NRK Meny
Normal

Treneren: – Han har nesten ingen muskler - men bare flyter av gårde

Henrik Christiansen (18) veier 20 kilo mindre enn sin største rival og forbilde - men velger likevel bort vekttrening.

Sun Yang mot Henrik Christiansen

STOR FORSKJELL: Verdensmester og Henrik Christiansens store forbolde, Sun Yang, veier 20 kilo mer enn den norske 18-åringen.

– Jeg kommer aldri til å bli 110 kilo, med rå muskelkraft. Sånn er jeg ikke bygd, sier svømmetalentet Henrik Christiansen til NRK.

Den spinkle 18-åringen fra Lillestrøm har akkurat blitt den sjette nordmannen noensinne i en VM-finale i langbanesvømming - over ett år foran skjemaet til Alexander Dale Oen.

I går svømte han inn til ny norsk rekord og femteplass på 800 meter friteknikk.

Men hvordan kan en så - i svømmesportens verden - tynn gutt hevde seg i konkurranse mot store og sterke konkurrenter?

– Jeg kan ligge lett i vannet, å ha den gode flyten er en av mine sterke sider. Så kommer det til å bli mer muskler ettersom årene går. Jeg er fortsatt i utvikling kroppslig, forklarer svømmetalentet med et smil.

– Vi har sett det slik at jeg har klart meg uten styrketrening hittil. Jeg har fortsatt mye å gå på i basistreningen og i trening med kroppsvekt, sier han.

Venter med vektløftingen

Henrik Christiansen er 190 centimeter høy, og veier om lag 70 kilo. Hans største forbilde - den kinesiske verdensmesteren på 800 meter fristil, Sun Yang - veier 90 kilo! Likevel er teamet rundt nordmannen langt fra bekymret for vekta.

– Nei, ikke så lenge det vi jobber med gir utvikling. Hvilken type landtrening og hva vi skal gjøre i vannet diskuteres hele tiden med fagfolk, forteller landslagstrener Petter Løvberg, som også avslører at Christiansen ikke trener i styrkerom.

– Vi vurderer det hele tiden, men så lenge Henrik er en av de utøverne med størst utvikling - og kanskje den med aller mest utvikling på distanse - er det ikke noen vits å legge inn flere parametere i treningen nå, forklarer han.

– På sikt ønsker vi imidlertid mer kraft og trykk i svømminga, men styrketrening vil påvirke hvordan Henrik ligger i vannet, for der har han en fordel med lett kropp.

Det ser man også tydelig i bassenget - hvor motstanderne oftest åpner hardere enn den norske 18-åringen.

– Samtidig er det ikke alle som har utholdenheten min. Min sterke side er på siste halvdel av løpet, sier han.

SWIM-WORLD

FULL AV BEUNDRING: Henrik Christiansen gratulerer verdensmester Sun Yang etter onsdagens 800 meter-finale.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Tynn nordmann vs stor verdensmester

Da 23 år gamle Yang klasket hånda i veggen på tiden 7.39,96, var Christiansen mindre enn seks sekunder bak (7.45,66).

Men det er oppsiktsvekkende å se den fysiske forskjellen på de to svømmerne.

– De er veldig ulike typer. Henrik har en stor fordel i at han ligger veldig, veldig lett i vannet, forteller Christiansens klubbtrener i Skjetten svømming, Ronnie Anstensen til NRK.

– Han har nesten ingen muskler, og flyter bare av gårde. Derfor må han også ha en høyere frekvens enn Yang, forklarer treneren.

Anstensen mener kinesiske Yang er nær ved å være selve fasiten på hvordan man skal svømme langdistanse-crawl.

– Man ser forskjellene veldig godt når de svømmer mot hverandre. Det er ingen tvil om at vi bruker Yang og de andre (i verdenstoppen) for å se hvordan de løser ting.

– Sun Yang har virkelig dominert langdistanse-svømmingen de siste årene. Han er en skikkelig rå type, skyter Henrik Christiansen engasjert inn.

NRK-reporter Nicolay Ramm utfordret svømmetalentet Henrik Christiansen til svømmeduell i Nadderudhallen - på litt ulike premisser.

UTFORDRET: Se hvordan det gikk da Henrik Christiansen utfordret Nicolay Ramm i serien "Helt Ramm".

Trener mer en langrennsutøverne

Men at den norske 18-åringen mangler store muskler på kroppen er ikke et resultat av lite trening. Faktisk trener Christiansen hele 1.500 timer i året - 350 timer mer enn langrennsløper Martin Johnsrud Sunby.

Den siste sesongen svømte han 3.200 kilometer i vannet. Enda flere blir det neste år.

– Henrik er oppe klokka 5 hver dag, og trener 30 timer i uka. Det er ikke alltid man har lyst til å stå opp for å gjøre den jobben, men det er en av de viktigste forutsetningene, forklarer landslagstrener Løvberg.

– Man må ha lyst nok og ha en indre «drive» til å gjøre den jobben som kreves, legger han til.

Russia Swimming Worlds

STORE KROPPER: Sølvmedalje-vinner Gregorio Paltrinieri og verdensmester Sun Yang er mye større enn Henrik Christiansen.

Foto: Sergei Grits / Ap

«The only easy day was yesterday»

Hard day

TØFF INNSTILLING: Henrik Christiansen tar ikke lett på treningen.

Foto: Privat / Instagram

Hovedpersonen selv tror det er den harde treningen over flere år som har fått han dit han er i dag.

– Vi har vært råe, og jeg har daglig «pushet» grenser på trening.

– Jeg tenker at dette klarer ikke konkurrentene mine, derfor skal jeg gjøre det. Om jeg vil bli bedre enn dem må jeg også trene bedre enn dem, forteller svømmetalentet engasjert.

Mentalt har Henrik Christiansen en utrolig tilnærming til treningen - for som Ronnie Anstensen sier; «The only easy day was yesterday».

– Det handler om å ikke gi opp. Det kan hende jeg føler meg helt bedritent, men jeg må omstille hjernen til å få det beste ut av økten. Om jeg har en dårlig dag, så tenker jeg at konkurrentene har sine livs treninger og at de dermed blir bedre enn meg, forklarer Christiansen.

– Tar ikke ut alle pengene med en gang

Opprinnelig hadde Christiansen-teamet planlagt å legge inn styrketrening før denne sesongen. Nå ser det imidlertid ut til at de venter til etter OL i Rio før vektløfting blir en del av hverdagen.

– Vi følte tiden ikke var inne ennå. Samtidig har det vært god økning i svømmemengde og i basistreningen. Så kort tid før OL-sesongen blir det litt gambling å begynne med det, forklarer svømmetalentet.

Og så lenge han ikke stagnerer vil Christiansen neppe løfte noe som er tyngre enn sin egen vekt på trening.

– Jeg venter gjerne noen år, og vil bruke vektløfting som motivasjon den dagen jeg ikke utvikler meg like raskt lenger. Man bør jo ikke ta ut alle pengene fra banken med en gang, sier talentet lurt.

Ingen A4 svømmekropp

SIM-VM 2015

FØR FINALEN: Henrik Christiansen rett før han skal i vannet som den sjette norske VM-finalist.

Foto: Maja Suslin/TT / TT SPORT

Men det er ikke bare på vektskåla at Henrik Christiansen skiller seg ut fra konkurrentene. Han har verken superlange føtter eller armer, som en toppsvømmer tradisjonelt «skal» ha. Blant andre legenden Michael Phelps er kjent for å være ekstrem på det feltet.

Landslagstreneren mener ikke det har noe å si for Norges nye svømmeyndling.

– Kroppsfasong skaper ingen begrensning. Man ser i svømmesporten i dag at utøverne har ulike kroppsstørrelser. Man plukker ikke svømmere på samme kriterier som tidligere, sier Løvberg.

Nå drar både Skjetten svømming, svømmeforbundet og Olympiatoppen i samme retning for å hjelpe Christiansen til å bli verdens beste til Tokyo-OL i 2020.

– Han nærmer seg nivået der de beste i verden er. Det blir enda mer trening neste sesong, og sesongen deretter. Vi har en langsiktig plan, og fortsetter progresjonen kan det bli artig allerede i Rio (2016), sier Petter Løvberg med et smil.

Kjører eget løp mot gull

Henrik Christiansen mener det ikke er noen grunn til at han ikke kan bli verdens beste svømmer i fri.

– Jeg må bare gjøre det vi har trent på, og kjøre mitt eget løp og utvikle mine sterke sider, sier han selvsikkert.

– For det kommer ikke som noen overraskelse at jeg får de tidene jeg gjør nå - jeg vet at jeg har trent bra nok til det.

Siste nytt

 • Sejersted vant NM i utfor

  Adrian Smiseth Sejersted vant NM i utfor i Hafjell onsdag. OL-mesteren i utfor, Aksel Lund Svindal, endte på bronseplass 0,39 bak, mens Kjetil Jansrud tok NM-sølv 0,19 bak.

  Henrik Kristoffersen endte på 20.-plass 2.60 sekunder bak. Kristoffersen kjører NM for å sikre seg FIS-poeng slik at han blir aktuell for fartsøvelser i verdenscupen neste sesong.

  I kvinneklassen sikret Marte Berg Edseth seg NM-gullet.

  Adrian Smiseth Sejersted
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Konnerud fikk ski-NM 2020

  Konnerud er tildelt NM på ski langrenn første del om to år. Det melder Norges Skiforbund tirsdag. Det var to søkere til arrangementet.

 • FA skal undersøke Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic risikerer å bli straffet av det engelske fotballforbundet (FA) etter at han har involvert seg i et nytt spillselskap. Den svenske fotballstjernen har reklamert for det nye spillselskapet BetHard, skriver den engelske avisen Mirror.

  Zlatan
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport og musikk med håndball kvinner Kroatia - Norge