer Tønnessen og Eirik Schulze sørget for 4-0 med et kvarter igjen å spille.

  Oscar Aga sikret et trøstemål for Grorud da det var fem minutter igjen av kampen.

  Det har vært en spesiell uke for gultrøyene. De har for det første sparket Joey Hardarson. I tillegg trakk Atle Roar Håland seg som sportssjef i klubben.

  Start ligger nå på 7. plass i 1. divisjon, med fire poeng bak HamKam i tet.

  Fredrikstad gikk på et surt 2-3-tap mot Ull/Kisa, så nå kan HamKam skaffe seg et forsprang.

  Eliteserien i fotball 2020. KBK- Start (3-2)
  Foto: Ned Alley / NTB
 • Vion blir generalsekretær i FIS

  Michel Vion (61), Frankrikes skipresident siden 2010, ble tirsdag ansatt som ny generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

  Det skjedde på det første styremøtet ledet av nyvalgt FIS-president Johan Eliasch. Et enstemmig styre stilte seg bak ansettelsen av Vion, melder forbundet på sitt nettsted.

  Vion har vært medlem av FIS-styret siden 2004, men han trekker seg fra det vervet og som hjemlandets skipresident for å konsentrere seg om sin nye jobb.

  – Michel gir oss den perfekte kombinasjon av lederegenskaper og ekspertise innen vår idrett, sier FIS-president Eliasch i en uttalelse.

  – FIS er virkelig heldig som har en person av hans kaliber rede til å lede våre daglige operasjoner når vi tar de neste steg inn i framtiden.

  Johan Eliasch
  Foto: Joakim Goksör/tt / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal