Henrik (19) svømmer fortere og fortere: – Han har funnet vinneroppskriften

Henrik Christiansen (19) har aldri møtt skikkelig motgang i bassenget. Før OL svømmer han fortere enn han noen gang har gjort. Tar det aldri slutt?

Henrik Christiansen

JUBEL: Henrik Christiansen har kunnet juble hver eneste gang han har deltatt i et internasjonalt mesterskap. Her fra EM i London i mai.

Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Kun én gang har Henrik Christiansen deltatt i et internasjonalt mesterskap uten å sette norsk rekord. Det var i EM i London i mai.

Den gangen var han stinn av trening. Han var allerede OL-klar, og brydde seg egentlig lite om hvilke tider han presterte i mesterskapet. Norgesrekorden uteble, men edelt metall ble tatt med hjem til Lillestrøm.

Henrik Christiansen svømte inn til sølvmedalje på dagens 400 meter i EM i London.

VIDEO: Henrik Christiansen svømmer inn til EM-sølv.

– Har funnet vinneroppskriften

Christiansen debuterte på den internasjonale scenen med to bronsemedaljer i ungdoms-OL for rundt to år siden. Siden den gangen har han satt norsk rekord gang på gang. Fortsatt har 19-åringen ikke møtt skikkelig motgang.

– Det er ikke noe vits i å tenke på det. Jeg har alltid hatt utvikling i trening og konkurranse. Vi har trent mer, vi har trent bedre, vi har endret på teknikken. Jeg ser ikke noen grunn til at det ikke skal fortsette, sier Henrik Christiansen til NRK.

– Er du mentalt sterk nok til å takle en eventuell periode med motgang?

Henrik Christiansen

PÅ PALLEN: 19-åringen mener at en av hans største styrker er at han alltid er 100 % fokusert når han skal konkurrere.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

– Det vet vi ikke, det er det som er litt skummelt. Men jeg tror det skal gå greit. Jeg har mye motivasjon. Det er ikke noe jeg håper at kommer til å skje, men det må jo skje en eller annen gang.

NRKs svømmeekspert, Aleksander Hetland, mener det er en god grunn til at Christiansens svømmekarriere har vært en eneste stor opptur.

– Han har aldri vært noe supertalent, han har bare prøvd å bli litt bedre hele tiden. Det mest imponerende er at, selv etter at han har kommet opp på et høyt nivå, så fortsetter han samme mentaliteten. Han har funnet vinneroppskriften tidlig, mener Hetland.

Men både Christiansen og landslagssjefen mener motgangen en gang må komme.

– Han har møtt utrolig lite motgang. Han som alle andre, kommer en gang til å møte motstand. Da må vi bare håndtere det, vi må reise oss og gå videre, sier landslagssjef, Petter Løvberg.

Svømt fortere enn noen gang

Om få dager stuper Skjetten-svømmeren i et OL-basseng for første gang. Han har den siste tiden vært på leir i USA, mandag ankom han OL-byen. Da NRK møtte han under NM i svømming var han offensiv med tanke på OL.

– Jeg vil ikke sette noen begrensninger for meg selv. Jeg har svømt fortere på trening nå, enn hva jeg noen gang har gjort før, sa han i juli.

Selv ønsker verken Christiansen eller landslagstrener Petter Løvberg å snakke om medalje. Målet i OL er ikke medalje, men å svømme fortere enn noen gang.

– Han har vært i konstant fremgang. Jeg ser ikke noen grunn til at han ikke skal fortsette den fremgangen. Det betyr at jeg regner med at han setter personlig rekord på alle øvelser, sier Hetland.

For ordens skyld: Christiansens norske rekord på 400 meter fri er 3.46.37. Under OL i London ville det holdt til femteplass. På 1500 meter fri ville den norske rekorden holdt til sjuendeplass.

Henrik Christiansen

VANT: Christiansen var ikke helt fornøyd etter forsøket på 400 meter fri i NM. I finalen slo han knallhardt tilbake og vant overlegent.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

Siste nytt

 • Hovland sviktet – Ventura imponerte

  Norges to golfstjerner, Viktor Hovland og Kristoffer Ventura, ligger tett på hverandre etter tredje dag av Arnold Palmer Invitational på PGA-touren.

  Det skjedde etter en veldig sterk runde av Ventura, hvor han klatret 30 plasser, samtidig som Hovland fosset nedover resultatlistene.

  Ventura startet dagen ett slag over par, og gikk ut i fyr og flamme. På de første syv hullene hadde han fem birdier, én par og én bogey. Derfra og ut spilte han solid og endte dagen fem slag under par, og dermed fire slag under par totalt. Like før runden var ferdigspilt lå han på delt 23.-plass.

  Viktor Hovland hadde imidlertid ikke en god dag i Florida. Han startet dagen på delt 3.-plass, sju slag under par. Men en middels start ble elendig da han først slo seg ut i skogen, for så å slå seg ut i vannet på hull åtte. Han gikk av hullet med dobbeltbogey, og det ble ikke bedre resten av runden.

  Hovland endte dagen fem slag over par, og to slag under par totalt, på en delt 35.-plass.

  Ventura og Hovland
 • Hagen slo skulder ut av ledd

  Den norske syklisten Carl Fredrik Hagen skriver på Instagram om at han slo skulderen ut av ledd da han syklet på et hull i veien og krasjet i en bom under en treningstur.

  Etter legene på sykehuset satt skulderen på plass viste det seg også at Hagen hadde fått en fraktur i skulderbladet, skriver han videre.

  Han venter på en MR-skanning neste uke for å se etter andre mulige skader, og vet ikke hvor lang tid skadelindringen vil vare, avslutter han meldingen.

  Hagen sykler i år for Israel Start-Up Nation, og skal etter planen sykle Giro d'Italia.

  carl fredrik hagen
  Foto: Tor Erik Schrøder
 • Målløst i West Midlands-derbyet

  Begge lag kom til flere store sjanser, men det ble likevel 0-0 da Aston Villa tok imot Wolverhampton til et underholdende lokaloppgjør i Premier League lørdag.

  Wolverhampton hadde de største sjansene mot slutten av kampen, men Aston Villa hadde to baller i treverket i starten av oppgjøret.

  Likevel endte det målløst mellom lagene, i en kamp som aldri burde endt 0-0.

  1oopNXnZCrM
  Foto: Peter Cziborra / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal